Енергетичні аспекти візиту Зеленського до США

03 жовтня 2024, 14:31
Власник сторінки
0

Під час останнього візиту президента України Володимира Зеленського до США увага ЗМІ була спрямована переважно на військову допомогу та його прохання надати ракетний потенціал великої дальності.

Однак не менш важливими стали енергетичні аспекти цього візиту. Зеленський не лише обговорював із представниками американського уряду та бізнесу питання інвестицій в енергетичний сектор України, а й звернув увагу на зростаючу ядерну загрозу з боку Росії. Енергетична безпека та відновлення інфраструктури стали ключовими темами, що визначатимуть стійкість України в майбутній зимовий період.


Інвестиції у відбудову зруйнованої енергетики

Під час нещодавнього візиту президента України Володимира Зеленського до США увага ЗМІ здебільшого була зосереджена на його проханні надати Україні ракетний потенціал великої дальності та презентації плану перемоги України. Насправді, це прохання до США надати Україні дозвіл на використання ракет великої дальності для ураження військових цілей на території Росії розглядається як невід'ємна частина стратегії України щодо завершення війни на вигідних для неї умовах. Проте, окрім військового порядку денного, значну роль у двосторонніх дискусіях відігравала енергетична політика, оскільки Україна переживає вже третю зиму війни зі зруйнованою енергетичною інфраструктурою та зростаючою ядерною загрозою.

Одним із центральних аспектів візиту Зеленського стала спеціальна зустріч з американськими урядовцями та бізнес-лідерами для обговорення енергетичних потреб України. Ця зустріч, що відбулася в Нью-Йорку, включала представників енергетичного, фінансового та страхового секторів, а також ключових посадовців, таких як адміністратор USAID Саманта Пауер та заступник державного секретаря з питань управління та ресурсів Річард Верма. Головною метою Зеленського на цій зустрічі було забезпечити інвестиції в зруйнований війною енергетичний сектор України та гарантувати, що США продовжать свою підтримку, оскільки країна готується до чергової зими російських авіаударів, спрямованих на її енергетичну мережу.

Зеленський представив американському бізнесу низку спеціальних стимулів для заохочення інвестицій. Хоча не було оголошено жодних негайних серйозних зобов'язань, послання було чітким: поточна підтримка з боку США триватиме, і ставки високі. Україна неодноразово стикалася з російськими атаками на свою енергосистему, і хоча певна підтримка вже була надана, з наближенням зими збільшення інвестицій має вирішальне значення. Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) та Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні виступили з попередженнями, прогнозуючи, що українська енергосистема зіткнеться з найсуворішим випробуванням, з можливими відключеннями електроенергії до 18 годин на добу. Цей похмурий прогноз посилила заява Президента Європейської Комісії Урсули фон дер Ляєн про план "Великої сімки" (G7) зібрати 50 мільярдів доларів для України, частина з яких піде на ремонт енергетичної інфраструктури країни. Американські політики в адміністрації Байдена знають про ці події і будуть узгоджувати свої зусилля з союзниками з ЄС.

Успіх Зеленського в донесенні нагальних енергетичних потреб України до американського бізнесу та посадовців можна вважати позитивним результатом його візиту. Американські партнери чітко усвідомлюють серйозність енергетичної кризи в Україні та налаштовані на пошук рішень. З наближенням зими, ймовірно, будуть оголошені більш конкретні форми підтримки енергетичного сектору України.


Ядерна безпека регіону

Окрім енергетичних потреб, Зеленський наголосив на зростаючій ядерній загрозі з боку Росії. Під час свого виступу на Генеральній Асамблеї Організації Об'єднаних Націй Зеленський попередив, що Росія планує напади на українські атомні електростанції, зокрема на Запорізьку атомну електростанцію (ЗАЕС), яка залишається під російським контролем. Про це широко повідомляли всі засоби масової інформації в США (навіть деякі з них заявили, що не очікують жодних безпосередніх загроз). Це попередження все ще має значну вагу, оскільки ЗАЕС є найбільшим ядерним об'єктом в Європі, і будь-яка атака або аварія на ній може мати катастрофічні наслідки не тільки для України, але й для всього регіону.

Зеленський нагадав про перші тижні війни, коли російські удари по ЗАЕС викликали побоювання катастрофи, подібної до Чорнобильської. Хоча ці конкретні побоювання дещо відступили, ризики залишаються. Росія і Україна обмінялися звинуваченнями щодо інцидентів на станції, і об'єкт все ще вважається вразливим до саботажу або супутньої шкоди. Як зазначив Зеленський, "радіація не визнає державних кордонів". Потенціал ядерної катастрофи - це те, що Зеленський продовжує висувати на перший план, підкреслюючи важливість міжнародного втручання для захисту ядерної енергетичної інфраструктури України.

Застереження Зеленського стали ще більш актуальними після того, як президент Росії Володимир Путін переглянув ядерну доктрину Росії під час візиту Зеленського. Нещодавні заяви Путіна, який знизив поріг застосування Росією ядерної зброї у відповідь на звичайні атаки, додають закликам Зеленського нового рівня актуальності та правдивості. Постійний акцент Зеленського на цій загрозі є нагадуванням про те, що Захід не може дозволити собі ігнорувати потенціал ядерної катастрофи. Безвідповідальна і войовнича риторика Москви ще більше посилює аргументи на користь посилення участі Заходу в захисті ядерної та ширшої енергетичної інфраструктури України з сильним і рішучим поштовхом у бік відновлюваних джерел енергії.


Двопартійна підтримка відновлення

Поїздка Зеленського також була спробою зміцнити двопартійну підтримку в США для продовження допомоги Україні. В інтерв'ю Fox News Зеленський назвав свою поїздку успішною, заявивши: "Я думаю, що ми врятували двопартійну підтримку України". Незважаючи на такий оптимістичний прогноз, Зеленський зіткнувся з більш складною ситуацією у відносинах з Республіканською партією, деякі члени якої дедалі скептичніше ставляться до надання подальшої допомоги Україні. Хоча Зеленський дружньо зустрівся з колишнім президентом Дональдом Трампом, очевидно, що політична динаміка в США може змінитися, особливо з наближенням президентських виборів 2024 року.

Тим не менш, український президент домігся прогресу в посиленні важливості участі США у процесі відновлення України. Хоча він, можливо, не заручився однозначною підтримкою з усіх куточків Республіканської партії, на яку розраховував, його візит став нагадуванням про те, що будь-яка майбутня адміністрація США, навіть на чолі з Трампом, ймовірно, залишатиметься глибоко залученою до зусиль зі стабілізації в Україні. Допоки миротворчість і регіональна стабільність залишатимуться на порядку денному США, відновлення України буде ключовим пріоритетом. Здатність Зеленського тримати Україну в полі зору обох політичних партій гарантує, що американська допомога і підтримка в тій чи іншій формі продовжиться, незалежно від результату наступних виборів.

Хоча основна увага під час візиту Зеленського до США була зосереджена на військовій допомозі та його наполяганні на створенні ракетного потенціалу великої дальності, поїздка також підкреслила критичну важливість енергетичної безпеки в Україні. Від зустрічей з американськими бізнес-лідерами до попереджень про ядерні загрози - Зеленський успішно доніс до американців нагальність енергетичних викликів, які стоять перед Україною. 

Водночас застереження Зеленського щодо російської ядерної загрози та його зусилля, спрямовані на забезпечення двопартійної підтримки у США, підкреслюють більш широкі складнощі позиції України у війні. Оскільки Росія продовжує свої зусилля з підриву енергетичної інфраструктури та ядерних об'єктів України, участь Заходу залишається критично важливою. Подальша підтримка енергетичних потреб України та захист її інфраструктури відіграватиме ключову роль у визначенні стійкості країни протягом наступної зими.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости мира
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.