Як зберегти зв'язок дитини з Україною?

11 вересня 2024, 19:29
Власник сторінки
Представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Королівстві Іспанія
0
82
Як зберегти зв язок дитини з Україною?

За останніми даними Європейської комісії, з 24 лютого 2022 року по 16 липня 2024 року у школах країн Європейського Союзу навчається 856 747 українських учнів, з них в Іспанії близько 30 тисяч.

В Іспанії право на отримання середньої освіти закріплене в статті 27 Конституції. «Не ходити в школу», - тут не можна, аж до загрози втрати батьківства. Тому, від 25 до 33 годин на тиждень, Ваша дитина повністю занурена в іспанський шкільний соціум, а ще в додаток до нього, має мовні курси, спортивні секції, уроки з репетиторами…

Та, навіть попри таке навантаження, дуже важливо, щоб наші діти не втрачали зв’язок з Україною та паралельно здобували українську освіту.

Щоб «полегшити життя» нашим учням МОН затвердило шкалу співвіднесення систем оцінювання різних країн та української 12 бальної системи . Це означає, що учні можуть перезараховувати оцінки з предметів, спільних для обох країн. Решту предметів, зокрема українознавчий компонент вони можуть вивчати відповідно до скорочених (модифікованих) програм і проходити оцінювання дистанційно.

Варто зазначити, що також є можливість скласти річне оцінювання перед початком наступного навчального року. Річне оцінювання здійснюється на основі семестрових або скоригованих семестрових оцінок, відповідно до Інструкції з ведення класного журналу учнів 5-11(12)-их класів загальноосвітніх навчальних закладів.

 

Особисто мені, такий «залишковий принцип» українського компоненту навчальних програм сприймати болісно. Зв'язок з Україною – не може бути лише формальним.

На мою думку, дуже важливо поширювати практики суботніх шкіл, де діти навчаються (offline!) серед своїх співвітчизників, де підтримується культурний і емоційний зв'язок, де проводяться активності в українському традиційному форматі. Українські Будинки українців, українські освітні і креативні хаби, - все це важливо для відчуття спорідненості і української ідентичності. Наші діти – це талановиті і розумні голови, це, вибачте за цинізм, прекрасний генотип і якісний людський капітал, в якому будуть зацікавлені усі країни-прихистки, і Україна, просто, не може їх втратити.



Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости мира
ТЕГИ: освіта,Іспанія,діти війни,емігранти
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.