Останнє американське попередження Китаю

03 червня 2024, 14:39
Власник сторінки
експерт, політолог
0
888

Щоб запобігти масованому потраплянню із Китаю товарів, які Росія використовує у своїй військової промисловості, США готуються посилити санкції проти китайських компаній та банків.

Також важливим напрямком є посилення експортного контролю. Це необхідно, щоб запобігти доступу Росії до критичних компонентів, які країна-агресор може використовувати у війні проти України.

На прохання телеканалу FREEДОМ я прокоментував цю тему у їхньому ефірі. 

Зазначив, що Вашингтон максимально чітко позначив свою мотивацію: торгівля між Китаєм та РФ загрожує колективній безпеці США та їхніх союзників включно з Україною на фоні продовження російської агресії проти України. Тому, як заявляв заступник міністра фінансів США Воллі Адейємо, США та їхні союзники відкриті до санкцій проти будь-яких компаній чи осіб, які допомагають РФ отримувати доступ до компонентів для виробництва зброї.

А заступник радника з національної безпеки Сполучених Штатів Даліп Сінгх на днях звернувся до американських компаній із закликом переконатися, що їхня  продукція не використовується у Росії з військовими цілями.

«Потрібно залучити творчий потенціал і ресурси. Переконатись, що ваші покупці знають своїх покупців та знають кінцевих користувачів компонентів, щоб американські компанії не були мимовільними гвинтиками в російському арсеналі автократії», – наголосив представник Білого дому.

За словами Сінгха, на кожен із випадків обходу санкцій російськими мережами Сполучені Штати мають відповідати контрзаходами.

А цих випадків, на жаль, дуже багато - найближчі союзники Росії Іран та Північна Корея мають вдалий багаторічний досвід обходження санкцій. Отже, Росія багато чому у них навчилась й застосовує їхній досвід у цій сфері.

Й США, й інші країни G7 уже давно визначили своїм ключовим пріоритетом недопущення потрапляння до РФ ключових технологій, які використовуються у виробництві зброї.

Але Москві вдалося обійти багато з цих обмежень, імпортуючи заборонені товари через треті країни, такі як Китай, Туреччина, Об'єднані Арабські Емірати, деяки пострадянські держави. Часто РФ діє через мережі посередників у різних юрисдикціях.

Тому зараз, напередодні саміту G7 в Італії, де лідери країн групи планують узгодити комплекс заходів для кращого забезпечення дотримання санкцій проти РФ, ці країни обговорюють способи тиску на банки, які допомагають Москві обходити санкції.

Зокрема, йдеться про заходи, спрямовані проти фінансових установ із третіх країн, які використовують Систему передачі фінансових повідомлень (СПФС) центробанку Росії, подібну до SWIFT, щоб обійти торговельні обмеження.

Після повномасштабного вторгнення в Україну у 2022 році кілька великих російських банків були відключені від міжнародної системи фінансових транзакцій SWIFT, яку використовують фінансові установи по всьому світу. Заборона спонукала Москву переорієнтувати бізнес на СПФС, створену в 2014 році після анексії Криму.

Причому минулого року використання СПФС майже потроїлося порівняно з 2022 роком. Зараз її використовують понад 150 банків у близько 20 країнах, включаючи Китай, Білорусь, Вірменію, Таджикистан і Казахстан.

Останнім часом західні офіційні особи зосередили увагу на банках, які, ймовірно, сприяли деяким із цих транзакцій, попередивши їх про нові санкції. Це спонукало кількох кредиторів посилити обмеження та призвело до очевидного падіння потоків товарів до РФ. Російський центральний банк нещодавно вказав на розширення санкцій і тиск на дружні Росії країни як на ризик.

У межах нового пакету санкцій Єврокомісія запропонувала обмеження для кредиторів, які використовують СПФС для обходу санкцій.

ЄС прагне узгодити пакет санкцій до саміту G7. Ці переговори підкреслюють посилення уваги G7 до ролі фінансового сектору в здатності Росії обходити санкції й купувати критично важливі військові технології.

США та їхні союзники посилили попередження фінансовому сектору про необхідність дотримання санкцій і припинення будь-яких спроб обходу обмежень, заявивши про ризик каральних заходів.  

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости мира
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.