Обмін китайського електромобіля на труну для «руского міра»? Сі думає…

09 травня 2024, 15:42
Власник сторінки
эксперт, политолог
0
71

Сі Цзіньпіну не вдалося застосувати у Франції фірмовий китайський прийом «Розділяй і володарюй» проти єдності Євросоюзу щодо захисту своїх торговельних інтересів від китайської експансії.

А також проти єдності ЄС щодо підтримки України та тиску на РФ задля закінчення її агресії проти нашої країни.

Точка прикладання зусиль для розхитування єдності як НАТО, так і ЄС цього раз китайськими стратегами  була обрана максимально вдало – Франція на чолі з Макроном. Із її позицією «стратегічної автономії» від США та заявами французського президента про те, що Європа не зацікавлена в захисті Тайваню від потенційного китайського вторгнення.

Перше завдання Сі якраз і полягало в тому, щоб поглибити цей уявний та існуючий переважно у геополітичних фантазіях Пекіну «розкол між США і Європою». У тому числі щодо підтримки Євросоюзом України й сприйняття у ЄС найближчого безпекового партнера Китаю – Росії – як країни-агресора, яка становить величезну загрозу й трансатлантичній, й європейській безпеці.

А друге завдання – спробувати переконати Європу відмовитись від спроб захистити європейський ринок від агресивної експансії китайської «зеленої» продукції – в першу чергу, електромобілів. Які завдяки масованій підтримці з боку китайської держави набагато дешевші, ніж європейські та американські конкуренти. Та одночасно спробувати довести, що європейцям не варто підтримувати обмежувальні заходи США щодо експорту до Китаю високотехнологічного обладнання, зокрема, наночіпів.

Власне кажучи, всі три країни європейського турне Сі були обрані саме для виконання цих завдань. Проте Сербія, яка знаходиться поза межами ЄС та НАТО, а також Угорщина (яка не має суттєвої економічної ваги в ЄС і до проросійських рішень керівництва якої у впливових країнах блоку давно ставляться із підозрою) у планах Пекіну виконували другорядні функції.  Тим більше, що це давні та слухняні реципієнти китайської економічної допомоги.

Головний акцент робився перш за все на переговори у Франції.

Й тут товариша Сі чекали неприємні сюрпризи. Починаючи від того, що «любитель альтернативних позицій» Макрон фактично продовжив «яструбину» лінію по відношенню до торговельної експансії Китаю, яка до того ж, тісно пов’язується із підтримкою Китаєм російської агресії проти нашої країни. Французькому лідерові не потрібно було починати цю роботу з чистого аркуша – до нього це зробили президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, канцлер Німеччини Олаф Шольц, прем’єр Нідерландів Марк Рютте.

Тим більше, що французи вміють розділяти окремо заяви про «стратегічну автономію» від США та жорсткий захист інтересів своїх автовиробників.

Як про це точно написала Financial Times, звичайно, китайські експерти з питань зовнішньої політики зачаровані французькими розмовами про необхідність досягнення Європою «стратегічної автономії» від США. Уряд Сі Цзіньпіна також був у захваті, коли президент Франції Еммануель Макрон натякнув, що Європа не зацікавлена в захисті Тайваню від потенційного китайського вторгнення. Китайці з вдячністю відзначили, що Франція пізніше заблокувала зусилля з відкриття офісу зв'язку НАТО в Токіо.

«Тримати країни НАТО подалі від Азії і не дати Америці зв'язати своїх союзників в Азії і Європі є ключовою метою китайської зовнішньої політики. Поїздка Сі Цзіньпіна в Європу також має сильну економічну складову. І в цих питаннях Франція є набагато складнішим партнером. Макрон, можливо, не кине виклик Китаю через Тайвань, але майбутнє французької автомобільної промисловості – це інша справа», – зазначає FT.

Експорт китайських електромобілів має вирішальне значення для планів Пекіну щодо пожвавлення китайської економіки. Але саме за потужної підтримки Франції Єврокомісія розпочала антимонопольне розслідування щодо китайських електромобілів.

Й Сі Цзіньпіну у підсумку так і не вдалося покращити перспективи експорту китайських електромобілів до ЄС. А також не вдалося покращити і торгівельні відносини міє Євросоюзом і КНР в цілому. Які були зіпсовані через торговельні суперечки та підтримку Пекіном Росії в її вторгненні в Україну.

Європа продовжує звинувачути Пекін у субсидуванні галузей, які підривають європейські компанії в таких сферах, як електромобілі. Про що Макрон дипломатично, але досить твердо сказав своєму високому китайському гостеві. «Європейський Союз не прагне розривати економічні зв’язки із КНР. Наша спільна мета — продовжувати відносини, — сказав Макрон на франко-китайській діловій раді в Парижі. - Немає логіки у відокремленні від Китаю. Ми прагнемо захистити нашу національну безпеку, так само як ви - вашу. Це бажання взаємної поваги та розуміння, а також бажання продовжувати відкривати торгівлю, але гарантувати, що це справедливо в усі часи, чи то з точки зору тарифів, субсидій, чи доступу до ринків».

Таким чином, питання того, чи вдасться «обміняти по вигідному курсу» пожвавлення економічної співраці Китаю з ЄС з на зобов’язання Пекіну натиснути на РФ задля закінчення її агресії в Україні після візиту Сі до Європи залишається відкритим.

Тим не менш, Китаю вже у найближчі тижня доведеться приймати рішення щодо цього обміну, а також до своєї результативної, а не номінально-протокольної участі у Глобальному самміту миру наступного місця у Швейцарії.

Цілком можливо, що перші ознаки того, яке рішення ухвалив Китай, ми побачимо ще у цьому місяці – після травневого візиту Владіміра Путіна до Китаю. Де вони разом із Сі Цзіньпіном проведуть детальний «розбір польотів» наслідків російської агресії проти України для Китаю та амбіційних планів Піднебесної.  

 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости мира
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.