Країна-бензолонка - за крок до повернення талонів на бензин

25 квітня 2024, 12:37
Власник сторінки
эксперт, политолог
0
30
Країна-бензолонка - за крок до повернення талонів на бензин

Темпи російської нафтопереробки впали до 11-місячного мінімуму – росіянам не вдається швидко ремонтувати заводи, що постраждали від атак українських повітряних безпілотників.

Про такі невтішні для країни-бензоколонки новини на цьому тижні повідомило агентство Bloomberg.

За його даними, у квітні більшість об'єктів нафтопереробки, що постраждали внаслідок атак українських дронів, працювали на рівнях, нижчих за ті, що були до цих атак.

У результаті через атаки по НПЗ експорт російського дизельного пального сильно впав. У квітні цей експорт становив у середньому 0,74 мільйона барелів на день, що на 25% менше, ніж середній рівень за цей період у 2019-2023 роках. Причому російський експорт дизельного палива у квітні продовжував падати, не зваючи на те, що минуло кілька тижнів після атак безпілотників на нафтопереробні заводи країни.

Адже ще у березні через атаки дронів на нафтопереробні заводи почало істотно знижуватися щотижневе виробництво бензину та дизельного палива.

За даними Росстату, виробництво бензину в Росії до кінця березня скоротилося за річними показниками на 14%, а дизельного палива – на 7%.

А видання «Нова газета Європа» порахувало, що до середини березня удари безпілотників змогли вивести з ладу приблизно шосту частину (16%) від російського виробництва автомобільного палива.

У березні були атаковані такі об’єкти, як Рязанський НПЗ «Роснефти» і завод «Лукойлу» в Кстові в Нижньогородській області. Обидва входять до 10 найбільших НПЗ Росії та постачають бензином Москву. У них були пошкоджені установки первинної переробки нафти. Також були атаковані Слов’янський НПЗ у Краснодарському краї, Сизранський та
 Куйбишевський НПЗ  у Самарській області.

Лише після атаки БПЛА по Куйбишевському НПЗ 23 березня, в результаті якої було виведено з ладу одну з двох його установок первинної переробки нафти, з ринку за середньомісячними показниками «вибуло» відразу 45 тисяч тонн бензину та 55 тисяч тонн дизельного палива.

За даними розвідки Британії, станом на кінець березня Росія втратила щонайменше 10% потужностей своєї нафтопереробної галузі через повітряні удари українських безпілотних літальних апаратів. Лондон констатував, що ці удари спричиняють фінансові втрати для Росії, впливаючи на її внутрішній паливний ринок.

І дійсно, через ризик дефіциту палива на внутрішньому ринку Росія різко збільшила закупівлю бензину: спочатку в березні у Білорусі, а потім у квітні - й у Казахстану.

Усі ці негативні тенденції зі зменшенням обсягу палива й на внутрішньому ринку РФ, й у експорті російських нафтопродуктів свідчать про правильно обраний стратегічний курс Сил оборони України для руйнування ключової та бюджетоутворюючої галузі Росії. Яка до того ж дає ворогу змогу фінансувати ведення війни в Україні.

Більш того, збільшується перелік цілей цього руйнування. Вчора, 24 квітня, Служба безпеки України, яка до цього успішно атакувала своїми повітряними безпілотниками 13 нафтопереробних заводів Росії, нанесла удари дронами по великих нафтових базах у населених пунктах Ярцево і Роздорове Смоленської області.

Йдеться про дві бази для зберігання та перекачки паливно-мастильних матеріалів компанії «Роснєфть».

«На цих базах зберігалось 26 тисяч кубометрів російської «горючки». Після потужних вибухів на об’єктах почалася масштабна пожежа та евакуація персоналу», –  повідомило «Радіо Свобода» джерело, яке обізнано із ситуацією.

За його даними, СБУ вважає об’єкти логістики, які забезпечують російську армію паливом, своїми законними цілями. Оскільки ще наприкінці минулого року керівник Служби безпеки Василь Малюк заявив, що його підлеглі зроблять усе необхідне для того, щоб перенести війну на територію РФ та наблизити ї до Кремля.  «Кожна наша спецоперація переслідує конкретну ціль і дає свій результат. Усе це в комплексі ускладнює можливості РФ для ведення війни в Україні і наближає нашу перемогу», –зазначав Малюк. 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости мира
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.