Навіщо Кремль піднімає ставки у Придністров’ї

29 лютого 2024, 16:56
Власник сторінки
эксперт, политолог
0
29
Навіщо Кремль піднімає ставки у Придністров’ї

Для того, щоб отримати коридор нових можливостей у шантажі й «кишинівського режиму», й Заходу в цілому для просування вигідного Москві порядку денного.

Про це я сказав у коментарі в ефірі «Національного телемарафону» ще перед тим, як депутати всіх рівнів Придністров’я 28 лютого звернулись до Росії «по захист від утисків Молдови». Бо було заздалегідь зрозуміло: задача Путіна у комбінації із цим зверненням – не розрубити зав’язаний Москвою ще три десятка років тому придністровський вузол, а підняти на новий рівень ситуацію невизначеності із діями Кремля в цьому конфлікті зараз.

Іншими словами – створити для себе коридор можливостей в реагуванні на прохання Придністров’я про захист від «кишинівського режиму». Де на одному, нижньому, рівні цього коридору – вимоги до Кишинева припинити економічні утиски співвітчизників-росіян у цій невизнаній республіці. А на верхньому рівні коридору можливих реакцій – рішення про включення Придністров’я до складу РФ із військовими діями проти Молдови.

Саме тому Москва найближчим часом навряд чи буде реагувати конкретно та однозначно на організований Москвою же сигнал SOS придністровських депутатів. Її реакція скерована на те, щоб зберігати й надалі цю невизначеність відповіді РФ на звернення придністровців. Й діяти тоді, коли це буде найбільш вигідно для досягнення стратегічних задач Кремля з дестабілізації Молдови, України та всього «колективного Заходу».

Водночас треба зауважити, що й можливості різких та кардинальних дій в ситуації із Придністров’ям у РФ наразі суттєво обмежені. Тому що дуже багато ресурсів та можливостей вона переключила на війну проти нашої країни. Й, до речі, внаслідок цього втратила контроль над ситуацією в іншій невизнаній республіці – Нагорному Карабасі. Який перейшов під контроль Азербайджану.

У свіжому звіті Інституту вивчення війни (ISW) також йдеться про те, що у російської влади є коридор із спектру можливих ескалаційних дій проти Молдови. До цих дій Кремль може вдатися як негайно, так і в довгостроковій перспективі.

За прогнозом ISW, найбільш ймовірний варіант дій полягає в тому, що Кремль використає звернення депутатів невизнаної республіки як плацдарм для активізації гібридних операцій. Які будуть спрямовані на дестабілізацію і подальшу поляризацію Молдови напередодні переговорів про вступ Молдови до Європейського Союзу (червень цього року) і майбутніх президентських виборів у Молдові (листопаді цього року).

Зокрема, Кремль може посилити дипломатичний тиск на Молдову, щоб змусити її скасувати нещодавно прийнятий Митний кодекс, який набув чинності 1 січня 2024 року. Зміни, внесені Молдовою до Митного кодексу, мають важливе значення для приведення законодавства Молдови у відповідність до норм ЄС на шляху країни до членства в Євросоюзі.

Найнебезпечніший план розвитку подій полягає в тому, що Кремль може прийняти рішення про формальну анексію Придністров'я в майбутньому, щоб виправдати військову інтервенцію проти Молдови в довгостроковій перспективі.

Кремль також може спробувати надати додаткову військову допомогу придністровським силам у майбутньому. Хоча наразі незрозуміло, яким чином він сподівається доставити військову техніку або особовий склад до Придністров'я, оскільки їх доведеться переправляти через повітряний простір України або країну НАТО Румунію.

Є ще варіант спробувати провести широкомасштабну наземну операцію через Одеську область. На що російські війська навряд чи підуть, оскільки це відволікатиме особовий склад від їхніх поточних наступальних дій в України і, швидше за все, зазнає невдачі в будь-якому випадку. 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости мира
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.