Нові польсько-українські відносини

30 жовтня 2023, 10:14
Власник сторінки
політолог, експерт, блогер
0
248

Українці уважно стежили за парламентськими виборами в Польщі.

Українці уважно стежили за парламентськими виборами в Польщі. Для України перемога опозиції - теж не поганий результат. В Україні вірять, що новий уряд РП проводитиме також проукраїнську політику та й надалі надаватиме Україні економічну, військову та політичну підтримку. Стосунки можуть бути складними – що не означає, що вони будуть ворожими. Лідера «Громадянської коаліції» - найбільшої опозиційної партії - Дональда Туска знають і люблять в Україні. Він заявляв про підтримку України ще до повномасштабної війни. Наприклад, коли в лютому 2019 року він приїхав до Києва як президент Європейської ради і сказав, що приїхав, - «як поляк – ваш найближчий сусід і сердечний друг». Він виголосив промову українською мовою, яка тривала приблизно 15 хвилин. «Ми з вами і хочемо продовжувати вам допомагати», – запевнив тоді Туск від себе та від імені Європейського Союзу, додавши: «Лише ті, хто солідарні з Україною, мають право називатися європейцями. «Хто готовий продати Україну, той продає майбутнє Європи».

Новий уряд Польщі не стане на заваді вступу України до ЄС і НАТО. А можливо їх допомога буде вагомішою, зважаючи на те, що представники партії «Право і справедливість» мали проблеми з Єврокомісією, через що голос Польщі – хоча правляча партія підтримувала євроатлантичні прагнення України – був не таким важливим, як цього хотіли б українці. Після вирішення проблем у Польщі новий уряд зможе ефективніше лобіювати інтереси України в ЄС та НАТО. Очікуване потепління відносин між Польщею та Євросоюзом гіпотетично може вплинути на відносини між Варшавою та Києвом. Ймовірно, вони стануть більш системними та передбачуваними, менш залежними від фактору особистих стосунків між представниками влади двох країн. Проєвропейські сили, які перемогли на виборах у РП, мають реальний шанс відновити позиції своєї країни в Європі та дружню атмосферу і порозуміння в українсько-польських відносинах. Ці відносини важливі зараз і будуть особливо важливими у післявоєнний період європейської та євроатлантичної інтеграції нашої країни. Повернення Польщі до Європи означає, що реальні реформи в ЄС все ще можливі, що в свою чергу прискорить євроінтеграцію України.

Варто зазначити, що Дональд Туск навесні поточного року в інтерв’ю українським ЗМІ розповідав про свої хороші стосунки з українською владою, а також зазначив, - «Немає справедливої Європи без незалежної України. Немає безпечної Європи без безпечної України. Простіше кажучи, без України немає Європи».

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости мира
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.