Байден made America great again

20 жовтня 2023, 21:25
Власник сторінки
эксперт, политолог
0
997
Байден made America great again

«Ми стоїмо перед переломною точкою в історії. Наші нинішні рішення визначатимуть майбутнє на десятиліття вперед».

Про це президент США заявив 19 жовтня у спеціальному зверненні до американського народу із Овального кабінету у Білому домі. Це було лише друге звернення Джо Байдена до нації за його президентство.

Практична мета промови - переконати Конгрес схвалити спільний пакет військової допомоги Ізраїлю та Україні у розмірі понад 100 мільярдів доларів.

А місією цього історичного звернення Байдена було чітко роз’яснити: союз держав-злочинців веде скоординовану боротьбу проти суверенних демократичних держав у всьому світі. Тому війни в Україні та Ізраїлі – це ланки одного ланцюга. Причому роз’яснити й на рівні найскладніших геополітичних конструкцій, й на рівні простих американців, щоб зрозуміло донести їм необхідність подальшої підтримки України та Ізраїля.

Треба визнати: з обома завданнями корифей американської політики впорався блискуче. Як великий шанувальник Вінстона Черчилля, визнаю: цю пристрасну і надзвичайно змістовну промову Байдена сміливо можна поставити в один ряд із найкращими виступами Черчилля під час Другої Світової війни.

Отже, спочатку про велику шахівницю сучасної геополітики у баченні президента США. Ключове: він чітко зрозумів, що «вісь руйнування» Росія – Іран – Північна Корея фактично запустила ланцюгову реакцію гарячих військових конфліктів у різних частинах планети. І хоча «Хамас» і Путін представляють різні загрози, але вони обоє хочуть повністю знищити сусідню демократію.

«Напад на Ізраїль є відлунням майже 20 місяців війни, трагедій та жорстокості, заподіяної народу України. Коли терористи не розплачуються за терор, коли диктатори не розплачуються за агресію, вони несуть ще більше хаосу, смерті і агресії. Вони продовжують діяти, і ціна та загрози для Америки та всього світу продовжують зростати. Тож якщо ми не зупинимо Путіна з його жагою до влади та прагненням контролювати Україну, він не обмежиться лише Україною», - пояснив американський лідер.

Й додав, що Путін уже пригрозив Польщі нагадати, що їхні західні землі були подарунком Росії. А один з його радників назвав Естонію, Латвію та Литву балтійськими провінціями Росії. А це все країни НАТО.

«Наші союзники і найголовніше – противники за межами Європи – стежать за нашою відповіддю в Україні. Якщо ми підемо і дозволимо Путіну стерти українську незалежність, агресори по всьому світу насміляться на те саме. Ризик конфлікту та хаосу може поширитися на інші частини світу», в черговий раз повторив у зверненні свою позицію  Джо Байден.

Тому підтримка України та Ізраїля в одному пакеті - це розумна інвестиція. Яка приноситиме дивіденди американській безпеці протягом поколінь.

Саме тому сьогодні, 20 жовтня, Байден надіслав до Конгресу терміновий запит для фінансування потреб Ізраїлю та України як критично важливих партнерів Сополучених Штатів.

У зверненні він зрозуміло пояснив, чому фінансування потреб партнерів – це оптимальне рішення для Америки: «Це приноситиме дивіденди американській безпеці протягом поколінь. Це допоможе вберегти американські війська. Допоможе нам побудувати безпечніший світ, з миром і достатком для наших дітей і онуків».

Аргумент розумної інвестиції президент США використав й для переконання «простих американців», далеких від  хитрощів та мудрощів геополітики, чому вони мають перейматися війнами за тисячі кілометрів від свого дому й підтримувати у цей важливий момент Україну та Ізраїль. І чому американські платники податків повинні надсилати гроші за кордон для досягнення його зовнішньополітичних цілей.

Тут було дві складових – апеляція до прагматичності й сильніший емоційний меседж.

Так, Байден наголосив на тому, що Америка надсилає Україну застарілу зброю, яка лежить на складах. І гроші, виділені Конгресом, використовуються для поповнення власних запасів США новим обладнанням, яке вироблене в Америці. Іншими словами, американські громадяни  забезпечуються робочими місцями і стабільним заробітком.

А у емоційній складовій президент Сполучених Штатах зробив акценти на жахливих наслідках війн агресорів в Україні й Ізраїлі та величі й могутності США:

*Ми не забули про масові поховання. Закопані тіла зі слідами тортур. Зґвалтування, які росіяни використовували як зброю. Тисячі й тисячі українських дітей, яких вкрали у їхніх батьків і примусово вивезли до Росії.

 *Я повернувся із Ізраїлю, громадяни якого пережила жах нападу «Хамасу» 7 жовтня. 1300 людей були убиті, і щонайменше 32 американці. Були вбиті діти, немовлята.

Були захоплені заручники, і серед них американці...

Ми робимо все, щоб повернути ваших близьких додому...

*Під час візиту до Києва у цьому році я привіз із собою ідею Америки, обіцянку Америки, – людям, які сьогодні борються за те саме, за що ми боролися 250 років тому: за свободу, незалежність, самовизначення. І коли я йшов Києвом із президентом Зеленським під звуки повітряної тривоги, я відчув те, у що завжди вірив, – сильніше, ніж будь-коли. Америка – це маяк для світу. Досі! Досі!

*У такі моменти ми повинні пам’ятати, ким ми є. Ми  Сполучені Штати Америки. Сполучені Штати Америки! І немає нічого, нічого, поза нашими можливостями, якщо ми робимо це разом.

 Звичайно, промова Байдена, нехай і блискуча, сама по собі не гарантує того, що Конгрес США швидко та легко підтримує термінове фінансування України та Ізраїлю та ще й у тих обсягах, що є у запиті Байдена. Й того, що після його звернення американці миттєво збільшать підтримку подальшого надання допомоги Україні.  В Америці є своя realpolitik.

Головне у тому, що президент США у нинішній складній ситуації робить все, що від нього залежить для донесення до американських політикуму та суспільства комплексної та цілісної картини пов’язаних між собою «гарячих» війн у різних частинах світу. Та необхідності всій нації згуртуватися й вкластися у перемогу над ворогом так само ефективно і масштабно, як американці зробили це під час Другої світової. 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости мира
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.