Навіщо Росії форум «Армія-2023»?

17 серпня 2023, 10:43
Власник сторінки
Кандидат історичних наук, політичний експерт
0
174
Навіщо Росії форум «Армія-2023»?

Цими днями в Росії проходить форум «Армія-2023» й, як видно з назви, орієнтований він на показ доробків російського військово-промислового комплексу.

Росія, попри ганьбу та поразки у війні в Україні все ще робить спроби продемонструвати світу (або його частині) свої технологічні напрацювання як «другої армії світу». 

За півтора роки війни всі «досягнення» російського ВПК та військових конструкторів можна було чітко побачити на полі бою – неіснуюча спеціальна техніка або техніка з явно завищеними характеристиками, на кшталт РЛС «Зоопарк-1», станції перешкод радіопідривникам «Ртуть-Б», «гіперзвукові» ракети, які виявилися не такими вже й гіперзвуковими, танки «Армата», яких взагалі не було на полі бою тощо. Навіщо ж Росії знадобилося проводити черговий форум «Армія-2023», адже окрім надувних наметів з іконами і стильних пакетів для «200-х» росіянам особливо демонструвати нічого. 

На думку впливового американського аналітичного центру «Інституту вивчення війни», Росія, ймовірно, має на меті використати щорічний Міжнародний військово-технічний форум «Армія-2023» для диверсифікації й розширення своєї оборонно-промислової бази. До речі, міністр оборони РФ Шойгу прямо заявив, що форум «Армія-2023» буде зосереджений на диверсифікації і розвитку ОПК, а також секторів ІТ і штучного інтелекту і демонструватиме військову продукцію та продукцію подвійного призначення. Але ж власних напрацювань у росіян, як вже видно, практично немає. Відповідно, можна допустити, що на цей форум будуть залучені країни, які допомагають Росії обходити західні санкції, зокрема, щодо постачання електроніки та військового обладнання. Мова йде, зокрема, про Китай, Єгипет, Пакистан, Індію, Іран. 

Вже згадуваний «Інститут вивчення війни» прямо зазначає, що міноборони Росії може спробувати використати форум «Армія-2023» для закупівлі технологій або товарів подвійного призначення, намагаючись уникнути санкцій. З цим висновком важко не погодитись, оскільки ще у травні 2023 року українська розвідка повідомляла, що, попри санкції, Росія змогла налагодити виробництво нових ракет й виготовляє їх близько 60 на місяць різних видів – крилатих, балістичних, аеробалістичних. Можна також згадати й завод дронів в Казані на якому за іранськими технологіями збираються «Шахеди». 

Отже, все це вказує на те, що Росія просто прикривається міжнародним майданчиком, а насправді – шукає можливості обходу санкцій та доступу до життєво необхідних для її ВПК технологій. Тому, хоч Захід очікувано й проігнорував цей форум, він має й надалі працювати над життєздатною системою вторинних санкцій, що максимально унеможливлять потрапляння до РФ електроніки та комплектуючих для виробництва ракет, літаків та інших видів техніки та озброєння. 

Окремо ватро зазначити, що спроби Росії залучати треті країни для обходу санкцій проти ВПК, актуалізують та підвищують резонанс щодо передачі Україні нової номенклатури західної техніки та озброєння, зокрема, літаків, балістичних та крилатих ракет середнього радіусу дії.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости мира
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.