КРЄМЛЕДІ ХОЧЕ РОЗСВАРИТИ КИЇВ І БУХАРЕСТ

24 березня 2023, 22:23
Власник сторінки
Політолог
0
239
КРЄМЛЕДІ ХОЧЕ РОЗСВАРИТИ КИЇВ І БУХАРЕСТ

Сенатор румунського парламенту Діана Шошоаке подає законопроєкт. Нічого такого «важливого». Просто денонсація Договору про відносини добросусідства і співробітництва між Україною та Румунією

Успіхи України на дипломатичному фронті просто виводять росію із себе. Уявіть – десятками років давати кеш на мережу своїх лобістів серед політичних сил, на т.зв. інтелектуалів, бізнес-асоціації, спортивні та гуманітарні проєкти, незалежні голоси, а в момент «Х» все це працює і не ефективне проти активності Києва.   

Звичайно, ця московська мережа не будується само по собі, а підживлює потрібні кремлю течії. Зокрема, улюблена іграшка – це праворадикальні рухи. Чого коштує одна династія Ле Пенів у Франції, де москва фінансувала цілі покоління потрібних людей. Так от кремлівська гора знову народила мишу.

Сенатор румунського парламенту (верхньої палати) Діана Шошоаке подає законопроєкт. Нічого такого «важливого». Просто денонсація Договору про відносини добросусідства і співробітництва між Україною та Румунією, укладеного у червні 1997 року. Підписаний договір, до речі, визначним українцем та рухівцем, дипломатом з великої літери Геннадієм Удовенком. 

Шошоаке навіть в проєкті вимагає, аби Румунія анексувала території Північної Буковини, Герци, Бугеакула (Кагул, Болград, Ізмаїл), історичного Марамуреша і острова Зміїний.

Звичайно, Україна не могла на це дивитись крізь пальці. Речник Міністерства закордонних справ Олег Ніколенко заявив, що наше МЗС ініціює накладення санкцій проти Шошоаке як такій, що створює загрозу нацбезпеці. Абсолютно здорова і вчасна реакція офіційного Києва, яку можна тільки вітати.

Хто ж така ця Діана Шошоаке? Потрапила вона у парламент разом з партією правих популістів. Називається «Альянс єдності Румунії». Попри голосну назву є маргінальною. Втім, на хвилі глобальної пандемії в 2020 році ця партія отримує 9% і четверту сходинку. Через рік Шошоаке з цієї партії виключають і вже в 2022 році вона офіційно заявляє про приналежність до нової партії «SOS Румунія», очевидно, з прицілом на наступні вибори. Але там взагалі все по нулях – рейтинг в межах статистичної похибки. За радикалізмом це, як Наталка Вітренко, тільки змінити полярність на політичному спектрі на діаметрально протилежну. 

Власне це і є відповідь, наскільки серйозно треба ставитись до справ цієї Шошоаке. Чи здивую я вас тим, що нешановна Діана має тісні робочі контакти з російським посольством та безпосередньо з Валерієм Івановичем Кузьміним? Або тим, що Шошоаке підтримувала вкиди дмітрія медведєва про поділ України?  

Кремлівські консерви продовжують вскриватись і влаштовувати провокації. Тепер умовна Скабєєва і Соловйов будуть розповідати, що не лише Львів уже захоплений поляками, а що Україну шматують на частини інші держави на південно-західних кордонах. І логіка тут прозаїчна – знову росіяни будуть торочити, як рятують бідну Україну від зазіхань клятого Заходу. 

Безумовно, це направлено передусім на внутрішній електорат, щоб і далі легітимізувати війну. Але цей ідіотизм пробивається і в наше середовище. Поїздіть, для прикладу, у таксі десь на півдні України, в тій же Одесі. У спілкуванні ви чудово впізнаєте відповідні пропагандистські інгредієнти в словесному вінегреті. До речі, це також питання і до ефективності державної інформаційної політики під час війни.

Звичайно, такі інформаційні вкиди впливають і на рівень підтримки пересічних людей у відповідних країнах. Тих громадян, які не вникають у суть і хапають інформацію поверхово. 

Якщо говорити про конкретно Румунію, то вона знаходиться на третьому місці за кількістю нових оформлень статусу біженців для українців. Загалом же мова йде про 700 тисяч наших співгромадян. Відповідно це тиск на соціальну сферу і підґрунтя для невдоволень місцевих на даній ниві. Тим не менш, офіційний Бухарест себе показує гідно як справжній партнер і союзник України, надаючи системну потужну допомогу. І величезна вдячність румунам за це. 

Завдання кремля розсварити Україну і Румунію полягає не лише в припиненні надійної співпраці наших країн. Також тут йде мова про подальшу долю контролю над Молдовою та придністровський аспект. Адже піднявши загальний градус в регіоні москва сподівається закріпачити Кишинів у власній орбіті. 

Розуміння загроз має, навпаки підштовхнути Київ, Бухарест та Кишинів до ще кращої координації. Потенціал для цього однозначно є.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости мира
ТЕГИ: Росія,Україна,війна,Румунія,Зміїний
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.