Російський ведмідь на китайській шахівниці: чого чекати Україні

24 березня 2023, 16:04
Власник сторінки
Народний депутат України
0
144

Пекіну вигідна війна в Україні, оскільки вона не залишає московії іншого вибору, окрім як схилитися у бік Китаю.

Візит китайського лідера Сі Цзіньпіна до московії та зустріч із володимиром путіним, який віднедавна є фігурантом розслідування Міжнародного кримінального суду (МКС), є знаковим з багатьох причин.   

Передусім, це сигнал заходу - Пекін готовий підтримати московію у найважчий для неї період. Очільник Піднебесної став першим світовим лідером, який особисто зустрівся з путіним після того, як МКС у Гаазі видав ордер на арешт глави російської держави.

Для України головним питанням залишається – чи наважиться Китай підтримати рф зброєю. Чи змінить курс з «миротворця»? 

Пекін вже тривалий час намагається застовбити за собою імідж єдиної реальної альтернативи США. Піднебесній це вдасться тільки в тому випадку, якщо вона займатиме полярну Штатам позицію. Такий підхід стосуватиметься всіх питань. 

На папері, у питанні війни в Україні Пекін залишиться «білим та пухнастим». На практиці вочевидь готовий не просто обмежено підтримати рф, але й допомогти путіну втриматися при владі. 

Як висловився глава китайського МЗС, «Китай і Росія й надалі підтримуватимуть добросусідство та взаємну довіру, оскільки рішення Сі обрати Росію як свій перший закордонний візит у рамках свого нового президентства було політичним рішенням, прийнятим після ретельного обмірковування». 

Відносини Китаю з росією можуть стати «ще ціннішими перед нестримним гегемонізмом». А ось про це заявив вже міністр закордонних справ КНР Цінь Ган, коментуючи поїздку свого лідера до москви. Він додав, що Китай є «не творцем і не стороною», залученою до кризи, а «захисником», який підтримує політичне врегулювання та сприяє мирним перемовинам. 

Проте, разом із цими заявами, New York Times, наприклад, зазначає, що від початку повномасштабного вторгнення Китай відправив до росії безпілотників на суму понад 12 млн доларів. Постачання продукції здійснювалося коштом дрібних посередників та експортерів. 

NYT наводить наступні дані: “70 китайських експортерів продали Росії 26 різних брендів китайських безпілотників після вторгнення РФ до України”. І наголошують, що офіційні продажі (йдеться про цивільні дрони, які потім використовуються у військових цілях) є лише частиною інших, неофіційних каналів, які, ймовірно, йдуть через Казахстан, Пакистан і Білорусь. При цьому, формально та фактично КНР військової техніки жодній зі сторін війни не постачає. Але, як воно насправді, ми бачимо - стабільне постачання нових безпілотників до росії виливається у масові атаки, які рф проводить із жахливою періодичністю. 

Взагалі ситуація складається таким чином, що самі плюси від війни в нашій країні може отримати саме Китай. Пекіну вигідна війна, оскільки вона не залишає росії іншого вибору, окрім як схилитися у бік Китаю. Війна відвертає та послаблює торгово-економічну конфронтацію США з Китаєм. Що дозволяє останньому, з одного боку, отримати більше ресурсів від росії за нижчими цінами, а з іншою – виграти час та укріпити економіку, яка дещо знизила темпи після ковіду та відкритої торговельної війни з США.  

На мою думку, Україні не слід бути надто обережною та дипломатичною. Китай залишиться на тих саме позиціях, на яких і був. ЗСУ мають спробувати піти у наступ, здійснити прорив. Адже зараз фаза конфлікту прийняла затяжну, виснажливу форму, і це нам не вигідно. Але я також розумію, що зараз є величезний ризик. Якщо не вдасться піти у контрнаступ, то Україна втратить шанс отримати ініціативу. Це означатиме, що рф вдалося виграти час. Нам зменшуватимуть на неприйнятні для українців умови миру від москви та Китаю. Нагадаю, що «мирний план», який запропонував Китай, росія підтримує. Ми - ні. Отже, нам потрібно йти своєю дорогою, не дозволяти затягнути час та перемагати. 


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости мира
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.