Польські гроші в Україні: на що та як їх витрачають

11 листопада 2021, 17:40
Власник сторінки
політолог, експерт, блогер
0
39
Польські гроші в Україні: на що та як їх витрачають

Україна та Польща. У різні часи це добрі сусіди, непримиримі вороги, стратегічні партнери.

Україна та Польща. У різні часи це добрі сусіди, непримиримі вороги, стратегічні партнери.  Так історично склалося, що Галичина як частина України, є об’єктом особливої зацікавленості в польської держави. Цьому є певні пояснення, адже Галичина, яка тривалий час була під окупацією Польщі, все таки стала частиною Незалежної України. Не дивлячись на офіційне визнання Польщею України, задеклароване стратегічне партнерство, у Польщі існує багато шовіністичних структур, які не можуть змиритися з тим, що Львів це не «польське місто». Офіційна Варшава, звісно відмежовується від заяв та акцій маргіналів, на кшталт «Піскорського» та інших аля українофобів, які, не без підтримки та грошей Росії, намагаються внести напруження в українсько-польські стосунки. Навіть більше, демонструє, що не розділяє таких поглядів, притягує окремих за антиукраїнську пропаганду до відповідальності.

Так що ж робить офіційна Варшава, невже їй байдуже до тих територій, які колись «були їхніми». Ні, їй далеко не байдуже, вона не забула про території, т.зв. «східні креси», тим більше про своїх співвітчизників (в московії також є термін «соотечесвтенники», совпадєніє???).

У Польщі створено багато різноманітних фундацій, які опікуються своїми земляками в інших країнах проживання, в т.ч. і в Україні. На їх діяльність офіційна Варшава виділяє сотні тисяч, а то й мільйонів злотих, які розподіляються на різноманітні проекти для польської національної меншини та спрямовані на промоцію Польщі, популяризацію польської історії, культури, розвиток мови, видання польськомовних газет, радіо, будівництво «Центрів польської культури», збереження т.зв. «слідів польськості», встановлення видатним польським діячам меморіальних таблиць, проведення публічних акцій. Одним словом, створення пропольської аури, або як кажуть «тихої полонізації» окремих частин України.

Як уже зазначалося, сприяння діяльності польської нацменшини здійснюють неурядові організації Республіки Польща, з яких на Львівщині найбільші активними є Фундації «Свобода і демократія», «Вспульнота польська» та «Допомога полякам на сході».

Зокрема, для забезпечення потреб польської меншини на Львівщині, іноземці через Товариство «Вспульнота польська» планували реалізувати проект будівництва т.зв. «Польського дому», який мав стати осередком культурної та освітньої активності польської громади м. Львова. Однак, через неврегульованість питань з виплати коштів зі сторони поляків, які порушили умови інвестиційного договору щодо даного об’єкта та частково або повністю не оплатили витрат за виконані проектні та будівельні роботи, організацію будівельного майданчика та охорону об’єкта, послуги по здійсненню технічного та авторського нагляду за будівництвом дані роботи були призупинені. Жодного польського злотого не було сплачено проектній фірмі за проектні роботи, архітектору проекту за період із 2013 року по 2018 рік, інженеру з технічного нагляду за 2015-2017 роки.

З офіційного виступу секретаря МЗС Польщі Пйотра Вавжика у липні 2020 року перед депутатами Сейму РП випливає, що на будівництво «Польського дому європейського діалогу у Львові» з 2013 по 2019 рік, владою Польщі виділено 27 млн. польських злотих. Із цієї суми в Україну надійшло лише 7 мільйонів польських злотих. Вказане може свідчити про ймовірні фінансові порушення з боку іноземців, тобто розкрадання коштів, які були виділені на будівництво «Польського дому».

Ще одна польська організація «Свобода і демократія» виділяє кошти на реалізацію проектів із збереження т.зв. «слідів польськості», який передбачає догляд за польськими похованнями, об’єктами польської культурної спадщини. Зокрема, в рамках проекту «Цілорічна опіка над польськими військовими цвинтарями в Україні» здійснюється догляд (прибирання, відновлення) за могилами польських військових поховань. Загальний бюджет проекту на 2021 рік складає понад 500 тис. польських злотих. В рамках цього проекту у поточному році на Львівщині проведено робіт на суму понад 380 тис. польських злотих.

Відповідальним за реалізацію цього проекту в Західній Україні від Фундації «Свобода і демократія» є місцевий львів’янин, такий собі україно-поляк Марцін. Як виявляється, він має не тільки українське громадянство, але й польське. Для поїздок за кордон використовує почергово два паспорти, в залежності від вигоди.

Також, через Марціна Фундація фінансує місцеві організації польської меншини західного регіону, через які проводить «тиху полонізацію» Західної України, пропагуючи польську історію, культуру та збереження т.зв. «слідів польськості». Частина проектів фінансується іноземцями у готівковому виді, без відповідного оподаткування. Це дозволяє Марціну, використовуючи «свої» вітчизняні організації, завищувати ціну проектних робіт, вартість матеріалів та виконання безпосередньої роботи. Тому, не виключено, що не всі виділені польською організацією кошти використовуються в Україні у повному обсязі та за призначенням.

Досвід останніх років показує, що офіційна Варшава виділяє сотні тисяч польських злотих, щоб підтримати своїх земляків в Україні, відновлювати об’єкти культурної та історичної спадщини, які мають бодай найменший стосунок до польської держави в минулому. Це все робиться свідомо, щоб  показати, що це «наша земля». Гроші повинні працювати, щоб створити сприятливу атмосферу для позитивного сприйняття усього польського.

На жаль, чи на щастя, у Польщі, так само  як і в Україні, є багато ділків, які люблять наживатись на державних програмах, а гроші, які виділяються, осідають в кишенях псевдо бізнесменів.

 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости мира
ТЕГИ: Польща,Україна
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.