Реєстрація торговельної марки (ТМ)

26 серпня 2021, 16:54
0
24
Реєстрація торговельної марки (ТМ)

Юрист АО «Баррістерс» Валентина Слободинська

Торговельна марка – позначення, яке вирізняє товари та послуги одних осіб серед таких самих або споріднених з ними товарів і послуг інших осіб. Право власності на торговельну марку засвідчується свідоцтвом України на торговельну марку, який є офіційним охоронним документом. Тривалість реєстрації торгової марки становить – 18-24 місяця. Строк дії свідоцтва становить 10 років від дати подання заявки й може продовжуватися за клопотанням щоразу на 10 років при дотриманні вимог закону. 
Можна виділити такі етапи реєстрації ТМ: 
Перший етап: Подання заявки на реєстрацію Заявку на реєстрацію можна подавати у паперовій або електронній формі. Вимоги до заявки встановлені статтею 7 Закону України «Про охорону прав на знаки для товарів і послуг» (далі-Закон). Заявка подається до Укрпатенту особою, або її представником безпосередньо або надсилається на поштову адресу Укрпатенту Заявка може подаватися в електронній формі лише на сайті Укрпатенту. https://base.uipv.org/ 
Другий етап: Експертиза заявки за формальними ознаками Під час проведення формальної експертизи заявка перевіряється на відповідність формальним вимогам Закону та Правилам У разі відповідності матеріалів заявки вимогам статті 8 Закону та сплаченого збору за подання заявки заявнику надсилається повідомлення про встановлену дату подання заявки та здійснюється публікація в офіційному електронному бюлетені «Промислова власність» . 
Третій етап: Експертиза заявки по суті Під час кваліфікаційної експертизи здійснюються перевірка відповідності заявленого позначення умовам надання правової охорони, визначеним Законом, та розгляд заперечень, поданих відповідно до пункту 8 статті 10 Закону. Кінцеві результати експертизи заявки відображаються в обґрунтованому висновку експертизи, що набирає чинності з дня затвердження його Укрпатентом. 
На підставі такого висновку за заявкою Укрпатент приймає рішення про реєстрацію торговельної марки для всіх зазначених у заявці товарів і послуг або про відмову в реєстрації торговельної марки для всіх зазначених у заявці товарів і послуг, або про реєстрацію торговельної марки щодо частини зазначених у заявці товарів і послуг та відмову в реєстрації торговельної марки для іншої частини зазначених у заявці товарів і послуг. Рішення Укрпатенту за заявкою надсилається заявнику. 
Четвертий етап: Рішення про реєстрацію знака для товарів і послуг На підставі рішення про реєстрацію торговельної марки та за наявності документа про сплату державного мита за видачу свідоцтва і збору за публікацію про видачу свідоцтва здійснюється публікація в Бюлетені відомостей про видачу свідоцтва, визначених в установленому порядку. Зазначені мито та збір сплачуються після надходження до заявника рішення про реєстрацію торговельної марки. Щодо вартості реєстрації 
За подання заявки сплачується збір, розмір якого встановлюється з урахуванням кількості заявників та класів МКТП, якими охоплюються зазначені в заявці товари і послуги, та особливостей заявленого позначення. Вартість реєстрації одного класу становить 4 000 грн, додатково ще можуть бути стягнуті кошти за реєстрацію кольорової ТМ, або подання заявки кількома заявниками. Крім того, на етапі отримання свідоцтва про реєстрацію торгової марки необхідно буде сплатити державне мито 
Отже, процедура реєстрації не є витратною, проте дозволить захистити ваш бізнес від конкурентів та підвищить рівень довіри споживачів.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости мира
ТЕГИ: торговая марка
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.