Грецька революція. Як керівництво РФ спотворює сторінки історії.

07 червня 2021, 15:59
Власник сторінки
політолог, експерт, блогер
0
22
Грецька революція. Як керівництво РФ спотворює сторінки історії.

Російські керівники вирішили в черговий раз «пограти на європейському полі». І ділянкою цього поля має стати Греція – один із членів Євросоюзу.

Цього року Греція відзначає 200-ліття початку грецької боротьби за незалежність 25 березня 1821 року. Ця дата пов’язана з початком повстання греків проти турків-османів, яке почалося березні 1821 року й тривало до 1829-го. Ці події також отримали назву Грецької революції чи війни за незалежність.

Керівництво Росії вирішило скористатися цією подією в пропагандистських цілях. Зокрема, лідери РФ та Греції протягом останнього часу оговорювали питання розвитку російсько-грецьких відносин у різних галузях. Йшлося також про «перехресний» Рік історії Греції й Росії, який проводиться протягом 2021 року. Російські керівники вирішили в черговий раз «пограти на європейському полі». І ділянкою цього поля має стати Греція – один із членів Євросоюзу.

Так, у своїх промовах міністр закордонних справ РФ Лавров наголошує: Греція – один із наших важливих європейських партнерів, у нас багатовікові тісні історичні, духовні зв’язки, які є цінним активом у наших відносинах, у тому числі й на сучасному етапі. Символічно першим правителем нової грецької держави став керуючий справами Міністерства закордонних справ Російської імперії Іоанн Каподистрія. Лавров наголошує, що вони підписали важливий документ, який дає старт черговому масштабному проекту – Року історії Росія-Греція, який реалізовується протягом 2021 року. У такий спосіб представники РФ намагаються спотворити історичні події на свою корись.

Реально, Грецька революція мала стосунок до українських земель. На наших землях ще з середини І тисячоліття до нашої ери селилися греки, засновуючи свої міста-колонії. Деякі з них (Ольвія, Феодосія, Тіра, Херсонес) були значними і мали вплив на історичні процеси в Північному Причорномор’ї. Навіть після того, як грецькі міста-колонії зійшли з історичної арени, греки й далі жили і живуть понині на українських землях. Вказані факти вказують про тривалі контакти між греками й українцями протягом тисячоліть, а не з росіянами.

Власне, Грецька революція 1821 року має свої витоки саме в Україні. Ще в 1814 році в Одесі грецькі патріоти Ніколаос Скуфас, Еммануїл Ксантос і Афанасій Цакалов створили товариство «Філікі Етерія», яке мало на меті організувати збройне повстання в Греції й почати війну за незалежність.

У 1820 році цю організацію очолив Олександр Іпсіланті, що тоді був на службі в російській армії. Того ж року, 13 жовтня він скликав в Ізмаїлі нараду «Філікі Етерія». Саме під час цієї наради й було вирішено почати повстання. Іпсіланті вважав, що спочатку треба підняти його в Дунайських князівствах, а звідти через Македонію пробиватись у Грецію. 22 лютого 1821 року він зі своїми прихильниками перейшов Прут. А вже 24 лютого в Яссах звернувся до повстанців з відозвою «В бій за віру і батьківщину», після чого чимало грецьких патріотів прибули в табір Іпсіланті в Молдовському князівстві. 25 березня повстання поширилось на теренах Греції. Тобто Грецька революція почалася на землях теперішньої України й Румунії.

Отже участь російського керівництва в подіях Грецької революції та національно-визвольної війни - сумнівна, в супереч того, як трактує вище керівництво РФ. Підготовка вказаних заходів є складовою російської інформаційної кампанії, спрямованої на викривлення сторінок історії у вигідному РФ напрямку, нівелювання ролі України у згаданій історичній події, доведення до грецького суспільства ідеї одвічної приналежності українських земель до Росії.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости мира
ТЕГИ: Україна,світ,Греція
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.