Українсько-польські добросусідські відносини.

22 лютого 2021, 17:20
Власник сторінки
політолог, експерт, блогер
0
47
Українсько-польські добросусідські відносини.

Головною цінністю, яка сприяє формуванню та розвитку контактів між нашими незалежними державами і суверенними народами протягом останніх років, залишається ідея добросусідства України та Польщі.

 

Головною цінністю, яка сприяє формуванню та розвитку контактів між нашими незалежними державами і суверенними народами протягом останніх років, залишається ідея добросусідства України та Польщі. Останні десятиріччя не є надто значним періодом, якщо порівняти їх з багатовіковою минувшиною наших народів, однак вони є винятковою сторінкою нашої історії. Це період мирного співіснування та співпраці, який створює основи сучасних і майбутніх українсько - польських відносин у цілковито новій геополітичній ситуації. Добросусідство України та Польщі є також зразком для інших держав нашого регіону, впливає на зміцнення його стабільності та безпеки. Це є нашим спільним внеском у зміцнення та збагачення Європи.

Наш спільний внесок в українсько-польський діалог про сучасне та минуле - це роздуми про спільну спадщину українсько-польського сусідства. Він є також стимулом до пошуку того, що зміцнить і збагатить наше партнерство. Тому ми з повною відповідальністю запевняємо, що визначені протягом останнього десятиріччя напрями співробітництва можуть і повинні бути розвинуті. Дедалі виразніше ми відзначаємо те, що нас об'єднує, а не те, що нас розділяє. Хоча на території Польщі мають місце поодинокі факти діяльності «кресових» організацій, які намагаються внести розбрат у добросусідські відносини між нашими державами, використовуючи спірні моменти польсько - українських стосунків періоду 19-20 сторіччя.

В сучасному українсько - польському сусідстві ми знаходимо не лише спільність історичної долі, яка поєднує обидва народи, але, передусім, важливий стратегічний інтерес. Українсько-польська співпраця, що спирається на єдність поглядів стосовно принципових питань майбутнього Європи, стала на нашому континенті фактом стратегічного значення. Інтенсивні добросусідські відносини між Україною та Польщею належать до важливих питань сучасної Європи. Це визначають, як розмір та людський потенціал обох держав, так і можливість розширення впливів інтегрованої Європи. Тим самим, завдяки українсько-польському стратегічному партнерству розбудова архітектури європейських відносин у галузі безпеки отримує самодостатню вартість і новий вимір. Україна підтримала польське прагнення вступити до НАТО. Незмінною залишиться прагматична орієнтація України на співпрацю з Північноатлантичним Союзом, підтвердженням чого є встановлення особливого партнерства між Україною і НАТО, участь України в Програмі "Партнерство заради миру", а також українсько-польська військова співпраця, зокрема у рамках польсько-українського батальйону миротворчих сил. Польща була і є адвокатом українських прагнень до інтеграції з Європою.

Польща буде активно діяти з метою відпрацювання рішень, завдяки яким країни, що залишаться за межами ЄС, зможуть брати участь у співпраці всіх народів і держав континенту. Особливим завданням і обов'язком Польщі буде співробітництво з європейською спільнотою у напрямку формування європейської ролі України та її підготовки до сусідства з Європейським Союзом. Як сусіди, ми потрібні один одному для формування політики щодо нашого регіону, а також задля глобальних процесів, учасником яких стала Центрально-Східна Європа зовсім недавно, і які будуть вирішувати майбутнє світу: вільне переміщення капіталів, зростання значення нових технологій, інформаційна та комунікативна інтеграція. Ці виклики стоять, як перед Україною, так і перед Польщею.

Сучасна Україна знаходиться на складному етапі будівництва і зміцнення свого суверенітету. Ця складність полягає, передусім, у тому, що йдеться про початковий етап створення засад нового суспільно-економічного ладу. Це вимагає, як від влади, так і від громадян України значних зусиль у здійсненні трансформації і нерозривно пов'язане із зростанням самопожертв у разі, якщо реформи матимуть половинчастий характер. Україна вже досягла на цьому шляху значних успіхів.

Польща - держава, якій від початку дев'яностих років вдалося багато досягти у трансформації соціальної, політичної та економічної системи, а також на шляху євроатлантичної та європейської інтеграції. Досягти цього вдалося завдяки рішучості, як польської влади, так і польського суспільства. Використовуючи набутий досвід політичних та економічних реформ, Польща розуміє необхідність створення інститутів політичного та суспільного діалогу з Україною, які можуть підтримати та зміцнити процеси трансформації в Україні.

З початку дев'яностих років Україна та Польща усвідомили необхідність і перспективу тісного партнерства. За роки співпраці вдалося створити унікальні, як в українсько-польській історії, так і на тлі європейської співпраці, міждержавні відносини між Україною та Польщею. Ми переконані, що це партнерство не має альтернативи.

Ми не забуваємо також, що стратегічне партнерство - це водночас взаємні обов'язки партнерів. Рівень українсько-польського партнерства, який створює добру основу для дальших успіхів у нашій співпраці, вимагає також критичного погляду на спільні здобутки.

В українсько-польських відносинах дійшло до унікальної інтенсивності політичного діалогу, створено підстави для добросусідства у формі значної правової бази, повної відкритості міжлюдських контактів, сталих інститутів міждержавного діалогу, а також впровадження механізмів, зокрема економічної співпраці.

Підтримка та розвиток нинішнього рівня партнерства між Україною та Польщею значною мірою залежить від збереження нинішніх політичних контактів, зміцнення суспільного діалогу, який має відношення до національного поєднання, а також успіху реформаторської політики в Україні.

Ми хотіли б, щоб українсько - польські відносини не обмежувалися лише добрими стосунками між інституціями та політичними елітами, але були також наповнені дієвими контактами між громадськістю. Діалог поєднання потрібен, як нашим народам, так і всiй Європі. Він розвивається хоч не без труднощів, однак стабільно. В умовах повної відкритості кордонів цей діалог став справжнім порозумінням між сувегромадянського суспільства (наприклад, місцевого самоврядування) і свідчать про те, що це середовище добре орієнтується в реаліях України, в українському неурядовому секторі.

Можна говорити про велику інтенсивність українсько-польських контактів у сфері культури та науки. Особливий наголос у нашій співпраці ми прагнули б зробити на контактах молоді, що вважаємо найкращим засобом подолання негативних нашарувань історичного минулого.

Будуючи майбутнє, ми не повинні забувати про нашу історію, яка нас єднає і виступає міцною основою нашого сусідства. Тому ми розглядаємо діалог на тему важких, а часто болісних сторінок нашої історичної спадщини, як категорію обов'язку. Процес поєднання українського та польського народів вимагає наших спільних роздумів над минулим.

Наші держави багато роблять і прагнемо запевнити й надалі робитимуть для увічнення історичної пам'яті наших народів, так, як це зроблено у Харкові, Явожно, Варшаві та Кракові. Необхідно багато зробити для того, щоб ми могли стверджувати: усі проблеми українців у Польщі та поляків в Україні вирішені.

Велике значення для України та Польщі мають економічні ініціативи в масштабах регіону. Наше спільне зацікавлення полягає у тому, щоб підтримувати розвиток економічної діяльності, в тому числі українсько-польських суб'єктів, які обслуговуватимуть транспортні коридори наших держав.

Одним iз важливих питань убезпечити Україні диверсифікацію джерел енергоносіїв, підвищити її енергетичну безпеку. Реалізація проекту транспортування нафти шляхом Одеса-Броди-Гданськ створює також можливість альтернативного забезпечення нафтою та її комерційного транзиту через територію Польщі.

Польща із задоволенням сприйняла Спільну стратегію ЄС стосовно України, яка передбачає співробітництво з Україною щодо створення спільної енергетичної інфраструктури, будівництво транспортних сполучень, в тому числі і для транзиту енергоносіїв. У реалізації цих планів зацікавлена також і Польща.

Представлені вище міркування схиляють до думки, що формування стратегічного партнерства між Україною та Польщею залежить, як від історичних зв'язків, так і від реалій та викликів сьогодення. Важливо й те, що добросусідство між Україною та Польщею безпосередньо впливає на стабільність та європейську безпеку, а також на зміцнення нашого регіону.

Своєрідну частину процесу поєднання народів становить багатосторонній діалог між українською та польською громадськістю. У цій сфері констатуємо наявність значної кількості неурядових організацій. Програми багатьох польських неурядових організацій зосереджені, передусім, на наданні сприяння у перетворенні української економіки, а також розбудові українсько-польського переговорного процесу є знайомство з українською концепцією диверсифікації джерел енергопостачання. В дискусії щодо європейської енергетичної безпеки та нових газопроводів Польща, яка керується спільним прагненням зміцнювати українсько-польське партнерство, прийматиме лише такі рішення, які будуть узгоджуватися з інтересами України.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости мира
ТЕГИ: Украина,Польша,Історія України
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.