Від неділі до неділі: події у світ про які варто згадати

13 вересня 2020, 16:47
Власник сторінки
директор Агентства моделирования ситуаций
0
349
Від неділі до неділі: події у світ про які варто згадати

Згадаємо ті події, що сталися протягом тижня у світі


1. Білорусь
6 вересня понад 100 тисяч людей вийшли у Мінську на протест проти переобрання Олександра Лукашенка, незважаючи на вражаюче розміщення правоохоронних та військових сил у столиці. Протести продовжуються вже більше місяця.

2. Великобританія
Девід Фрост, який очолює переговори щодо Brexit для Лондона, попередив у неділю, 6 вересня, що Великобританія не поступиться ЄС і що вона не боїться виходу з Європейського Союзу без угоди.

3. Саудівська Аравія
У понеділок, 7 вересня, суд Ер-Ріяду засудив вісім осіб у справі про вбивство Джамаля Хашогджі, який був убитий в 2018 році в консульстві Саудівської Аравії в Стамбулі. Генеральний прокурор заявив, що п'ятеро обвинувачених засуджені до 20 років ув'язнення, один - до 10 років, а двоє інших - до 7 років ув'язнення. Цей вердикт скасовує п’ять смертних вироків, винесених саудівським правосуддям у грудні минулого року.

4. Чорногорія
9 вересня три опозиційні партії після парламентських виборів 30 серпня, на яких вони разом отримали 41 мандат з 81 у парламенті країни, підписали коаліційну угоду. Демократична партія соціалістів чинного президента Міло Джукановича отримала 40 місць, разом з своїми союзниками і практично після 30-ти років правління він буде в опозиції.

5. Франція
10 вересня на Корсиці відбувся саміт країн південної частини Європейського Союзу, на якому були присутні керівники Франції, Греції, Португалії, Іспанії, Італії, Кіпру, Мальти. Одні з головних питань були відносини з Туреччиною, які стали напруженими останнім часом між Туреччиною та Грецією діям Туреччини у Середземному морі та міграційне питання. Лідери країн закликали Туреччину до діалогу та погрожували санкціями проти Анкари.

6. Світ. Природа.
Світ втратив понад дві третини своєї дикої природи менш ніж за п’ятдесят років. У період між 1970 та 2016 роками 68% популяції диких тварин зникли з лиця землі, згідно з Індексом живої планети, еталонним інструментом, який кожні два роки випускає Всесвітній фонд природи (WWF).

7. Польща
11 вересня відбувся саміт Вишеградської групи, до якої входять Польща, Чехія, Словаччина та Угорщина. Головне питання, яке обговорювалось стосувалось подій у Білорусі. Втшеградська група вирішила запропонувати на саміті ЄС запровадження безвізу для білорусів та пакет заходів для підтримки Білорусії.

8. Литва
Литва стала першою країною, яка офіційно визнала Світлану Тихановську законним президентом Білорусії.

9. Катар
12 вересня у Катарі розпочались переговори афганської влади з талібами. Хоча вони і повинні були початись півроку тому можливо вони покладуть кінець сорокарічної війни у Афганістані.

10. Білорусь
13 вересня у країні проходить «Марш Героїв». А вчора у Мінську пройшов «Жіночий марш» у якому брало участь понад 10 тисяч жінок. З 9 серпня після президентських виборів у Білорусі тривають масові протести проти оголошення перемоги Лукашенка.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости мира
ТЕГИ: Беларусь,Саудовская Аравия,Черногория,Великобритания
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.