«ВІДВІД СЛІДЧОГО СУДДІ У КРИМІНАЛЬНОМУ ПРОЦЕСІ»

14 травня 2020, 18:50
0
46
«ВІДВІД СЛІДЧОГО СУДДІ У КРИМІНАЛЬНОМУ ПРОЦЕСІ»

Написанню даної статті слугувала досліджена практика різних позицій слідчих суддів. Підстави для відводу слідчого судді, передбачені статтями 75-79 КПК України.

Детально хотілося б зупинитися на дослідженні інших підстав відводу слідчого судді.

Відповідно п. 4 ч. 1 ст. 75 КПК України слідчий суддя, не може брати участь у кримінальному провадженні: за наявності інших обставин, які викликають сумнів у його неупередженості.

 Так згідно ухали слідчого судді Соснівського районного суду міста Черкас у справі № 712/34/20 задоволено заяву захисника про відвід слідчого судді поданої у провадженні за клопотанням слідчого, про встановлення строків для ознайомлення з матеріалами кримінального провадження.

Щодо мотивів заяви про відвід слідчого судді, які лягли в основу вказаної ухвали.

У заяві про відвід заявниця посилається на існування обставин, які на її думку викликають обґрунтовані сумніви у неупередженості слідчої судді, при розгляді вищевказаного клопотання. Так, сторона захисту звертає увагу на відсутність завчасного повідомлення про час та дату розгляду справи №712/34/20, яка була призначена до розгляду на 13 год. 00 хв. 10.01.2020. Разом з тим, сторона захисту отримала смс – повідомлення про виклик на розгляд вказаної справи лише 09.01.2020 о 12 год. 00 хв.

Відповідно до ч.8  і законами України, а також міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України.

Отже, при прийнятті ухвали про відвід суд виходив саме з суб’єктивної оцінки сторони захисту у справі щодо дій судді. Так, якщо сторона має сумнів в безсторонності судді, хоча об’єктивно може здаватися, що це нічим не підкріплено, то практика Європейського суду з прав людини наголошує на необхідності задоволення такої заяви про відвід судді, адже в іншому випадку це буде розцінено як порушення права особи на справедливий суд.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости мира
ТЕГИ: кримінальний процес
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.