Вплив російського фейку на суспільство

08 травня 2020, 15:33
Власник сторінки
політолог, експерт, блогер
0
130
Вплив російського фейку на суспільство
Засоби масової інформації, як інструмент впливу на суспільство

Засоби масової інформації, як інструмент впливу на суспільство

Використовуючи засоби масової інформації, як інструмент впливу на суспільство з метою маніпуляції на групи громадян, важливо вибрати аудиторію читачів, рейтинг залежатиме від тематики, чим цікавіше тематика тим і більший рейтинг. 

Проводячи дослідження методів ведення інформаційної війни, випливає, що головним агресором у цьому питанні залишаються проросійські підконтрольні ЗМІ, які відкривають свої філіали у різних куточках світу. Щоденно гортаючи стрічку новин, Ви рідко звертатимете увагу на назву інформаційного агентства чи телеканалу. Першим, що Вас привабить - це заголовок, другим етапом буде текст поданої інформації.

Для прикладу, беремо до уваги спірні історичні події Польщі та України. Вам будуть доводити інформацію для того, щоб у вас сформувати відчуття неприязні та  ненависті в поляків до українців та навпаки. Хто може стояти за розповсюдженням такої інформації в європейських країнах та Польщі в час війни на сході України не важко здогадатися. Це Росія.  

Саме так, Російська Федерація використовує сусідні країни для насичення інформацією антиукраїнського характеру для маніпуляцій  впливу на свідомість та формування громадської думки у польському середовищі стосовно їх погляду на Україну та українців.

Інструментом у подачі такої інформації є проросійське інформаційне агентство «Sputnik», яке діє на території Республіки Польща, засноване міжнародним інформаційним агентством «Россия сегодня», головний офіс якого знаходиться у м. Москва. Так, «Sputnik», неодноразово піддавався звинуваченню у пропаганді, розповсюдженні недостовірної інформації та фейкових новин.

Слід зауважити, що країни Євросоюзу не раз блокували «Sputnik». Наприклад у 2016 році влада Латвії заблокувала сайт «Sputnik», що повинна була зробити і Польща, так як інформаційна діяльність вказаного агентства деструктивно впливає на її територіальну цілісність. Та в цьому питанні Польща відстає, даючи можливість для розвитку цього підґрунтя, яке, у майбутньому, може завдати не лише їй значної шкоди, але й Україні.

Так, здійснюючи інформаційну деструктивну діяльність розміщуючи статті із антиукраїнським нахилом, використовуючи для цього польсько-українські історичні події, формуються антиукраїнські настрої як в громадян Польщі, так пропольські в польської національної меншини західного регіону України, що може створити сприятливе підґрунтя для поширення сепаратистських ідей. 

Зустрічі польських проросійських журналістів, які відвідують Кремль для співпраці та контактів із головними редакторами російських ЗМІ, може призвести,  у майбутньому, до створення не одного такого філіалу, які сипатимуть фейк ньюз у Польщі та цілій Європі.

Таким чином,  влада РФ щороку виділяє шалені кошти із федерального резерву не на медицину, підвищення добробуту власного населення, а на підтримку та фінансування «руського міру» в Європі, розпалювання міжнаціональної ворожнечі, підтримку сепаратистських рухів в європейських країнах та Україні.  Саме імперські амбіції, жага до світового панування, успіхи сусідніх країн не дають спокою Росії, спонукають до ведення інформаційних війн.

Світова спільнота та й Україна, в свою чергу, повинні проводити активну діяльність у боротьбі із черговими російськими інформаційними атаками, що несуть загрозу миру у світі, незалежності окремим країнам.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости мира
ТЕГИ: Ukraine,Poland
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.