Порятунок дітей з печери у Таїланді: як розгорталась дивовижна історія

15 липня 2018, 18:37
Власник сторінки
0
31
Discovery Inc

Телеканал Discovery зняв документальну стрічку про історію 12 юних футболістів та їхнього тренера, які застрягли у печерному комплексі у провінції Чіанг-Рай у Таїланді.

Як діти опинились у смертельній пастці

23 червня мати одного з юних футболістів академії Moo Pa зателефонувала до поліції та повідомила, що її син не повернувся додому. Інформація дійшла до місцевих чиновників, які одразу ініціювали пошукову місію. Те, що хлопчик та ще 11 дітей разом з тренером застрягли у печеречному комплексі Кхао Луанг, здогадалися, коли на вході до нього знайшли покинуті велосипеди.

Виявилося, що прохід печерою мав стати вправою з тімбілдінгу - таким чином хлопчики повинні були згуртуватися та навчитися відповідати один за одного. Коли комадна входила до комплексу, тунелі були сухими. Однак з приходом мусонів (сезонних злив), печери з вапняка стали ніби губкою, увібравши в себе вологу дощів. Так печеру, яка простягається 6 км під землею, затопила вода, і команда разом з тренером опинилася у пастці.

Скільки спеціалістів долучилися до порятунку дітей

Влада Таїланду залучила до пошуку понад тисячу людей, більшість з них - члени іноземних спецслужб. У рятувальній операції , США, Австралії, Китаю та 5 членів тайського спецназу.

Найшвидший, але і найважчий шлях знайти та врятувати хлопчиків - це пірнати і плисти під водою до печери. Дайвінг у печери є одним із найбільш небезпечних та складних видів підводного плавання. Воно вимагає навичок, якими володіють лише 1% світових водолазів. Складнощів додала і печера Кхао Луанг, яка перетворилась у заплутаний лабіринт. У деяких місцях дорога сягала 85 сантиметрів у ширину, а у інших стала майже непрохідною для дорослої людини.

Кожного дня зростали шанси посилення дощів, які могли спричинити підняття води до такого рівня, коли порятунок дітей став би неможливим подвигом.

Нещасним випадком зацікавилися і спеціалісти зі світовим ім’ям. Користувачі Twitter закликали  залучити своїх розробників до визволення футбольної команди. Маск швидко відреагував на такі заклики та незабаром показав спеціально розроблену міні-субмарину. Він заявив, що сподівається субмарина стане корисною в операції з порятунку дітей, якщо ж ні, то, можливо, вона знадобиться в майбутньому.

Кроки команди для порятунку

Поки група дайверів з різних країн проводила тренувальні занурення, команда інженерів забралася на саму печеру з метою знайти альтернативні шляхи до футболістів.

Додатково органи влади поставили насосну станцію, яка цілодобово викачувала воду з печери. Щогодини вона зменшувала затоплення майже на 1 сантиметр. Але цього було недостатньо. Наскільки б швидко насоси не викачували воду, тунелі постійно затоплювалися дощами.

Рятувальна місія доручила дайверам встановити через кожні 2,5 кілометри печери балон з киснем. На це пірнальники витратили цілий день.

6 липня печерний комплекс Кхао Луанг забрав життя людини. Сержант тайського військово-морського флоту , постачаючи кисневі балони для хлопчиків. Офіційні джерела розповіли, що на зворотному шляху, менш ніж за 1,5 км від входу в печеру, у нього закінчився власний запас кисню. Рятувальники намагалися реанімувати його, але всі спроби виявилися марними.

Ускладнюючи ситуацію, батьки дітей розповіли, що жоден з хлопчиків не вміє плавати, тим більше пірнати з аквалангом. Підліткам за екстремально короткий час надали уроки плавання та дайвінгу.

Перший етап рятувальної місії

На момент початку рятувальної місії діти та тренер вже 9 днів перебували у печері. Дайвери одразу спустили їм їжу, воду, ковдри та інші необхідні для підтримки життя предмети.

Тим часом влада висловила побоювання, що порятунок доведеться відкласти на 4 місяці через сезон мусонів. Для них важливо, що вода полишила печеру. Але цей варіант виявився провальним, адже рівень кисню всередині печери почав падати до потенційно смертельної позначки. За таких умов у дітей могла розвинутись киснева недостатність - гіпоксія, яка викликає кашель, пришвидшене дихання та прискорений пульс.

8 липня рівень води у печері досяг мінімуму за 10 днів, тож перші дайвери вирушили з метою безпечно доправити дітей на вихід. За офіційними підрахунками, щоб дістатися до хлопчиків, треба було пливти приблизно 6 годин через серію темних, затоплених тунелів. Стільки ж необхідно, щоб повернутися.

У той же день по обіді на виході до печери, кожного з хлопця супроводжували два дайвери - один попереду, а інший позаду. На щастя, переважну частину шляху рятувальники підтримували дітей, а маски одягали тільки у повністю затоплених частинах тунелю.

Юних футболістів миттєво посадили у машини швидкої допомоги і повезли до найближчої лікарні, яка розташована за годину їзди. Там на дітей вже чекає команда лікарів та медсестер. Відповідаючи на запитання журналістів про стан хлопчиків, чиновники розповідають, що їхній стан був задовільний - “вони були у порядку".

Доля тренера та ще 8 футболістів

Після успішного завершення першого етапу рятувальної місії, спеціалісти одразу передають гарні новини решті команди - 8 хлопчикам та їхньому тренеру, щоб підняти настрій та налаштувати на позитивне мислення.

Рятувальники швидко замінюють балони з киснем у тунелях та продовжують евакуювати дітей. 9 липня ще 4 хлопців витягли із затопленого лабіринту. Наступного дня з комплексу Кхао Луанг звільнили останніх 4 футболістів та їхнього тренера. 10 липня місцева влада оголосила, що операція з порятунку футбольної команди з печери .  

Лікарі розповіли ЗМІ, що врятовані підлітки почуваються добре, їх не лихоманить. Попри це, попередні тести їхньої крові показали, що у всіх дітей є ознаки інфекції.

Історія з хепі-ендом потрапить на великий екран

Пройшов лише один день після закінчення рятувальної операції, як продакшн компанія Pure Flix висловила наміри зняти фільм за мотивами цієї історії. Засновник студії та продюсер Майкл Скотт прибув до Таїланду та провів кілька днів на місці рятувальної операції. Він поспілкувався з водолазами, які рятували дітей, і членами сім'ї школярів. Скотт каже, що на ідею стрічки його надихнули відвага і героїзм, які він побачив. Фільм планують зняти в Таїланді за $30-60 мільйонів.

Тим часом канал Discovery вже зняв документальний фільм про порятунок школярів, які застрягли в затопленій печері в Таїланді. Годинний спецвипуск Operation Thai Cave Rescue вийде в ефір на Discovery Channel та Science вже на цих вихідних у США, а на наступному тижні – і в Україні.

Фото надані Discovery Inc

 

 

            
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости мира
ТЕГИ: Discovery
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.