Я знаю українську мову і розраховую на перспективне майбутнє!

10 жовтня 2017, 11:10
Власник сторінки
політолог, експерт, блогер
0
118
Я знаю українську мову і розраховую на перспективне майбутнє!

Українська мова - державна мова України

Закон України «Про освіту» набрав чинності ще у вересні, а скандали навколо цієї події досі не вщухають. З однієї сторони нас клює двоголовий орел через постійні «утиски» російськомовного населення, з іншої - Угорщина та Румунія, які, мабуть, переживають, що значна частина вчителів та викладачів, які навчають дітей цих нацменшин, і самі не дуже добре володіють державною мовою.

На реакцію тих, хто хоче скористатися цим моментом, м’яко кажучи далеко не в благородних цілях, не довелося довго чекати - Держдума РФ засудила український закон «Про освіту» та прийняла відповідну заяву, з якою має намір звернутися до низки міжнародних організацій, Угорщина заявила, що вирішила не підтримувати жодної української ініціативи на міжнародній арені, а Президент Румунії Клаус Йоганніс настільки перейнявся вивченням норм закону, що  скасував візит до України.

Але перш ніж повчати, нехай самі поглянуть на власну систему освіти та чи вирішене у їхній країнах т. зв. мовне питання. Так, Росія, у якій згідно неофіційної статистики проживають близько 10 млн. українців, підписала, але поки що не ратифікувала Європейську хартію регіональних мов та мов нацменшин, тому формально російська влада не зобов'язана звітувати перед Радою Європи, яким чином вона захищає мовні права нацменшин. Крім цього на сьогоднішній день  у Росії не існує жодної школи, де всі предмети викладалися б українською мовою.

У Румунії, де згідно останнього перепису населення проживає 51 тис. етнічних українців, відсутні початкові та восьмирічні школи, у яких викладання повністю ведеться українською мовою. Єдиним повноцінним українським навчальним закладом є Педагогічний ліцей імені Тараса Шевченка у місті Сігету Мармацієй. Та, мабуть, не вартує румунській владі постійно ставити його за приклад, адже на даний час тут навчаються близько 160-ти  учнів. Водночас, місцева румунська влада веде негласну роботу серед батьків українців, відмовляючи їх навчати своїх дітей українською мовою.

Угорщина, де 3384 особи визнали українську мову рідною, також підписала, проте не ратифікувала Європейську Хартію щодо регіональних мов та мов нацменшин. Однак, згідно з інформацією Ради Європи, ні початкових, ні середніх шкіл з українською мовою викладання в Угорщині немає.

Проте, насторожують не стільки заяви представників сусідніх країн, які бодай розмовляють іноземною мовою, як дії окремих представників української влади. Так, партія "Опозиційний блок" подала до Конституційного Суду звернення про скасування закону, оскільки, на їхню думку, він є антиконституційним та «розколює суспільство». Виникає запитання, чи не в інтересах країни-агресора вони приймають таке рішення?

Перш ніж повчати українців як їм жити, нехай пояснять публічно, що поганого є у тому, що людина, яка знатиме державну мову, зможе легше здати ЗНО, що ця мова у подальшому їй знадобиться при виборі будь-якої професії, що ми нарешті зможемо чути солов’їну у виступах високопосадовців незалежно від їхнього походження та не переживатимемо, що в окремих областях потрібно підлаштовуватися, щоб тебе зрозуміли.

Як парость виноградної лози, плекайте мову

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости мира
ТЕГИ: Росія,Польща,Румунія,Угорщина
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.