Путіну не вдалося обійти Україну у мирних переговорах щодо Донбасу

08 вересня 2016, 17:54
Власник сторінки
Народный депутат Украины
2
209

5 вересня закінчився саміт G20, який проходив у китайському місті Ханчжоу. Як і очікувалося, окрім економічних питань лідери провідних світових держав обговорили ситуацію в Україні та Сирії.

 Варто зазначити, що побоювання стосовно досягнення домовленостей по Донбасу між Берліном, Москвою та Парижем в обхід Києва не справдилися. Тому слід розглянути природу такого фіаско російської дипломатії на саміті G20.

            Перш за все, варто почати з того, що останнім часом Москва фактично торпедувала Мінські домовленості та «нормандський формат» в цілому. Здійснювалося це як шляхом прямих провокацій (події в Криму), так і політичним шантажем ЄС (узгодження з Іраном позицій по Сирії, примирення з Туреччиною). Власне в цьому й криється причина провалу російської дипломатії на саміті G20. Обіцянки Москви надати Заходу докази існування так званої «української диверсійної групи», яка проривалася до Криму, так і не були виконані. До того ж, російські «союзники», тобто Тегеран та Анкара, чітко дали зрозуміти Кремлю, що вони не виконуватимуть його забаганок. Відповідно, Москва отримала абсолютно протилежний результат – повністю дискредитувала себе. У даному контексті слід згадати про те, що не дивлячись на свої заяви щодо неможливості продовження переговорів з Україною в «нормандському форматі», Путін не відкинув саму ідею домовленостей  (оскільки намагався перевести їх у вигідне для себе русло). Російський лідер, безумовно, самостійно прирік власні прагнення на провал.

            Тому визнання ним на саміті в Ханчжоу факту того, що «нормандський формат» не має альтернативи стало логічним на фоні вище зазначених прорахунків російської дипломатії. У даному контексті також варто згадати оголошення дати проведення так званих «праймеріз» у ДНР. Зрозуміло, що Росія, в такий спосіб традиційно здійснює тиск на Україну та ЄС. Але Москву знову чекає фіаско, оскільки вона намагається діяти в обхід «нормандського формату». Логіка Кремля в даному випадку проста – Київ не збирається проводити вибори на Донбасі без відновлення на його території власної юрисдикції, тому російська сторона вирішила сама їх організувати з подальшими спробами маніпулювати «волевиявленням» під час процесу мирного врегулювання. Але такий хід однозначно не принесе Путіну дивідендів, оскільки він стане доказом того, що Кремль свідомо затягує реалізацію Мінських домовленостей та намагається деформувати їх на свою користь. Російський лідер власними непродуманими кроками поступово заганяє себе в глухий кут, що, врешті решт, може призвести лише до негативних результатів для його режиму.

            

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости мира
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.