Ремонт України розпочнеться з ремонту в головах українців

29 жовтня 2015, 19:16
Власник сторінки
0
199
Ремонт України розпочнеться з ремонту в головах українців
Будинок в одному з районів Канзас Сіті

Спілкуючись з мешканцями Тернополя, неодноразово чув від них фразу: “Чому нам двір (дорогу, дах, між будинковий проїзд, капремонт будинку) не роблять? Ми ж податки платимо!”.

    Питання насправді досить логічне, поширене і правильне. Але одразу ж виникає інше – А скільки Ви платите податків і чи вистачить їх на ті роботи, про які Ви говорите? Питання наче риторичні, але в Америці я отримав на них цілком конкретні й обґрунтовані відповіді.
    
    Чому в Америці такі різні мікрорайони в містах?

    В Канзас Сіті ми побували в різних районах. Одні виглядали досить заможними, а інші – вкрай депресивними. На деяких вулицях відсутні тротуари, вуличне освітлення, у дворах немає дитячих майданчиків. І у мене виникло логічне запитання, як для жителя України – Куди дивиться місцева влада? Як виявилось, проблема не у владі, а у мешканцях, які платять невеликі податки. Мікрорайони міста є досить автономними, і скільки податку сплатять (у цьому випадку на землю і нерухомість) – стільки  робіт й  отримають. Я зауважив, що це досить несправедливо, бо в бідних районах вже живуть небагаті люди, тому й сплачують невелику суму податків. Відповідь була наступною – кожен мікрорайон має свою громадську організацію з розвитку території. Фінанси вони отримують на конкурсній основі з міського, штатного та федерального бюджетів. Для отримання коштів їм потрібно подати проект, наприклад, на освітлення вулиці, обґрунтувати його важливість, показати участь мешканців в його реалізації та досвід реалізації подібних проектів.
    В кінцевому результаті кожен мешканець усвідомлює, що він отримує рівно стільки, на скільки він заплатив. Але завжди є можливість отримати більше – для цього варто підняти п’яту точку і щось зробити.

    Досвід для України

    Я розумію, що совкового сприйняття не можливо позбутись за день. І ми надалі сприйматимемо своєю власністю лише  чотири стіни, в яких живемо. А те, що робиться у коридорі, під’їзді, дворі та мікрорайоні нас не цікавить – то питання до влади.
    Але ми рухаємось у вірному напрямку. В Тернополі є молодь, реалізовує багато проектів, направлених на активізацію громади, залучення мешканців до вирішення елементарних проблем будинку та двору. До прикладу проект “Активна громада”. Мешканці вул. Галицька, 41 хотіли у дворі дитячий майданчик, але на 2015 рік встановлення його не було заплановане. Активісти зібрали 50% коштів у мешканців, а ще 50% було виділено з місцевого бюджету і діти отримали новенький майданчик.
    Саме з таких активістів, які змінили життя будинку - виростуть менеджери, які змінять життя міста.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости мира
ТЕГИ: Тернопіль,молодь,зміни
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.