Пригоди українців в Америці

14 жовтня 2015, 18:14
Власник сторінки
0
207
Пригоди українців в Америці
В офісі конгресмена

Декілька днів тому повернувся з освітньої програми “Відкритий світ”, яка проходила в Америці. Тепер можна озирнутись назад і описати свої враження.


Освітнє наповнення


    Розпочалась програма із загального орієнтування у місті Вашингтон. Найбільше мені запам’ятався професор, який розповідав чому Америка досі не розпалась і про фактори, які її об’єднують. Науковець був з надзвичайним почуттям гумору (на слайдах частенько були герої з Сімпсонів або смішні висловлювання) та обізнаним з ситуацією в країнах Східної Європи. Також нам провели екскурсію столичним містом з усіма його меморіалами та пам’ятками.
    Ці дні у Вашингтоні дали відповідь на запитання – Як країна починала і ставала тією Америкою, якою ми бачимо її сьогодні? Наскільки для американців важлива власна історія, яка сформувала їхні цінності та принципи.
    Далі був Канзас Сіті, який входить у величезну метрополію. Тема метрополії мені надзвичайно сподобалась, оскільки розглядає не лише розвиток міста, а одразу певного регіону. Для нас це як ніколи актуально, особливо в період об’єднання громад і децентралізації.
    Райони в місті досить контрастні – від заможних до депресивних. Доля кожного району в руках самих жителів – скільки податків сплатили – стільки ремонтів і благоустрою отримали. Окрім того в них діють організації, які займаються розвитком районів – пишуть спільно з мешканцями плани стратегічного розвитку, шукають під них ресурси (на міському, федеральному рівнях та від фондів) і спільно реалізовують. Склалось таке враження, що мешканці відчувають більше причетності до того, що в них робиться, або не робиться. )
    Міська влада. У місті є міський голова та сіті-менеджер. Міського голову та 12 депутатів обирають мешканці. Сіті-менеджера призначає міський голова та погоджує на сесії міської ради. Сіті-менеджер призначає керівників структурних підрозділів та погоджує їх на сесії. Ця практика дозволяє знімати частину рутинної роботи з міського голови та дає йому більше часу на стратегічні питання.
    Щодо депутатів. Щоб стати кандидатом не обов’язково бути членом партії. Варто лише зібрати 250 голосів на власну підтримку. В місті є 6 округів, за якими закріплені по 2 депутати.

Проживання в американській сім’ї


    Рівень моєї англійської бажає бути кращим, тому трішки переживав про комунікацію з сім’ю. Проте, Шерон і Боб всі мої переживання одразу ж розвіяли. Я та Олександр Корнійчук з Рівного були не першими, кого вони приймали, в т.ч. й з України. Нам одразу ж провели екскурсію будинком та показали наші кімнати.
    Важливим в контексті кращого розуміння культури стали спільні вечері, перегляд спортивних подій, відвідання церкви, стадіону та похід по магазинам. Після насиненого зустрічами дня я мав можливість справді відпочити як у дома, не відчуваючи жодного дискомфорту. За що особлива подяка Шерон та Бобу! )

Практичні результати поїздки

    Під час кожної зустрічі не просто конспектував основні тези, але й виділяв моменти, які можна втілити в Тернополі. Особливо корисною для мене була зустріч з Джеффом Пінкертоном з організації MARC, яка займається розвитком метрополії. Я пояснив йому про об’єднання громад та децентралізацію, яка відбувається в Україні, і що нам тепер доведеться мислити глобальніше, піклуватись не лише про розвиток міста, а цілої громади. Та в подальшому налагоджувати ефективну співпрацю з іншими громадами. Джефф пообіцяв допомогти консультацією і дуже зацікавився співпрацею з Тернополем.
    Всі інші пропозиції детально опрацюю та представлю на розгляд міському голові Тернополя Сергію Надалу.

    Загалом поїздка дуже мотивувала, показала, яким може стати твоє місто, якщо буде й надалі розвиватись. Показала нові механізми та надихнула на нові ідеї!

    Дякую організаторам та усім, хто був зі мною протягом цих двох тижнів!

    Програма “Відкритий світ” є програмою Уряду США, що фінансується Центром лідерства при бібліотеці Конгресу США й адмініструється American Councils.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости мира
ТЕГИ: США,Тернопіль
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.