Спосіб життя і рак молочної залози

16 вересня 2014, 10:55
0
17

Автор: Медичний центр «Закревського 47» 546-05-34 097-854-50-50 http://medcentr.kiev.ua

Рак молочної залози – це найпоширеніша форма раку в жінок в цілому світі. Щорічно реєструють близьку 1 млн нових випадків.

Серед хворих на рак молочної залози приблизно 20-30% ‑ це жінки віком 50-64 років, решта припадає на жінок вікової групи після 64 років Таким чином, рак молочної залози вражає жінок того віку, коли вони активно працюють та піклуються про свою сім’ю.

Від раку молочної залози в Європі страждає більше жінок, ніж від раку іншої локалізації. За умов ранньої  діагностики і правильного лікування в більшості випадків рак молочної залози підлягає лікуванню. Середній показник виживання європейських жінок становить 79.5 %. Зростання захворюваності раком молочної залози може бути пов'язане зі зміною способу життя (все більша кількість людей веде сидячий спосіб життя, має надлишкову вагу або страждає від ожиріння) і соціальними змінами (більш зрілий вік при народженні першої дитини і зменшення кількості дітей  в сім’ї).

 

·        Фізична активність і вага

 

Науково доведено, що третина всіх випадків раку молочної залози виникає за наявності надлишкової ваги та недостатньої фізичної активності. Регулярні заняття фізкультурою протягом всього життя відіграють захисну функцію і перешкоджають виникненню раку молочної залози. Фізична активність приносить користь і тоді, коли жінки починають займатись спортом після настання менопаузи.

Встановлено, що в 10-16% випадків рак молочної залози розвивається в результаті відсутності фізичної активності.

Жінки повинні слідкувати за своєю вагою і підтримувати індекс маси тіла в межах 18.5-24.9.

Потрібно старатись зменшити жирові відкладення на животі (абдомінальне ожиріння). Підтримка нормальної ваги тіла може знизити ризик повторного розвитку(рецидиву) хвороби.

Ефект від зниження маси тіла має самостійне значення і не залежить від ступеня фізичної активності.

Щоденна помірне фізичне навантаження протягом 30-60 хвилин допоможе зберігати молочну залозу здоровою.

Дотримання добре збалансованої дієти (вживання жирів не має перевищувати 30%) з додаванням в щоденний раціон свіжих фруктів та овочів і зменшення вживання червоного м'яса сприяє збереженню здоров'я.

 

·        Вживання алкоголю

 

Серед жінок, що вживають алкоголь у великих дозах, відносний ризик розвитку раку молочної залози зростає приблизно в 2 рази.

Обмеження вживання алкоголю до 1 склянки вина чи пива на день (не більше 10 г алкоголю на день) допоможе зберегти  молочну залозу здоровою.

 

·        Фактори, пов'язані з репродуктивним здоров’ям

 

Народження дітей в молодому віці, наявність в сім’ї декількох дітей, грудне вигодовування – це фактори, які відіграють захисну роль і попереджують  виникнення раку молочної залози. Рання поява першої менструації і пізня менопауза збільшують ризик раку молочної залози.

 

·        Гормональна терапія(гормональне лікування)

 

Існує зв’язок між гормональною замісною терапією і ризиком раку молочної залози. Гормонотерапія і її тривалість (що триваліший час прийому, то вищий ризик) збільшують можливість розвитку раку. Міжнародна агенція з дослідження раку на цей час вважає, що призначення комбінованої терапії з використанням естрогенів і прогестеронів під час менопаузи може спричинити канцерогенний ефект. Багато досліджень свідчать про підвищення ризику розвитку раку молочної залози в жінок, які приймають комбіноване лікування жіночими статевими  гормонами.

Вживання оральних контрацептивів в молодому віці (до 20 років) збільшує ризик раку молочних залоз в віці до 35 років. Тому питання гормональної терапії необхідно корегувати лише з лікарем. Для раннього виявлення раку молочної залози кожна жінка повинна проводити самообстеження молочних залоз (пальпація в положенні стоячи і лежачи).

              - УЗД дослідження молочних залоз (здійснюється з 4 по 10 день менструального циклу);

              - мамографічний скринінг (рентгенологічне обстеження).

 

Мамографія визнана найкращим методом ранньої діагностики раку молочної залози. Рак ‑ не вирок, у випадку ранньої діагностики він виліковний.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости мира
ТЕГИ: здоровье
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.