«Публічні бібліотеки – мости до е-урядування»

09 грудня 2013, 10:13
Власник сторінки
PR-менеджер в Українськіій бібліотечній асоціації
0
301
«Публічні бібліотеки – мости до е-урядування»

Стань активним учасником громадянського суспільства та навчись користуватися адміністративними послугами разом з бібліотеками України.

Ініціатива «Публічні бібліотеки – мости до електронного урядування» є частиною Національного плану дій у рамках «Партнерства “Відкритий уряд”», затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 5 квітня 2012 р. № 220-р.

Бібліотеки Київської області ще з 2010 року почати активно працювати в цьому напрямі, беручи участь у проекті Української бібліотечної асоціації «Доступ громадян до офіційної інформації в бібліотеках». А в 2013 році працівники 29 бібліотек Київської області, що стали переможцями за програмою «Бібліоміст» та отримали комп’ютерну техніку, пройшли спеціалізоване навчання і готові допомагати менш досвідченим інтернет-користувачам працювати з онлайн-інструментами та новими електронними ресурсами.

Тепер мешканці області зможуть навчитися користуватися е-послугами національного та регіонального рівнів, використовуючи ресурси сучасно обладнаних публічних бібліотек. Тут можна ефективно спілкуватися з урядовими структурами, брати участь у прийнятті рішень місцевої влади, отримувати необхідні адміністративні послуги у новому форматі. 

Роль та потенціал бібліотек у впровадженні Національного плану дій ініціативи очевидні.

Так, бібліотеки Володарської районної бібліотечної системи тісно співпрацюють з Володарською райрадою, РДА та Управлінням юстиції району. Користувачі бібліотек постійно беруть участь за допомогою інформаційно-комунікаційних технологій у процесі прийняття рішень райради та РДА, адже такі можливості надає сайт Володарської РДА. Разом з Управлінням юстиції на базі  Інтернет-центру та читального залу Володарської центральної районної бібліотеки відкрито громадську приймальню з надання безоплатної первинної правової допомоги громадянам.

На базі Бориспільської міської центральної бібліотеки діє онлайн-приймальня міського голови, з яким відвідувачі бібліотеки щосереди можуть поспілкуватися за допомогою скайп-зв’язку. Це покращує якість обслуговування громадян у виконавчому комітеті Бориспільської міської ради.

Активна читачка бібліотеки Малинко Л.П. звернулась до мера міста онлайн з проханням, щоб неподалік від її будинку зробили ямковий ремонт дороги, бо стояв постійний шум, який заважав спати вночі.  Невдовзі це питання було вирішено.

Кожний відвідувач бібліотеки також має можливість за допомогою веб-сайтів органів державної влади та управляння вирішити життєві питання, ознайомитись із змістом потрібного Закону чи постанови, одержати інформацію про діяльність державних установ, отримати консультації з питань життєдіяльності міста.   

Завдяки проекту «Публічні бібліотеки – мости до е-урядування» у публічних бібліотеках Київської області реалізується:

·         Діалог з владою, вплив на законотворчу діяльність

·         Онлайн-обговорення проектів нормативно-правових актів

·         Адміністративні послуги онлайн

·         Дистанційне навчання

·         Електронні платежі

Стань активним учасником громадянського суспільства та навчись користуватися адміністративними послугами разом з бібліотеками України.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.