Кредитні картки та їх пастки (продовження).

01 листопада 2013, 11:16
Власник сторінки
0
220

Кредитка це зручно, але спершу прочитайте договір, щоб не виникало в подальшому фінансових непорозумінь.

Напередодні я розповідав про прикрі ситуації, які виникають під час сплати планових платежів по кредиту. Тепер ми поговоримо про реальну вартість готівкового кредиту через банкомат.

Згідно умов кредитного договору клієнт повинен вчасно, до визначеного терміну, вносити кошти на свій картковий рахунок. Цей платіж може сягати чітко визначеної суми чи встановлений відсоток від залишку по картковому рахунку. В більшості випадків банки встановлюють відсотковий платіж на залишок, який в залежності від банківської установи коливається від 5% до 10 %.

Розраховуючи цей платіж переважна більшість українців, забуває додати до основного платежу нараховані поточні платежі за користуванням кредитом, а саме відсоткову ставку, яка нараховується за період користування кредитом, а також різного роду платежі, які можуть виникнути за час користування кредитом.

Давайте порахуємо,скільки приблизно буде коштувати нам готівковий кредит через банкомат. Суму для розрахунку визначимо 10000 грн.

1.      За готівкову операцію з вас знімуть 4 % комісії, тобто 400 грн., які додадуть до тіла кредиту.

2.      Суму готівкового кредиту застрахують до моменту його погашення. Кожного місяця до вашого тіла кредиту буде додаватися страховий платіж. В цьому випадку в розрахунках можуть виникнути нюанси по ставці, як правило страховий платіж становить 0,4 % від залишку тіла кредиту, в нашому випадку ви думаєте, що це 40 грн., а от і ні, ви забули додати 400 грн. за готівкову операцію, яку ви провели при знятті готівки. В нашому випадку страховий платіж буде нарахований на 10400 грн., та буде становити 41,6 грн.

3.      Відсоткова ставка за користування кредитом в переважній більшості банків по таким кредитам становить 3% за місяць на залишок суми, але бувають вельми цікаві винятки із правил, рекомендую проглянути свій договір. Але в нашому випадку нарахування за користування кредитом вже буде прораховано з суми 10441,6 грн., та становитиме 313,25 грн.

 Розрахуємо наш перший плановий платіж, який згідно договору повинен становити ну наприклад 5% від залишку по кредиту:

 10000 грн. + 400 грн. + 41,6 грн. + 313,25 грн. = 10754,85 грн./100*5= 537,74 грн.

Наш місячний плановий платіж при 5% на залишок по кредиту становить 537,74 грн. Якщо ви невірно розрахували даний платіж, то вам банк добавить штрафні санкції відповідно вашого кредитного договору.

Кредитка це зручно, але спершу прочитайте договір, щоб не виникало в подальшому фінансових непорозумінь.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.