Битва за ТЦ«Глобус» як маркер нового стилю КМУ

17 жовтня 2013, 11:04
Власник сторінки
політичний експерт, письменник
0
174

Про безнадійний інвестиційний клімат в Україні не говорять тільки німі, тобто думку не всіх німих до нас доносять сурдоперекладачі. Ця думка така ж, як і думка говірких.

. Хоча  в крупних інвесторів є свій клуб і свої правила ведення діалогу з владою , але дивним чином досі виконавча влада  старалася не влазити у війни інвесторів  аж до моменту коли в справу не включалися дипломати,  бо роль дипломатів у захисті інтересів інвесторів в Україні важливіша від ролі українських судів. В економічних спорах  українські судді такі передбачувані.

Історія довкола  торгівельного центру «Глобус» в серці столиці, на Майдані  Незалежності досі розгорталася як класичний український рейдерський триллер. Сам піар чого вартий?

Слухав сам всілякі сюжети на радіо про занехаєне господарство, високовольтні кабелі. Що стирчать прямо з води і т.і. Отже – захоплені документи й печатка, британський власник втрачає контроль і в пошуках порятунку звертається до влади , аби уникнути незаконного продажу активів. Компанія London & Regional Properties (Лондон ), що володіє через три українських юридичних особи 100 % торгового центру ( ТЦ) "Глобус " в центрі Києва , заявила про намір відстоювати свої права на активи , в тому числі і в Страсбурзькому суді.

 

Гучна справа привернула увагу всієї країни, тому нелегальна атака на ТЦ , розташований в самому центрі Києва , не могла пройти безслідно для її учасників, адже в силу вступили  щей  обставини не лише внутрішньополітичні. Перед Вільнюським самітом ,подібні до сюжету з «Глобусом», рейдерські війни ставали вже фактором більшим ніж економіка.

 

За  наслідками розслідуванням обставин що склалися , голова Солом'янського райсуду Києва Валерій Побережний подав у відставку у зв'язку з причетністю його відомства до рейдерської атаки на ТЦ «Глобус ». Апеляційний суд Києва скасував рішення Солом'янського районного суду, що відновив на посаді директора ТЦ «Глобус» Олену Морріс . Таким чином , права колишніх власників були відновлені.

 

Допомогла вирішити конфлікт міжвідомча комісія з захисту прав інвесторів та протидії незаконним захопленням підприємств ( антирейдерська комісія ) , куди звернулися власники ТЦ. Протягом місяця члени комісії скрупульозно вивчали цю справу.

 

Історія з ТЦ «Глобус» стала ще й  гучною самопрезентацією Міжвідомчої комісії, котру за традицією назвали «Комісія Арбузова», але після першого гучного акту повинен бути акт другий…. От тут головне питання – чи історія з ТЦ «Глобус» такий собі піарівський захід перед Вільнюсом, чи початок системної роботи?  За умов тотальної недовіри до всіх інститутів держави  антирейдерська комісія могла би стати одним з ключових гравців у зміні як суспільних настроїв , так і образу держави в цілому. Мабуть добре, що назвавши інституцію «Комісія Арбузова», на початку вона демонструє результативність  а не перетворюється в піарівський майданчик керівника, адже комісія присутня в медіа-просторі як комісія для послуг бізнесові, а не як сервільна структура до послуг своєму керівникові. Якщо ж це реальна політична воля української влади, то не все так безнадійно в країні!

 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.