«Печерські старці» клонують собі подібних політиків - хлопців з 90-тих»

15 жовтня 2013, 19:06
Власник сторінки
0
181
«Печерські старці» клонують собі подібних політиків - хлопців з 90-тих»

В Україні не один рік ведеться дискурс про необхідність приходу до влади нових молодих політиків. І, на перший погляд, покоління таки змінюються та принципи функціонування вітчизняних еліт залишаються

Валентин Скрипець:

«Печерські старці» клонують собі подібних політиків - хлопців з 90-тих»

 

Лідер партії «Молодь до ВЛАДИ» запевняє, що знайдено рецепт,  

який зупинить цей процес

 

В Україні не один рік ведеться дискурс про необхідність приходу до влади нових молодих політиків. І, на перший погляд, покоління таки змінюються та принципи функціонування вітчизняних еліт залишаються.

В чому причина і, найголовніше - як вийти із цієї ситуації? Про це в інтерв’ю розповів лідер партії «Молодь до ВЛАДИ» Валентин Скрипець.

 

1)           - Пане Валентине, як з’явилася така партія? Хто є автором такої незвичної назви – «Молодь до ВЛАДИ» і які Ваші ідеологічні засади?

 

-               Така назва продиктована сучасними реаліями політичного життя. У нас модно говорити про необхідність омолоджувати владу. Тільки на практиці маємо, радше, протилежне. Тому із командою однодумців, молодих людей, вирішили не говорити, а діяти. Ми не ховаємося за високими гаслами і ідеологічними кліше. Звідси і назва партії, яка відразу дає відповідь на те, чого ми добиваємося і у чому вбачаємо свою роль.

Що стосується ідеологічної складовою, то орієнтиром вбачаємо солідаризм, як поняття «мобілізації соціуму в період серйозних криз або загроз». Українці славляться тим, що вміють зібрати «волю в кулак» і у критичні моменти спільно вирішувати нагальні виклики.

Як показує аналіз складу діючого парламенту, проведений неурядовими організаціями, середньостатистичний депутат українського парламенту - це чоловік 47-ми років із вищою освітою та досвідом у політиці. І що найцікавіше - кількома мільйонами гривень доходу за рік (це тільки за офіційними деклараціями). Це далеко не той «персонаж» політика, якого потребує наша країна.

 

 

2)           Зараз є дуже багато прикладів, коли представники т.з. нового покоління у політиці цинічніші і ще зухваліші за попередників. Чого тільки вартувала «молода команда» екс-мера столиці. Не боїтеся, що Ваша партія не стане тим локомотивом, що долучиться саме до ось такого «якісного» оновлення?

 

-               Коли якийсь недобросовісний політик оточує себе людьми такими ж, тільки вдвічі молодшими, то тут проблема не у віці. А у системі підбору. За часів правління у Києві Черновецького були знайдені виконавці із власного оточення. І завданням такої «молодої команди» було обслуговування «замовника»; з чим вони і справлялися на певному етапі. І не стверджував би так категорично, що теперішня київська влада краща за попередників. Усе оцінюється в порівнянні.

Ми ж пропонуємо новий якісний підхід до відбору кадрів. Численні досліджень викривають важливу проблему - переважна більшість молоді аполітична. Вважаю ненормальною ситуацію, коли біля 70% студентської молоді взагалі не цікавляться громадським життям у вищому навчальному закладі. Третина не знає, коли відбуваються вибори. Вони навіть не задумуються над тим, що їм під силу змінити ситуацію в державі. А це вигідно правлячому класу. Наше завдання – пробудити молодь, привести її у політику!

При цьому підкреслю, що партія «Молодь до ВЛАДИ» не ставить жорстких вікових критеріїв для вступу в наші лави. Головне – мислити по-новому, бути «політично молодими».

 

3)           В чому особливість, як Ви кажете, «нового підходу»? Адже, чи не кожна партія має своє молодіжне крило і наголошує, що «майбутнє за молодими».

 

 - Діючі українські політики «клонують» собі наступників. Ми стоїмо перед серйозною загрозою, коли «печерських старців» замінять їх діти (як рідні, так і народжені від політичних шлюбів) та «хлопці з 90-тих». Фактично це покоління «політиків» уже конкурує із представниками справді нової генерації громадян. З тими, хто в незалежній Україні здобував освіту, а не кував грошові капітали. Тобто, в персональному складі влада омолодиться в будь-якому випадку – це неминучий процес. Тільки хто переможе у цій боротьбі? 

Молоді активні люди мають повірити, що все в їхніх силах і будь-якій системі можна «зломити хребет». Ось тут ми і пропонуємо дієву горизонтальну модель. Бажаючі стати депутатами різних рівнів самі встановлюватимуть критерії відбору та «правила гри». Ми ж надамо т.з. методичну допомогу та публічний майданчик. Створимо свого роду «політичний ліфт» для нових порядних представників з народу. Це те, чого зараз так не вистачає Україні. Плануємо незабаром презентувати цей унікальний проект по розбудові горизонтальної партійної системи, а не вертикальної, як в інших партіях.

Щодо молодіжних організацій при різних партіях, то часто-густо вони насправді є ширмою. В кращому випадку - модна «фішка»,  а в гіршому – загони штурмовиків, котрих використовують у політичних провокаціях. 

 

4) Тим не менше, у публікаціях на сайті партії особлива увага приділяється співпраці із партією Віталя Кличка «УДАР».

 

- Так. Ми відкриті до співпраці із усіма, хто може бути корисний спільній справі – оновлення влади.

Зокрема, що стосується партії «УДАР» Віталія Кличка, то між нами був підписаний договір про спільний захист результатів виборів у 2012-му році. Адже партія «Молодь до ВЛАДИ», за результатами жеребкування, мала своїх представників у виборчих комісіях по всій Україні.

Також додам, що у 2012-му році наша партія увійшла до Демократичної коаліції партії та громадських організацій.  Нашою спільною метою є сприяння приходу до влади нових політиків. Тих, хто не працював у органах влади і не заплямований корупцією. Практичними кроками такої співпраці є погодження кандидатів на парламентських та місцевих виборах.

 

 

5)           Продовжуючи питання столичної влади. На Вашу думку, вибори мера та Київради мають відбутися цього року? Ви готуєтеся до участі у них?

 

-               Якщо глянути на ситуацію під кутом, що зі своїм вибором кияни неодноразово помилялися, то тепер їх просто позбавили права на помилку. Але, звичайно, вибори київської влади потрібно було провести уже давно. Політичний страх немає бути вище права вибору. Не можна, щоб Київрада без легітимного дозволу громади приймала зараз такі важливі рішення. Під акомпанемент імітаційного штурму опозицією будівлі на Хрещатику, Київрадою перерозподіляється бюджет, збільшується штат працівників апарату, роздається земля, готується збільшення вартості проїзду в транспорті тощо.

Чи ми готуємося до виборів? Так, звичайно. Для чого взагалі тоді партія, коли не брати участі у виборах. Переконані, що саме зі столиці і мають початися зміни в країні. Саме з Києва розпочнемо втілювати горизонтальну модель відбору нових політиків. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.