Контрактник витісняє стрковика з військового ринку праці?

03 жовтня 2013, 09:23
Власник сторінки
0
342
Контрактник витісняє стрковика з військового ринку праці?

Останній призов до лав Збройних Сил України: які "сюрпризи" очікують рекрутів?

Про те, які особливості матиме призовна кампанія «Осінь-2013», процес встановлення юнаків на військовий облік, а також перспективи остаточного переходу українського війська на контрактну основу, у прямому ранковому ефірі телерадіокомпанії «Львів» розповів обласний військовий комісар полковник Володимир Щур.
Остання в історії Збройних Сил України призовна кампанія стартувала 1 жовтня. Військовий комісар відзначив, що саме із цього дня розпочали свою роботу районні призовні комісії. Ці установи безпосередньо відбиратимуть громадяни України віком від 18 до 25 років на строкову військову службу.
– Основною особливістю призову юнаків на строкову військову службу цієї осені можна назвати територіальний принцип комплектування військових частин та підрозділів, – розповів полковник Володимир Щур. – Це означає, що мешканці Львівщини служитимуть у західному регіоні України. Або на території самої Львівської області, або у сусідніх із нею. Аналогічний принцип розподілу призовників стосуватиметься й інших територіальних утворень держави.
Загалом, під час призовної кампанії «Осінь-2013» з військових комісаріатів області до війська має відбути близько 600 новобранців. З них, 375 осіб поповнять лави Збройних Сил України, 150 юнаків служитимуть у частинах та підрозділах Внутрішніх військ МВС. 75 мешканців Львівщини поповнять лави військових підрозділів Державної спеціальної служби транспорту тощо. Військовий комісар відзначив, що призовний ресурс області складає понад 25 тисяч юнаків. Саме стільки хлопців планується викликати для здійснення відбору на призовні комісії. Відібрати з такої кількості 600 придатних до військової служби кандидатів – проблеми не становить. Це, фактично, один юнак з двадцяти п’яти можливих. Зважаючи на незначні обсяги призову, можна стверджувати, що в теперішню та наступні призовні кампанії до війська підуть практично ті юнаки, які особисто виявили бажання служити та мають до цього хист.
Формування команд з призовників і відправку  їх у військові частини планується провести із 7 жовтня по 22 листопада.
Окремо військовий комісар наголосив на такому важливому аспекті, як встановлення юнаків на військовий облік. Він підкреслив, що ця процедура – обов’язкова для громадян України. І жодного документу, який її скасовує – не має!
– Перехід Збройних Сил України на повноцінне укомплектування військовослужбовцями-професіоналами має завершитись до кінця 2014 року. Саме цей термін задекларовано, як остаточний у процесі переходу комплектування Збройних Сил України виключно військовослужбовцями за контрактом. Фактично, для українського війська ця призовна кампанія буде останньою. Хлопці, які підуть служити до війська восени 2013 року передаватимуть службову «естафету» професійним солдатам. Однак, залишається певна категорія громадян, які буквально зрозуміли заяви про те, що призову на строкову військову службу не буде взагалі. Адже йшлося лише про Збройні Сили! А солдати-строковики у нас є й в інших військових формуваннях. До прикладу, у внутрішніх військах. Тому ігнорувати приписну комісію і «бігати» від військового комісаріату усе ж таки не варто. Адже ті, хто невмотивовано ухиляється від виконання військового і громадянського обов’язку, автоматично потрапляють до компетенції правоохоронців. Скільки таких осіб виявиться під час цієї призовної кампанії можна буде сказати лише після її завершення. Однак, спираючись на досвід минулих призовів можна стверджувати, що відсоток ухильників зараз незначний. – говорить полковник Володимир Щур.
Ще одну тему, яку порушили у прямому ефірі – контрактна служба. Зі слів військового комісара, після того, як в окремих видах та родах військ було чи не вдвічі збільшено розмір грошового утримання солдата-контрактника, інтерес до такого роду професійної діяльності значно пожвавився. Відтак, у високомобільних десантних військах рядовий, який підписав свій перший контракт, отримує більше  трьох тисяч гривень щомісяця! Це перевищує середньостатистичну зарплатню на підприємствах. А більш досвідчені воїни, які продовжують службу на другий і третій контракти – отримують ще більше грошей за свої професійні знання та уміння. Тут важливий ще й фактор професійного зростання військовослужбовців.
– Для військової служби на професійній основі потрібен матеріальний стимул. Потрібна гідна зарплатня, житло, соціальний пакет тощо. Тоді від кандидатів не матимемо відбою, – говорить військовий комісар. – Звичайно, що водночас дати усе це держава не може. Але поступово оборонне відомство реалізує цю програму. Нещодавно на Львівщині проводився так званий «Ярмарок вакансій». Разом із іншими працедавцями у роботі із громадянами брали участь й представники військових комісаріатів. Вони виявили 700 бажаючих вступити на військову службу за контактом. Фактично вже зараз Львівська область за рахунок цих кандидатів може перекрити плановий призов на строкову військову службу. І зацікавленість людей у такого роду службі зростає.
Полковник Володимир Щур також розповів, кого не братимуть на строкову військову службу. Відтак, на укомплектування військ не скеровуватимуться призовники, які не мають базової загальної середньої освіти, мають низькі морально-ділові якості, перебувають на обліку в органах внутрішніх справ за антигромадську поведінку, зловживання алкоголем чи вживання наркотичних речовин та яким під час призову встановлено захворювання за двома і більше статтями згідно з рекомендаціями Центральної військово-лікарської комісії Збройних Сил України.
Офіцер також нагадав, що при обласному військовому комісаріаті діє регіональна громадська приймальня Міністра оборони України. Цей орган виконує і дорадчо-консультаційну, і практичну функцію – тут громадяни можуть отримати інформацію щодо призову, вирішити широкий спектр соціальних питань. Зокрема, щодо пенсійного забезпечення, отримання житла, чи військової служби за контрактом.
На початку вересня Кабінетом Міністрів України було затверджено кількість громадян України, які підлягають призову на строкову військову службу в жовтні-листопаді 2014 року. Цієї осені своїм почесним конституційним правом захищати Україну мають скористатися 10800 громадян У відповідності до рішення КМУ, з них у Збройні сили направлять 5 тисяч осіб, у внутрішні війська – 4,8 тисяч юнаків, до Державної спеціальної служби транспорту – одну тисячу новобранців. На проведення призовної кампанії «Осінь-2013» уряд затвердив обсяг видатків, який сягнув 1 005 804 гривень.
Після завершення телеефіру, розширену інформацію про те, скільки юнаків із дев’яти областей Західної України цієї осені одягнуть військові однострої, надав начальник Центру особового складу штабу управління Західного оперативного командування підполковник Ігор Гнатов.
Загалом, у дев’яти областях Західної України, які територіально входять до сфери відповідальності Західного ОК, на призовні комісії буде викликано понад 114 тисяч юнаків. З них, після всебічного вивчення кандидатур і медичного обстеження, військовослужбовцями строкової служби стануть лише 3000 осіб. Решта юнаків формуватиме призовний ресурс.
З трьох тисяч солдатами Збройних Сил України стануть 1406 юнаків, бійцями підрозділів ВВ МВС України – 1244 хлопця, і до Державної спеціальної служби транспорту загалом буде скеровано 350 новобранців.
Зі слів підполковника Ігоря Гнатова, найбільше рекрутів до військових формувань України надішле Львівщина – 600 осіб. Найменше – з Тернопільщини, усього 260. За період проведення призовної кампанії «Осінь-2013», зі збірного пункту Хмельницького обласного військового комісаріату мають, загалом, відправити 360 юнаків, із Закарпатської області – 330 чоловік, з Вінницького ОВК – 325 осіб, з Прикарпаття – 294 особи, з Волині – 285 рекрутів, з Чернівецької області – 276 громадян, з Рівненщини – 270 хлопців.

Підполковник Володимир Скоростецький,
Регіональний медіа-центр МО України (м. Львів)
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: Збройні Сили України,Призовна кампанія,львівщина,контрактники,юнаки,строкова служба,професійне військо
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.