Білоруський гамбіт

30 серпня 2013, 12:49
Власник сторінки
Сутінковий санітар
0
267
Білоруський гамбіт

Таможенноє щастьє

Про поневіряння членів Митного союзу написано багато і достатньо. Але не зважаючи на це, бригади агітаторів і зовсім не добровільних пропагандистів далі продовжують атакувати нестійкий мозок та слабеньку психіку ностальгуючої частини населення, яке вперто не збирається сприймати реальність такою, яка вона є.
 На фоні торговельної війни між Росією та Україною, у нас майже непомітною пройшла новина про арешт у Білорусі генерального директора "Уралкалію" Владислава Баумгертнера, який , між іншим, прибув до Мінська на запрошення тамтешнього прем'єра Михайла Мясніковича. Знаковий хід.
 Офіційна причина затримання-- зловживання службовим становищем і нанесення державі та концерну "Білоруськалій" збитків на 100 млн. доларів. Неофіційною, і як завжди--єдиноправильною причиною називають не так захист "Білоруськалію" від економічного тиску з боку російських "партнерів" з метою захоплення білоруської компанії, як політичний демарш влади Мінська, спричинений станом сябрової економіки.
 Вже довгий час економіка Білорусі виживає за рахунок державних дотацій на підтримку випуску неякісної продукції, яка не знаходить попиту на обширних ринках Митного Союзу. А продукція, яку з задоволенням купують росіяни (продукти харчування) наражаються на діяльність основної кремлівського експерта з якості господіна Оніщенка, якого дуже ефективно використовують російські виробники в боротьбі з білоруським молоком та м'ясом. Як наслідок--переповнені склади, де за данними Бєлстата знаходиться продукції вже майже на 4 млрд. доларів, хоча на початку 2013 року було на 2,7млрд. Для прикладу--тракторів накопичилося біля 20 тис., (двомісячний рівень випуску), а на Мінському тракторному заводі пропонують трактор за 19 тис. доларів.
 Тим часом уряд збирається у вересні підвищити на 30-40% акцизи на паливо, а в наступному році збільшити їх у 2.5-3 рази. Президент Лукашенко вирішив скоротити фінансування науки і у властивій тільки йому манері прокоментував: "Учёные--умные люди. Должны заработать и для себя и для государства" (с) Те саме стосується  фінансування спорту.
 Наскільки складне економічне становище Білорусі ілюструє також вказівка президента оптимізувати військові видатки, зосередившись на найбільш важливих напрямках, скоротити на 20% утримання чиновників та вчителів, з вересня суттєво підвищуються тарифи на ЖКГ.
 Нічого не нагадує? Випуск неліквідної продукції, незважаючи на дешеві носії, мінімальний зовнішній тиск в парі з зовнішньою залежністю, прогнивший і закостенілий державний апарат з неефективною системою управління, що замикалася на одного лідера. Правильно, саме так падала радянська економіка.
 Як результат--високі податки, які будуть обов'язково збільшуватись, попри пропаганду--високий рівень крадіжок та корупції, майже повна відсутність приватного бізнесу та інвестицій, крім державних. Білоруський економіст Леонід Заіко підкреслює--"Створення Митного союзу було великим проколом. Експорт Білорусі впав на 25%"
 Російські агітатори та їх українські спільники часто пророкують нам апокаліптичні сценарії після входження в ЗСТ з ЄС і в той же час розмальовують нам неймовірні вигоди від співпраці з Росією. Не потрібно з ними сперечатись--потрібно просто подивитись на економіку Білорусі--нас може чекати те саме.
Радує, що шансів участі нашої держави в ТС вже практично не залишилося. Тому прошу цей текст не вважати агітаційним--курс нашої країни незмінний.
 

 
 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.