Тіньові закупівлі держпідприємств зросли майже у тричі

16 серпня 2013, 09:41
Власник сторінки
0
238

Як відомо, державні закупівлі стараннями нинішньої влади практично повністю виведені з-під контролю громадськості.

Це сталося у липні 2012 року, і тоді до виводу тендерів з-під дії профільного закону «приклали руки» Партія регіонів, КПУ та Народна партія Литвина.

Ні заперечення з боку ЄС, ні протести громадських організацій, ні заяви преси не зупинили Януковича у підписанні відповідного закону.  Отже, з боку влади було зроблено все, аби скрити від очей громадськості нахабні розкрадання мільярдів державних коштів.

Діючий на сьогодні закон повністю «розв’язав руки» любителям державних коштів, його з впевненістю можна вважати  вершиною корупційності – від громадського контролю свідомо приховано більшість корупційних схем, пов’язаних із витрачанням державних коштів. І тепер не дивно, що майже кожного місяця у ЗМІ з’являється інформація про зловживання у цій сфері.

Цікавий, але абсолютно передбачуваний факт оприлюднив Forbes.ua -  лідером за виграними тендерами на держзакупівлі є президент корпорації "Менеджмент ассетс компані" ("МАКО") Олександр Янукович, дружні до якого компанії виграли замовлення на суму майже 10 млрд. грн. Такі повідомлення вже нікого не дивують у нашій країні й навіть сприймаються як належне.

Розкрадання коштів під час державних закупівель визнають і у самій владі.

За оцінками СБУ, виведення закупівель підприємств за власні кошти з-під дії закону та інші зміни до тендерного законодавства приводять до того, що від 50 до 75% бюджетних асигнувань під час процедури держзакупівель освоюється з численними порушеннями. Через корупційні оборудки у сфері держзакупівель збитки становлять 10-15% (35-52,5 млрд. грн.) видаткової частини держбюджету щорічно.

Одне з головних завдань Партії УДАР ‑ зламати корупційну систему державної влади в Україні. Тому ще у лютому цього року в парламенті зареєстровано законопроект №2207, яким пропонується зобов’язати державні підприємства звітувати про всі свої закупівлі – підприємства повинні публікувати дані про предмет та ціну закупівлі, а також про постачальника. У квітні-липні законопроект №2207 фактично підтримали Служба безпеки України та низка відомств - Мінекономрозвитку, Мінфін, МВС, Антимонопольний комітет.

Партія УДАР буде  до кінця відстоювати свою позицію – кожна державна копійка має бути під суворим контролем громадськості.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: корупція,МВС,влада,уряд,Антимонопольний комітет,державні закупівлі,Мінфін,державний бюджет,Легеза
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.