Дорослі проблеми

08 серпня 2013, 20:42
Власник сторінки
0
254
Дорослі проблеми

В Україні молоді відводилась другорядна роль у професійних стосунках.На сьогоднішній день близько 90% молодих людей віком до 23 років живуть на частковому або повному утриманні від батьків або рідних.

Важливим фактором, який визначає сьогодні формування професійного самовизначення, є комерціалізація відносин у суспільстві. Відбувається пошук кар’єри, яка задовольняє матеріальні інтереси в першу чергу. А це не дає можливості людині відбутися у професійному сенсі. Перехідний стан економіки викликав значні зміни: сучасна молода людина з її персональними особливостями, яка вступає у ринкові відносини, прагне добитися матеріального благополуччя найкоротшим шляхом. Необхідність виживання змушує зрадити своє покликання та обрати таку професію, оволодіння якою принесе більше матеріальне задоволення. Тобто існує сильна мотивація оволодіння "прибутковою" професією, але як часто у молодої людини немає необхідних для цього особистісних якостей. Спостерігається також протиріччя між мотивацією вибору професії та можливістю оволодіти нею (елементарний брак коштів на навчання).

Негативні наслідки неправильно вибраної професії зачіпають як саму людину, так і все суспільство. За підрахунками американських учених, правильний вибір професії в 2-2,5 разу зменшує текучість кадрів, на 10-15% збільшує продуктивність праці і в 1,5-2 рази зменшує вартість навчання кадрів.

Зараз існує відчутний дисбаланс серед молодих людей у культурно-освітньому розвитку, виборі місця праці, матеріальному забезпеченні тощо. Причин цих явищ багато: це і соціальні наслідки демографічних, організаційних, структурних змін в межах цілої країни, які утворились і поглиблювались історично, зростання соціальної нерівності в українському суспільстві, що в першу чергу відбивається на молоді, і відсутність сильної державної соціальної політики.

Наприклад, у порівнянні з міською молоддю у сільських хлопців та дівчат невисокі можливості набуття якісної освіти, престижних місць працевлаштування, змістовного проведення вільного часу. Все це спричиняє її масову міграцію у міста і перетворення сільської молоді на маргінальний прошарок.

У сучасних ринкових умовах працівник має володіти уже зовсім іншими професійними якостями, а не тими, які красуються в радянських підручниках. Зараз, перші позиції у суспільстві займають люди, які вміють пристосовуватися до мінливих економічних умов, а ,значить, мають володіти широким набором знань та вмінь, креативністю, здатністю до постійного саморозвитку. Теперішній світ у десятки разів динамічніший, і те, чим ти займаєшся сьогодні, буде  нецікавим і неприбутковим завтра. Галузі науки поєднуються, створюючи нові професії. Наприклад, будівельнику потрібно знати не тільки свою справу, а й іноземні мови, основи менеджменту, психології. Динаміка та різномаїття професій, а також, як не дивно, свобода вибору, негативно впливають на процес вибору свого майбутнього.

Варто зазначити , що зараз народжуються уже зовсім інші діти. Ви  можете називати їх  як завгодно – діти індиго, «кришталеві» люди. Це має наводити на думку про те, що теперішня система освіти абсолютно не встигає за розвитком суспільства, а навпаки, гальмує його. 

Реформа системи освіти можлива з допомогою сучасного оснащення навчальних закладів та доступу до мережі Інтернет. Одним із прикладів таких змін може бути музикотерапевтична педагогіка «хорового співу»: сприяє гармонійному розвитку дітей: поліпшує стан фізичного і психічного здоров'я (попереджує перевтому і стрес); покращує успішність (дає можливість комфортно отримати знання про навколишній світ , а також активізує діяльність мозку, перш за все центрів уваги, мислення, мовлення, довгострокової емоційної пам'яті); орієнтує на здоровий спосіб життя; розвиває духовний світ і творчі здібності; формує цілісне сприйняття світу. Процес навчання, виховання, оздоровлення, розвиток духовного світу дитини відбувається одночасно в надзвичайно комфортному режимі – у грі , відпочинку , приємному спілкуванні.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: молодь,освіта
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.