Новий фільм про силу людського духу

07 червня 2013, 21:03
Власник сторінки
вільний журналіст
0
235

Про фільм "Польська сибіріада"

Як засвідчила практика, благородна справа міждержавного культурного обміну є найкращим методом подолання упереджених стереотипів, взаємозбагачення й вселюдського поступу. Не став в цій справі виключенням й фестиваль польського кіно, який відбувався в Києві з 28-го травня по 4-те червня. Даний фестиваль є восьмим від часів свого заснування, й відбувається щорічно. За цей час, українському глядачеві презентували майже 30 фільмів, серед яких праці відомих режисерів: Анджея Вайди, Славоміра Фабіцького, Кшиштофа Зануссі.

 Цього року, фестиваль фінішував епічною драмою "Польська сибіріада" (“Syberiada polska”) лауреата премії «Срібний ведмідь» Берлінського кінофестивалю в 1988-му році за фільм «Мати Крулів» режисера Януша Заорського. Стрічка демонструвалась мовою оригіналу з українськими субтитрами. Знятий за мотивами однойменного твору Збіґнева Доміно фільм, присвячений пам'яті всим засланим у Сибір полякам. Сюжет не є новим, й був неодноразово обіграним в аналогічних за задумами фільмах кінематографістів Німеччини (“Втеча з ГУЛАГА”), США, України й Росії. НКВС депортує Яна Долину з дружиною та дітьми до Сибіру. Родина мусить протистояти безжальній природі та нелюдським умовам радянського заслання. Все, що вони можуть протиставити навколишньому жахові – це любов і готовність бути разом до кінця. Проте стрічка не обмежується виключно польською тематикою. В ній заторкнули більш ніж незаздрісну долю й виселенців-українців, бурятів, вихідців з Кавказу та зрештою і самих росіян, які є мешканцями селища Красний Яр. На їхні долі глядач дивиться очами юного Сташека Долини, котрий потрапив до Сибіру разом з батьком, матір'ю і братом. Обставини змушують його приймати складні рішення, ціною яких є життя рідних, власні честь та гідність, й прагнення залишитись людиною.
 

Стрічку знімали на берегах Єнісея та в Красноярському краю. На показі в Кінопалаці, «Польську Сибіріаду» представляли сам Януш Заорський, продюсер стрічки Мирослав Словінскі, та виконавці головних ролей Соня Бохосевіч і Адам Воронович, а також українські актори Андрій Журба, Анатолій Зіновенко, Валерія Гуляєва, Дмитро Сова, Ігор Гнєздилов та Олександр Крижанівський. 

 Про особливість стрічки присутнім на прем'єрі розповів продюсер фільму Мирослав Словінські:

 

 -Цей фільм для людей про людей в екстримальній ситуації. Наші герої проходять найважчі людські випробування - переживають війну і голод. У зйомках брали участь актори Росії, Казахстану, Монголії, Японії та України. Це свідчить, що творча співпраця може додати цінності витвору мистецтву, зокрема кінофільму.

 

 За його словами, фільм «Польська Сибіріада» один з найбільших польських кінофільмів за останні роки, бюджет якого становить 5 млн доларів. Половину коштів профінансував Польсьский інститут кіномистецтва, решта — пожертви меценатів.

 

Цікавими для українських кінематографістів зокрема й шанувальників ігрового кіно вцілому були й озвучені фахівцями дані про витрати на кінофільми у Польщі. Впродовж минулого року, понад 6 млн поляків переглянули у кінотеатрах фільми власного виробництва. Отже, близько 15-20% глядачів у Польщі обирають вітчизняне кіно, тоді як у Росії, така частка глядачів складає 6-7%. У минулому році у Польщі було знято 40 кінофільмів, на які держава витратила 30 млн євро , а в понад стомільйонній Росії, державна підтримка кіно сягає лише 160 млн доларів. Кіновиробництво у Польщі також фінансується комерційним коштом та відрахуваннями 1% від реклами на усіх телеканалах.

 

Факт зацікавленності українських критиків до фестивалю й кількість присутніх на показах глядачів, засвідчили про небайдужість українського глядача до фільмів та кінопроцесу в сусідній Польщі. Маємо добрий приклад. Не гріх і повчитись.

                                                                                               Олесь Вахній

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.