Влада готує дерибан «Нафтогазу» та здачу ГТС Росії?

07 травня 2013, 08:05
Власник сторінки
0
242

Остання заява віце-прем’єра Юрія Бойка щодо приватизації НАК «Нафтогазу» не може не викликати занепокоєння.

Офіційна версія уряду про те, що приватизацію рекомендують західні експерти, і що це вимушений крок у зобов’язаннях перед Енергетичним співтовариством, є не чим іншим, як намаганням влади «загорнути» плани з дерибану енергетичного сектору у європейську «обгортку».

Законопроект, який передбачає приватизацію НАК «Нафтогаз України» і оренду ГТС, не визначає, як саме має здійснюватися приватизація, а лише передає всі права уряду розпоряджатись цим стратегічним майном. Зрозуміло, що як тільки уряд візьме все в свої руки, контролювати те, як буде виглядати «приватизація» і кому підуть активи, вже буде неможливим.  

Уряд виправдовує існування законопроекту зобов’язаннями України перед Енергетичним Співтовариством, але насправді Енергетичне Співтовариство вимагає не приймати закони про «дерибан», а розробити план реформи НАК «Нафтогазу», зробити його публічним і тільки тоді приводити законодавство у відповідність з планом реформи. І тому, як вбачається, першим кроком уряду на виконання зобов’язань перед Енергетичним Співтовариством повинен стати план реформування НАК «Нафтогазу». 

Обґрунтовуючи законопроект, Юрій Бойко посилається на Ernst&Young як компанію, яка була «консультантом з реформи». Однак кошти на модернізацію ГТС і реформу сектору дають міжнародні фінансові установи - Світовий Банк, ЄБРР, Європейський інвестиційний банк. Тож більш логічним було б перед тим, як починати виконувати поради «консультанта», озвучити також позицію потенційних кредиторів, наскільки план реформ відповідає законодавству ЄС.

Ще один наріжний камінь у законопроекті - уряд передбачає можливість здачі ГТС в оренду. Однак такої норми немає у жодних вимогах Європейського Союзу. Позиція ЄС у цьому питанні – реформувати енергетичний сектор і зробити його прозорим, щоб вкладені кредити не були вкраденими. Але ж новий законопроект направлений на зовсім інші цілі - не на спроби залучити кошти ЄС, а спроби відкрити нові шляхи для здачі ГТС під контроль Росії або «прихватизації» чинною владою.

Партія «УДАР» виходитиме із інтересів українського суспільства. Всі добре розуміють, що в нинішніх умовах приватизація стратегічних енергетичних об’єктів є загрозою безпеці країни. Ця приватизація не буде ані прозорою, ані чесною, ані вигідною для українських громадян. Тому сьогодні і ГТС, і стратегічні енергетичні підприємства мають залишатись державними. Змінюватись повинен не власник, а принципи управління об’єктами.   

З свого боку «УДАР» вимагає від уряду оприлюднення плану реформування НАК «Нафтогаз України» та енергетичного сектору в цілому. Також ми наполягаємо на доведенні до широкого загалу інформації про вартість ГТС (оцінка Baker&Tilly) та на узгодженні плану реформування НАК «Нафтогаз України» з Секретаріатом Енергетичного Співтовариста та потенційними кредиторами – Світовим Банком, ЄБРР, ЄІБ.

«УДАР» відповідально заявляє, що завжди буде стояти на сторожі інтересів пересічних громадян, тож не допустить маніпуляцій влади і обману українців та європейських партнерів. Ми будемо усіма можливими засобами протидіяти протягуванню через парламент закону про дерибан державної власності. 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: Нафтогаз,УДАР Віталія Кличка,уряд,законопроекти
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.