Діюча влада зриває антикорупційну програму

25 квітня 2013, 07:23
Власник сторінки
депутат Вінницької обласної ради
0
246

Боротьі з корупцією в Україні не можна поставити навіть трійку

Transparency International в Україні повідомило, що за боротьбу з корупцією Україні не можна поставити навіть трійку, а виконання Державної програми запобігання і протидії корупції на 2011-2015 роки, кошторис якої склав понад 820 мільйонів гривень, знаходиться на межі зриву через бездіяльність уряду і чиновників.

В принципі те, що так збентежило міжнародних експертів, до болі знайоме пересічним громадянам та й навіть не дивує.  На жаль, практичний досвід свідчить, що діюча влада лише обмежується «косметичними» змінами, і ніколи не піде на тотальну руйнацію корупційної системи, оскільки сама її вибудовує і вдосконалює, розширюючи інструментарій розкрадання державних коштів. Чого тільки варте хоча б закриття від громадськості тендерів за кошти державних  підприємств? Це рішення було проведене влітку минулого року – як раз у розпалі виконання самої Антикорупційної програми.

Багато пунктів, із якими виступають Transparency International та інші громадські організації щодо боротьби з корупцією, відповідають засадам виборчої програми партії «УДАР». Ми згодні з тим, що потрібно невідкладно зробити відкритим Єдиний держреєстр корупціонерів, ввести відповідальність за корупційні правопорушення для юридичних осіб, запровадити систему електронних держзакупівель, забезпечити доступність декларацій публічних службовців і жорсткий незалежний контроль за їх фінансовою звітністю, врегулювати на законодавчому рівні питання конфлікту інтересів та прозорого фінансування політичних партій і виборчих кампаній. Ми виступаємо за те, щоб українці мали право за допомогою інтернету відстежувати он-лайн витрати бюджетних коштів.

УДАР вимагає створення Антикорупційного бюро – спеціально уповноваженого органу із антикорупційної політики. Але найбільш дієвим кроком, на мою думку, буде антикорупційна люстрація.

Зрозуміло, що всі перелічені вище заходи потрібно здійснювати тільки після зміни влади, оскільки діючий режим є корупційним за своєю суттю.  За нинішніх умов чергова формально антикорупційна структура стане лише інструментом додаткового тиску в руках влади. А найбільш зухвалі корупціонери і далі продовжуватимуть розкрадати державні кошти, само собою, вчасно сплачуючи відкати.

Партією УДАР та іншими опозиційними депутатами зареєстрований відповідний законопроект  - №2577 «Про засади запобігання і протидії корупції».  Впевнена, ми обов’язково отримаємо позитивні зрушення, здійснюючи послідовні кроки у боротьбі із корумпованою владою. 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: Янукович,корупція,опозиція,УДАР Віталія Кличка,уряд Азарова
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.