СТЕРЕОТИПИ, ЯК ЗБРОЯ МАСОВОГО УРАЖЕННЯ

16 квітня 2013, 14:53
Власник сторінки
0
215

Стаття

ДВЕРІ - отвір у стіні для входу і виходу; стулка (стулки), що закриває отвір входу і виходу.
Це є просте однозначне поняття, виражене словом і зафіксоване тлумачним словником. Щоб це засвоїти, не треба ні глибокого вивчення, ні великого розуму.
Інша справа складні явища, для можливості оперування якими творяться стереотипи, які просто неможливо зафіксувати словником через їх суб’єктивність. Роль стереотипів в умовах інформаційної революції виросла багатократно. Грецькі слова «стерео» і «тип» означають «об’ємний» і «відбиток, зразок». Неможливість утримати в пам’яті великі масиви інформації автоматично породжує стереотипи, (емоційні відбитки об’ємної інформації), які надалі забезпечують оперативне мислення і швидке прийняття рішень. З іншого боку - одне і те ж явище у різних людей створює стереотипи, наповнені різним змістом, що впливає на якість прийнятих рішень і породжує помилки, непорозуміння і конфлікти. Ці властивості стереотипів ефективно використовуються в інформаційній війні. Мета війни: захопити територію, матеріальні ресурси, а переможених деморалізувати і перетворити на рабів.
Ви не вірите, що проти нас ведеться завойовницька інформаційна війна? Огляньтесь навколо.
В результаті пошуку істини, (або обґрунтування якоїсь гіпотези про певне явище) думаюча людина створює для себе власний стереотип цього явища. І це нормально, адже людина думаюча по мірі поповнення знань уточнює зміст стереотипу і наближає його до істини.
Інша справа, коли для творення стереотипів використовується інформаційна зброя: спотворена, або й зовсім неправдива інформація; навішування ярликів; використання досягнень маніпулятивної психології; використання технічних прийомів проникнення безпосередньо в підсвідомість (наприклад: 25й кадр) та інші підступні методи. Створені таким чином масові стереотипи дезорієнтують людей, призводять до прийняття помилкових рішень, заводять суспільство в ворожу пастку, спонукають до саморуйнації і самознищення.
Слід усвідомити, що людей, вільних від стереотипів - немає. Є питання походження і якості стереотипів; є питання неспівпадіння змісту однойменних стереотипів у різних людей; є питання використання застарілих стереотипів; є питання некритичного сприйняття чужих стереотипів.
Я думаю, кожна мисляча людина повинна здійснити інвентаризацію і критичне переосмислення своїх стереотипів, і в першу чергу тих, які мають ознаки масових. Ось приклади.
Комунізм - це жахливо. Ленінсько-сталінський, маоїстський, полпотівський, ефіопський, північнокорейський - це жахливо. А якщо добре придивитись - то в них «комунізм» присутній лише на вивісці та на лозунгах. (Більш детально це питання розглянуте в моїй попередній роботі «Ідея комунізму»).
Колгосп - це жахливо. Сталінська мета творення колгоспів задля пограбування селян державою - жахлива. Способи об’єднання селян в радянські колгоспи - жахливі. Колгоспна кріпаччина - жахлива.
Кооперація вільних виробників (той же «колгосп») - ідеальний спосіб об’єднання. Окрім того - колгосп був формою існування села, яке, як відомо, є колискою нації. Коли внутрішній зміст колгоспів звільнився від сталінщини, впритул наблизився до ідеалу і потребував лише незначної реформації - підступні ворожі сили, апелюючи до застарілого, але ще живого сталінського стереотипу - розвалили колгоспи. З розвалом колгоспів ручний догляд за рослинами і тваринами (прополка, органічне землеробство, відгодівля тварин) перекладено на хімію (гербіциди, інсектициди, міндобрива, біостимулятори та ін.), як наслідок - скорочення робочих місць на селі (як передумова його знищення) та тотальне отруєння нації «нахіміченою» продукцією тваринництва та землеробства. З’явився дефіцит харчів, який покривається: по-перше, напівштучними продуктами промислового походження, які начинені смаковими добавками, ароматизаторами, підсолоджувачами, емульгаторами, консервантами, фарбниками та іншими вбивцями вповільненої дії; а по-друге, аналогічним імпортом, який викачує валюту, спонукаючи до нових позик і, як наслідок, до нарощування зовнішнього боргу, який веде в рабство.
Ми повелись на нав’язаний стереотип приватного господаря, як рятівника економіки, в результаті цього маємо «хіросіму» економіки без жодних бомбардувань.
Зараз нам нав’язують стереотип продажу землі, як запоруки ефективності сільгоспвиробництва (яку скуплять лозинські та їм подібні і в кілька разів дорожче перепродадуть іноземцям).
Велика частина наших громадян зазомбована стереотипом «братніх» відносин з Росією і тягнуть нас до повної катастрофи, віруючи, що тягнуть до порятунку. (Це та сама частина громадян, яка повелась на облудний стереотип Януковича «рятівника», але висновків з наслідків своїх безглуздих дій зробити ще неспроможна).
Реальний рух спротиву завойовникам здійснюють лише націоналісти; з метою їх нейтралізації людям підступно нав’язується брехливий негативний стереотип націоналізму, як форми фашизму і винуватця всіх негараздів.
Інвентаризацію і переосмислення власних і, особливо, масових стереотипів необхідно продовжити, наближаючи їх до істини, бо неправдиві масові стереотипи мають руйнівну силу ядерної зброї.
Не вірите? Огляньтесь на зруйновані заводи, ферми, дороги, комунальну інфраструктуру, охорону здоров’я, освіту, культуру, мораль…
Хто вбив шість мільйонів наших громадян?
– ПРОСТІ, ЯК ДВЕРІ, БРЕХЛИВІ МАСОВІ СТЕРЕОТИПИ.
Вмонтовані в нашу свідомість поневолювачами через підконтрольні ЗМІ (Засоби Масової Ідіотизації).

Володимир Степаненко, 14.06.2011р.

Лелека Самара 


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.