Дав державі гроші? Забудь про них!

14 квітня 2013, 16:13
Власник сторінки
0
208
Дав державі гроші? Забудь про них!

Щорічно ви віддаєте 25 тисяч гривень. Що отримуєте натомість? Дивимось...

Щорічно ви віддаєте 25 тисяч гривень. Якщо ви отримуєте в місяць близько 3,5 тисяч гривень, то саме таку суму сплачуєте у вигляді податків. Ми не помічаємо втрати двох тисяч щомісячно, а вони течуть до державного бюджету. Не  помітити ці гроші дуже легко – це і прямі податки, і акцизи, і ПДВ, і мита.

Отак кожного року кожен українець віддає свої гроші на благо держави. А міг би купити холодильник, пральну машинку, оплатити навчання дитини у виші, забезпечити своїх батьків-пенсіонерів або просто витратити на особисті потреби. Але ні! Від сплати податків нікуди не дітися і так чи інакше грошей цих українці не отримають. Виникає логічне запитання: хто тоді їх отримає? Державний бюджет України. Звідти гроші ідуть на утримання державного апарату, армії, міліції, на ремонт доріг і так далі. Окрім того, сплачуючи податки,  українець забезпечує собі право на безкоштовну медицину та освіту.

Подивимось на цю ситуацію з боку певного аспекту. На ремонт доріг середньостатистичний українець віддає з власної кишені 505 гривень кожного року. І це лише одна людина!  За такі гроші платники податків, напевно, мають право на нормальні дороги, а не метр асфальту на кілометр дороги.  Дивимось, що ринкова вартість квадратного метру звичайної дороги товщиною 20 сантиметрів становить 150 гривень. Тобто кожного року за кошти одного українця можна зробити мінімум 3 квадратних метра.  А тепер давайте згадаємо скільки людей в Україні платять податки.  Ця цифра становить близько 40 мільйонів. Відповідно лише за один рік можна зробити 120 тисяч кілометрів звичайних доріг або близько 60 тисяч кілометрів траси.  В новинах читаємо: «В Україні в 2011 році  проклали та відремонтували  понад 2 тисячі кілометрів доріг».  А на 2011 рік у нас було більше 44 мільйонів платників податків!

Чи це не вагомий привід для занепокоєння? Ви платите гроші, але не отримуєте ані конкретного і реального результату, ані чіткого звіту. Чиновники, звичайно намагаються звітувати, підтасовуючи все, що тільки можливо. Вони маніпулюють цифрами і фактажем. По суті, це все одно, що ви віддасте в магазині, наприклад, за нормальний стіл 5оо гривень, а отримаєте маленький розхитаний стільчик. І при цьому вам скажуть, що все чесно – просто стілець зроблений з дуже дорогої і міцної сировини. В такому випадку ви, звісно обуритесь. Тому чому закриваєте очі зараз? Бо перед вами ніби звітують, все нормально, все під контролем. А насправді … Напевно, ніхто не знає як і що там насправді!

А тепер дивіться, ви віддали 25 тисяч гривень зі своєї кишені. Ви не витратили їх на своїх дітей або на покращення добробуту своєї сімї, ви не відклали їх на «чорний день» і не пустили на відпочинок за кордоном. Ви їх просто віддали. Але при цьому і не питаєте нікого куди вони пішли і чи покращили вам чимось життя за ваші ж кошти. 

Час кожному задуматись на що ви могли б витратити свої 25 тисяч гривень. А потім подумати чи підзвітне вам урядування, яке, за логікою речей, мусить працювати на вас.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: чиновники,податки,прозорість,звітність,платники податків
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.