Чергове корупційне «покращення» тендерних процедур

09 квітня 2013, 07:12
Власник сторінки
депутат Вінницької обласної ради
0
230

4 квітня на «виїзному» засіданні парламенту на Банковій так звана більшість ухвалила урядовий законопроект №0884 «Про здійснення державних закупівель» (щодо зміни конкурсних умов).

Закон вводить нові кваліфікаційні критерії для учасників процедур закупівель до 31 грудня 2015 року, згідно з якими замовник може вимагати від учасника замість «наявності обладнання та матеріально-технічної бази», як це передбачено чинною нормою, «наявність обладнання та матеріально-технічної бази, у тому числі власних виробничих потужностей та/або центрів обслуговування на території України…». Отже, даний закон сприяє і повною мірою легітимізує створення посередницьких структур, максимальними потужностями яких зазвичай є «два комп’ютери, три стільці». Адже у зауваженнях Головного юридичного управління ВРУ зазначено, що визначення термінів «власні виробничі потужності» і «центри обслуговування на території України» не наведено в чинному законодавстві. Не дає їх визначення та цілей застосування і даний Закон. Отже, у разі прийняття змін в такому вигляді виникне неоднозначне тлумачення змісту, що надасть Міністерству охорони здоров’я «зелену вулицю» для закупівлі ліків не напряму – у виробників, а у посередників, які лише фасуватимуть пігулки, вироблені, наприклад, в Індії. А потім, звісно, в кілька разів дорожче збуватимуть на тендерах МОЗу, вочевидь, не без зацікавленості всіх сторін. З боку та ще й з порожніми кишенями після походів по аптеках, як завжди, залишимося ми з вами – пересічні споживачі.

Ми щороку пересвідчуємося у «прозорості» державних закупівель МОЗу. На тендері 2012 року, який відбувся у серпні, на придбання АРВ-препаратів витратили понад 200 млн. грн. У МОЗі відзвітували, що зекономили на цьому 10 мільйонів бюджетних коштів. Натомість громадські організації стверджують, що Міністерство переплатило мінімум у половину. Ну, а зараз відкрилась можливість для застосування ще однієї корупційної схеми, і не тільки для тендерів з ліків. Те саме можна буде впроваджувати при придбанні вертольотів для президента чи швидкісних потягів для «Укрзалізниці».

Навіть якщо не брати до уваги суті прийнятих на Банковій законів, партія «УДАР» дотримується принципової позиції – всі рішення, ухвалені на незаконному засіданні, є незаконними. Тож ми не дамо «пакращувачам» шансів на покращення корупційних схем та власних інтересів.    

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: УДАР Віталія Кличка,депутати,Банкова,уряд,корупція в Україні,міністерство охорони здоров'я України,державні закупівлі,законопроект 0884
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.