PR, як засіб формування іміджу держави на міжнародній арені.

13 березня 2013, 12:37
Власник сторінки
0
387
PR, як засіб формування іміджу держави на міжнародній арені.

Формування іміджу держави є стратегічно важливим завданням керівників усіх країн світу.

В умовах світових глобалізаційних процесів у світі, роль держави на міжнародній арені визначається не тільки виходячи з її економічного потенціалу, а й за наявності позитивного іміджу. Імідж держави є одним з елементів міжнародної політики та міжнародних відносин, ˗˗ тому формування адекватного політичного іміджу країни є одним із головних завдань як зовнішньої, так і внутрішньої політики. Образ країни на міжнародній арені визначає наскільки успішною буде її зовнішня політика, наскільки широкою буде сфера її зовнішньоекономічного впливу і наскільки ця країна стане привабливою для іноземних інвесторів.

Формування іміджу держави є стратегічно важливим завданням керівників усіх країн світу. Більшість країн світу цікавляться тим, який імідж у світової спільноти вони мають і чи мають взагалі. Відомо, що правильно організована та цілеспрямована політика держави, направлена на формування іміджу, є рушійним важелем не тільки у закріпленні вже досягнутих успіхів, а й запорукою побудови необхідного враження всіма можливими засобами та рішеннями держави на міжнародній арені.

Досліджуючи імідж держави, стає очевидним, що його формування залежить від того, як країна представлена у світовому інформаційному просторі. Інформація стосовно будь-якої події, що трапилась у державі дуже швидко потрапляє до засобів масової інформації. Ту чи іншу ситуацію кожне видання чи представництво трактують по-різному, і на основі опублікованих матеріалів формуються образ країни, її міжнародний імідж.

На сьогоднішній день ефективними засобами формування позитивного міжнародного іміджу будь-якої держави є технології зв’язків з громадськістю. Тому питання щодо використання PR-технологій сприймається всіма розвиненими державами, а особливо тими, що вже стали на шлях розвитку інформаційного суспільства, як необхідний фактор розвитку демократії, глобалізаційних процесів та забезпечення успішної міжнародної діяльності. 

Україна за короткий період після проголошення незалежності припинила бути лише об’єктом дій інших держав і перетворилась на рівноправний суб’єкт міжнародних відносин. Нині Україна у досить складних геополітичних умовах намагається здійснювати відкриту зовнішню політику і розраховує зайняти гідне місце у світовій спільноті. Нажаль, труднощі перехідного періоду, затримка з проведенням радикальних реформ, нерозвиненість механізмів громадянського суспільства, корупція, політичні проблеми та інші чинники призводять до того, що Україна втрачає свою економічну та політичну привабливість для власних партнерів та інших суб’єктів міжнародних відносин. Великий вплив на цей процес справляє саме імідж України, робота над формуванням якого на державному рівні ведеться вкрай пасивно.

Україні сьогодні потрібна така стратегія зовнішньої політики, яка б відповідала вимогам доби глобалізації та інформаційної революції. Розробка відповідної стратегії, зокрема, вимагає ретельного дослідження сучасних каналів та технологій інформування іноземної громадськості з метою їх ефективного використання для забезпечення власних зовнішньополітичних інтересів, зокрема, для формування позитивного міжнародного іміджу України.

Формування позитивного міжнародного іміджу України пов’язане із необхідністю належної присутності нашої держави в міжнародному інформаційному просторі та розробкою системної скоординованої інформаційної політики. На сьогоднішній день із впевненістю можна констатувати, що за весь час свого існування як незалежної держави Україною було зроблено дуже мало для створення власного позитивного міжнародного іміджу. Маючи сприятливі умови відразу після набуття незалежності, Україна так і не спромоглася виробити та реалізувати ефективну програму формування власного позитивного іміджу за кордоном.

Нині Україна має великий потенціал можливостей для забезпечення просування своїх національних інтересів на світовій арені, серед яких головна роль належить зовнішньополітичним технологіям зв’язків з громадськістю. Головними причинами існування переважно несприятливого міжнародного іміджу України є внутрішня політична нестабільність нашої держави, відсутність чіткого зовнішньополітичного курсу України та відсутність належної державної PR-підтримки зовнішньої політики за кордоном.

З повагою, Роман Рудник.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.