Олександр Шевчук: «Дніпровчани ніколи і ні в чому не пасуть задніх»

05 березня 2013, 01:11
Власник сторінки
Громадський діяч
0
280

Голова Дніпровської районної в місті Києві організації Партії регіонів Олександр Шевчук: «Дніпровчани ніколи і ні в чому не пасуть задніх»

25 лютого цього року виповнилась третя річниця після інаугурації Президента України Віктора Януковича. Напередодні, 22 лютого, протягом чотиригодинного ефіру, в рамках телепроекту «Діалог із країною», він спілкувався в прямому ефірі зі співгромадянами, відповів більше, ніж на два десятки запитань під час 17 включень із різних регіонів нашої держави. Віктор Федорович відповідав на кожне запитання ґрунтовно, наголошуючи на виключній важливості постійного підвищення соціальних стандартів, зростання заробітних плат та створення нових робочих місць, на необхідності зміцнення економічного потенціалу держави, а також відповідального ставлення на місцях до виконання запланованих заходів щодо модернізації вітчизняної промисловості й сільського господарства, підвищення їхньої конкурентоздатності.

Спілкувалися з Президентом і кияни. Якщо б він задав нам, дніпровчанам, питання про те, чи є в нас позитивні зрушення, можна сміливо казати, що так, вони є, й чималі.

Разом із країною, зі столицею поступово розвивається і наш Дніпровський район. Чимало добрих справ зроблено протягом останніх років. Не може не радувати, що постійно відбуваються зміни на краще майже в усіх сферах життя дніпровчан. Особливо тішить, що маємо позитивну динаміку, не тупцюємось на місці, не волаємо з приводу труднощів і кризи, а йдемо вперед, робимо разом добрі справи.

За ті декілька років, що минули, дніпровчани вже звикли до того, що в їхніх оселях взимку стало відчутно тепліше та, що важливо – значно відповідальніше працюють комунальники місцевих ЖРЕО. Але так було не завжди. Адже ситуація в житлово-комунальному господарстві району на кінець 2010 року склалася, м’яко кажучи, не проста. Окрім недостатнього фінансування, свою негативну роль відіграли й постійні зміни керівників комунального підприємства по утриманню житлового господарства Дніпровського району. Так, у період з 2006 по 2010 роки було замінено 5 керівників. Вони не мали належної фахової підготовки, що негативно відобразилось на роботі комунальників.

До того ж за цей період було продано чотири приміщення, важливих для якісного функціонування комунального підприємства: приміщення аварійної служби, насосної станції, центрального складу та майстерні одного із ЖРЕО.

Унаслідок продажу виникла податкова заборгованість, а заробітна плата працівникам комунального підприємства по утриманню житлового господарства до кінця 2010 року виплачувалась із затримкою до 2-х місяців. За несвоєчасну сплату за комунальні послуги постійно відключалась електрична та теплова енергія в приміщеннях ЖРЕО, а поточний ремонт у житлових будинках практично не проводився.

За час, що минув, стало правилом щотижнево проводити аналіз виконавчої дисципліни стосовно розгляду питань житлового господарства, що надійшли до саll-центру. На сьогодні розглядається майже 99% звернень до комунальників району. Це – четвертий результат серед районів столиці. До речі, у 8 ЖРЕО цей показник вже дорівнює 100 відсоткам. Керівниками інших комунальних підприємств постійно вживаються заходи щодо підвищення рівня виконавської дисципліни.

Слід відзначити, що наш район, за підсумками 2012 року, посів I місце за показником «Темп зменшення заборгованості населення з оплати житлово-комунальних послуг, у відсотках до початку звітного року», який складає 72,1%. Заборгованість по електричній енергії ліквідована повністю.

У житлових будинках постійно проводяться поточні ремонтні роботи за рахунок надходжень від квартирної плати. Минулого року за рахунок відрахувань, які накопичуються від квартплати, виконано поточних ремонтів на загальну суму 22,3 млн грн, що на 6,2 млн грн (або на 38,5%) більше, ніж за відповідний період позаминулого року. Також торік було відремонтовано вхідні групи, частково відновлено асфальтове покриття, здійснено благоустрій прибудинкових територій на загальну суму близько 18 млн гривень (у позаминулому році на 16,1 млн грн). Також відремонтовано сходові клітини у 8 будинках, а в роботі – ще 15 будинків. Відновлено асфальтове покриття біля 25 будинків; виконуються роботи із заміни 45 ліфтів.

Заробітна плата працівникам комунального підприємства по утриманню житлового господарства Дніпровського району виплачується своєчасно.

Для виконання програми реформування та розвитку житлового господарства м. Києва, у Дніпровському районі створено комунальне підприємство «Керуюча дирекція Дніпровського району м. Києва», яка виконує, зокрема, функції замовника з реконструкції та будівництва об’єктів. Протягом 2013 року заплановано здійснити укрупнення ЖРЕО та створення на їх базі комунальних підприємств, що дозволить зменшити адміністративні витрати та покращити надання комунальних послуг дніпровчанам. Також вирішується питання щодо створення районної служби при комунальному підприємстві, яка буде виконувати роботи зі встановлення лічильників у квартирах мешканців за доступними цінами.

Слід зазначити, що оживає житлове будівництво. Так, у 2010 році в Дніпровському районі було введено в експлуатацію 4 житлових будинки загальною площею квартир 40,1 тис. м кв. А в 2011 році – 8 об’єктів житлового призначення загальною площею 157,2 тис. м кв., що більше (у порівнянні з 2010 роком) на 117,2 тис. м кв. (або на 292%). Торік уведено в експлуатацію 11 об’єктів житлового призначення загальною площею 312,9 тис. м кв., що більше по відношенню до обсягів житлового будівництва за 2011 рік майже вдвічі.

Чимала увага приділяється соціальному захисту дніпровчан. У 2010 році отримали матеріальну допомогу 322 особи, які опинилися в складних життєвих обставинах, на суму 39,3 тис. грн; в 2011 році 410 осіб на суму 96,4 тис. грн, а за 11 місяців 2012 року вже 764 особи на суму 165,3 тис. грн. У 2010 році в Дніпровському районі виплата адресних матеріальних допомог із нагоди відзначення державних і релігійних свят була здійснена 11,7 тис. осіб на суму 0,9 млн грн, у 2011 році 22,0 тис. осіб на суму 3,3 млн грн, а за 2012 рік вже 271,7 тис. осіб на загальну суму 33,4 млн грн.

Аналіз основних показників соціально-економічного розвитку Дніпровського району столиці свідчить про позитивні тенденції. Скажімо, протягом двох останніх років реалізація продукції промисловим комплексом району зросла на 44% – з 3,4 млрд грн у 2010 році до 4,9 млрд грн на кінець 2012 року. Питома вага реалізованої промислової продукції підприємствами району в загальноміських обсягах складає 9,3%. Це четвертий результат серед районів Києва. Торік промислові підприємства району спрямували на забезпечення розвитку виробництва 212,2 млн грн власних коштів, що на 78% більше показника 2011 року. Десять промислових підприємств району реалізовують продукцію на експорт. Її експортовано на суму 93,5 млн доларів США, що на 8,1% більше показника 2011 року. В економіку району постійно збільшуються обсяги прямих іноземних інвестицій. Так, протягом 2012 року приріст склав 277,4 млн дол. США, що є третім показником по місту. Загальні обсяги прямих іноземних інвестицій складають 2,5 млрд дол. США.

Також протягом останніх років у районі спостерігається позитивна динаміка зі збільшення кількості новостворених робочих місць. За даними районного центру зайнятості, упродовж лише одного 2012 року в усіх сферах економічної діяльності створено 10 тисяч 320 нових робочих місць, що майже вдвічі більше показника 2010 року та на 74% більше, ніж у 2011 році.

Прискорився й темп зростання номінальної середньомісячної заробітної плати штатних працівників, який у відсотках до 2011 року склав 106,8% (розмір середньомісячної номінальної заробітної плати штатного працівника у Дніпровському районі складає 3535 гривень). Сума заборгованості з виплати заробітної плати на підприємствах, в установах та організаціях району (в загальному обсязі боргу по місту) становить 0,8%, що є одним із найнижчих показників серед інших районів столиці.

Про підвищення рівня доходів населення свідчить зростання споживчих настроїв дніпровчан. Так, роздрібний товарообіг торговельної мережі торік збільшився (у порівнянні з 2011 роком) на 19% та складає 7 584,6 млн гривень. Товарооборот мережі ресторанного господарства в 2012 році збільшився на 25,1% та складає 319,3 млн гривень. І це – незважаючи на економічну скруту. Обсяг наданих побутових послуг збільшився на 8,5% та складає 269,6 млн гривень. Нині в районі функціонують: 222 магазини з продажу продовольчих товарів торгівельною площею 47,8 тис. кв. м; 299 магазинів із продажу непродовольчих товарів торгівельною площею 113,23 тис. кв. м; 234 заклади ресторанного харчування на 15809 посадкових місць; 5 ринків та 2 торговельні майданчики; 473 підприємства побутового обслуговування населення. Слід додати до цього переліку відкриття торік ресторану на проспекті Возз’єднання, 5 та 2 продовольчих супермаркетів («Сільпо» ТОВ «Фоззі Фуд» на Дарницькому бульварі, 8 та «Білла» ПП «Білла Україна» на А. Малишка, 3), а також 25 підприємств побутового обслуговування населення.

Постійним стало проведення районних ярмарків із продажу сільськогосподарської продукції та продовольчих товарів (у 2010 році – 31, у 2011-му – 70, у 2012-му – 107).

Сталому економічному розвитку сприяє й діяльність районної влади з поліпшення бізнес-клімату та дерегуляції підприємницької діяльності. Так, у березні 2012 року відкрито Центр із надання адміністративних послуг Дніпровського району (вул. Бажова, 11/8), в якому дніпровчани можуть без черг отримати всі необхідні консультації, зразки документів, подати заяву та забрати уже готові документи: рішення, дозволи, виписки й погодження. Із моменту відкриття, працівниками центру видано вже більше тисячі документів дозвільного характеру. Це найкращий результат серед інших районів міста. Також надано 9879 адміністративних послуг (без урахування реєстраційних дій, кількість яких у районі за два роки збільшилась майже на 30% і торік досягла 51 тис. вчинених реєстраційних дій).

У Дніпровському районі за ці роки постійно триває позитивна тенденція зі зменшення заборгованості Пенсійному фонду України. На сьогодні її зниження складає 70,3%, що є третім результатом серед інших районів міста. У січні 2013 року відбувся переїзд районного управління Пенсійного фонду України в нове зручне приміщення на вул. Азербайджанській, що не лише поліпшило умови праці його працівників, але й покращилося обслуговування відвідувачів. А звільнене приміщення по вул. Мініна найближчим часом буде знову використовуватися за його призначенням, а саме – як приміщення дошкільного навчального закладу.

До речі, не лише збереження, але й збільшення мережі дошкільних навчальних закладів, яка щороку розвивається з урахуванням потреб дніпровчан, є одним із пріоритетних напрямків роботи районного управління освіти. Постійно ведеться планове збільшення кількості груп у діючих дошкільних навчальних закладах за рахунок повернення приміщень від орендарів. Так, три роки тому було відкрито додатково 15 груп, а за два останні роки – 26 груп на 520 додаткових місць. Обсяг видатків на утримання галузі «Освіта» склав у 2010 році 339 млн грн, у 2011-му – 340,1 млн грн, у 2012-му – 440,1 млн грн. На 17% збільшилась середня заробітна плата вчителів.

Крім того, з 1 вересня 2012 року відновлено роботу дошкільного закладу № 304, як приватного дитячого садочка «Планета дитинства» (вул. Березняківська, 38-Б). На черзі, для забезпечення потреб родин дніпровчан – відновлення груп в садочках №№ 364, 617, які повністю вивільнені від оренди.

Триває в районі й реформування галузі охорони здоров'я з метою максимально наблизити первинну медичну допомогу до населення та зробити її доступнішою. За рахунок відкриття амбулаторій первинної меддопомоги радіус доступності зменшився від 3 км до 0,5 – 1,0 км. Як результат – збільшилась кількість звернень мешканців до амбулаторій лікувально-профілактичних закладів. Кількість первинних відвідувань збільшилась, в порівнянні з 2010 роком, на 35%. Реформування галузі охорони здоров'я в районі йде в напрямку підвищення профілактичної спрямованості в роботі лікарів первинної ланки, що, зокрема, дало можливість раннього виявлення випадків онкологічних захворювань – за два роки майже на 40%. На 11% зменшилась кількість викликів швидкої допомоги до хронічних хворих, а рівень госпіталізації по амбулаторіям на 17%. У підсумку, реформування галузі охорони здоров'я дає можливість підвищити доступність амбулаторної вторинної медичної допомоги, а саме: значно збільшити доступність дніпровчан до діагностичних обстежень та консультацій спеціалістів; влаштувати по суботнім дням прийом лікарів та спеціалістів-консультантів; покращити забезпечення лабораторними обстеженнями. Уже сьогодні діють забірні пункти в усіх амбулаторіях району. Охоплення лабораторними обстеженнями збільшилось за два роки на 30%, а флюорографічним обстеженням на 14%.

Середня заробітна плата на зайняту посаду лікаря з 2010 року збільшилась на 54%, а лікаря первинної ланки – удвічі. Заробітна плата медичної сестри зросла вдвічі, а медсестри первинної ланки – в 2,6 рази.

З кінця 2010 року введено в експлуатацію 11 амбулаторій сімейної медицини (з них торік – на вулицях Рогозівській, 6 та Алма-Атинській, 2), на які було витрачено 7,5 млн грн (з них 6,0 млн грн пішло на капітальний ремонт приміщень та 1,5 млн грн на оснащення). Загальний обсяг видатків на утримання галузі «Охорона здоров’я» склав у 2010 році 90,9 млн грн, у 2011-му 104,546 млн грн, у 2012-му 139, 323 млн гривень.

Одним із позитивних аспектів є найбільша кількість, у порівнянні з іншими районами міста Києва, робіт із реконструкції та благоустрою паркових зон. Так, проведено роботи з реконструкції Русанівської набережної, Русанівського бульвару, бульвару Давидова, парку біля Центру культури та мистецтв Дніпровського району в мікрорайоні «ДВРЗ». Проведено роботи з модернізації світлового обладнання та встановлення звукодинамічного обладнання фонтану в парку «Перемога», де також були облаштовані алея-музей військової техніки просто неба, алея Прикордонників та урочисто відкрито пам’ятник «Матері-Вдові». Розпочато роботи з реконструкції Дніпровської набережної, території навколо озера «Тельбин», другої черги парку «Перемога». Також здійснено вертикальне квіткове оформлення Броварського проспекту та проспекту Возз’єднання.

Слід сказати й про те, що протягом 2006 – початку 2010 років відбулось значне скорочення (майже на 40%) штатів працівників КП ШЕУ Дніпровського району та КП по утриманню зелених насаджень Дніпровського району, від яких значною мірою залежить стан благоустрою району та комфортність проживання дніпровчан. Площа території, яка ними обслуговувалась, не зменшувалась, а навпаки – збільшувалась. Така ситуація практично унеможливила нормальне утримання дорожнього господарства та зелених насаджень району, що, у свою чергу, призвело до появи безлічі скарг від мешканців. Так, на КП ШЕУ Дніпровського району чисельність працівників у 2006 році складала 242, а на початок 2010 року 147. На КП по утриманню зелених насаджень Дніпровського району чисельність працівників скоротилася з 235 до 144.

З кінця 2010 року районна та міська влади на вищезазначених комунальних підприємствах зробили чимало для збільшення чисельності їхніх працівників та обсягів фінансування. Особливо помітно це на прикладі КП по утриманню зелених насаджень Дніпровського району столиці, де протягом останніх років чисельність працюючих збільшилася на 25%, а фінансування за рахунок бюджету майже вдвічі – із 5,6 млн грн у 2010 році до 11,2 млн грн у 2012 році.

Дніпровчанам важливо знати й про те, що протягом 2004 – 2010 років за рахунок зони зелених насаджень загального користування (паркова та лісопаркова зони) Дніпровського району, відповідно до прийнятих рішень Київради, було вилучено більше 32 га території та надано різним суб’єктам господарювання під будівництво об’єктів торговельно-розважального призначення, торгово-офісних споруд тощо. Зміна цільового призначення зелених зон, знищення зелених насаджень викликало серед населення невдоволення й обурення. Тому протягом останніх двох років Дніпровська райдержадміністрація ініціювала повернення вилучених територій територіальній громаді та закріплення їх за КП УЗН Дніпровського району.

Завдяки спільним зусиллям міста та району до складу зелених зон загального користування було повернуто 26 га території, що раніше були в користуванні ТОВ «Проектна компанія «Ярус», ТОВ «Б.Р.К.», ТОВ «Діместіон», ТОВ «Гросвіль», ТОВ «І.Р.Б», ТОВ «Науково-виробниче підприємство «Укрсервісбуд», ТОВ «Галеон».

Ще одна застаріла «хвороба» – малі архітектурни форми (МАФи). Знову ж таки протягом 2006 – початку 2010 років кількість МАФів на території району збільшилась в 2,5 рази – з 690 до 1720 одиниць. У переважній більшості випадків встановлення МАФів відбувалось усупереч будь-яким регламентуючим актам та без отримання відповідних дозвільних документів, часто прямо на зелених зонах.

Велике їхнє скупчення на зупинках громадського транспорту, біля виходів зі станцій метрополітену та на головних вулицях району не лише призводило до порушення правил благоустрою та псувало зовнішній архітектурний вигляд міста, але, що найголовніше – створило дискомфорт і несло небезпеку для дніпровчан, особливо поблизу станцій метрополітену та кінцевих зупинок громадського транспорту.

Далі так тривати не могло. Розуміючи важливість питання, з кінця 2010 та протягом 2011 – 2012 років, у рамках загальноміської політики звільнення території міста від самовільно встановлених МАФів та впорядкування їх розміщення, змогла зменшити їхню чисельність у Дніпровському районі на 470 одиниць (з 1720 до 1250). Так лише протягом 2011 року було демонтовано майже втричі більше МАФів, аніж за 2006 – 2010 роки. Однак стан справ у цьому питанні залишається незадовільним та потребує більш ефективного втручання з боку міської та районної влади.

На підставі рішень Дніпровської районної в місті Києві ради протягом 2008 року – 9 місяців 2010 року було приватизовано 129 потенційно привабливих з точки зору оренди об’єктів нерухомості за вартістю, нижче мінімальної ринкової, у середньому, на 43,2 %, про що свідчать результати фінансового аудиту, проведеного контрольно-ревізійним управлінням в місті Києві. Проведене аудиторське дослідження засвідчило, що за вказаний період районний бюджет недоотримав близько 142319,92 тис. гривень. Матеріали щодо вказаних порушень передані до правоохоронних органів.

Покращується ситуація і в питаннях управління майном. За обсягами отриманої орендної плати та перерахування коштів до міського бюджету, Дніпровський район протягом останніх років посідає 2 місце серед районів столиці.

Такими були два роки, що минули – нелегкими, насиченими, як прийнято сьогодні казати, елементами кризового менеджменту. Але вдалося зробити чимало доброго. Нині в нашому Дніпровському районі є стабільність та відновлено позитивну динаміку розвитку, що не може не тішити.

                                 Голова Дніпровської районної в місті Києві  організації Партї регіонів 

                                                                                                 Шевчук Олександр Семенович

                              

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: Партія регіонів,Дніпровський район БЮТ,Шевчук Олександр
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.