Екологічна Україна. Від зношених покришок до вуглеводного палива.

17 грудня 2012, 23:29
Власник сторінки
студентка КНУ імені Тарса Шевченка, інститут журналістики
0
448
Екологічна Україна. Від зношених покришок до вуглеводного палива.

Автомобільні покришки. Як з ними боротися?


                       Щорічно у світі з'являється близько одного мільярду використаних автопокришок. В Україні  кількість відпрацьованих покришок становить близько 200 тисяч на рік. На сьогоднішній день у країнах СНД вже зібралося близько 50 мільйонів зношених шин.  На жаль, всі методи утилізації, що існували, були малопривабливими - як економічно, так і екологічно. Тому масштабного застосування вони не отримали.

Українські вчені зробили вагомий внесок у розвиток такого важливого процесу як утилізація.
Зараз поширено кілька методів утилізації покришок:
1.Спалювання з отриманням енергії. (Наприклад, на базі цементних печей).
2.Піроліз у умовах відносно низьких температур з утворенням легкого дистиляту, твердого палива, близького за властивостями до деревного вугілля, і металу.
3.Отримання гумової крихти і порошку для використання в якості заміни натурального і синтетичного каучуку при виготовленні полімерних сумішей та будівельних матеріалів.

    Проте ці методи не виправдовують себе і не мають належної ефективності та екологічності. Усім зрозуміло, що  складання і захоронення відходів полімерів - також не вихід. Адже це небезпечно. Звичайно, негативний вплив на навколишнє середовище тут менше, ніж від спалювання: у останньому випадку кожна спалена тонна зношених шин - це 270 кг сажі і 450 кг токсичних газів, викинутих у атмосферу. Однак і при похованні шини нехай повільно, але розпадаються, виділяючи речовини, що порушують екологічну рівновагу.
            Установки для утилізації шин методом піролізу пропонують сьогодні багато компаній з різних країн світу. Однак на цій стадії, власне, переробка і закінчується. У результаті виходять непридатні для практичного застосування напівпродукти, що містять широкий спектр сірчистих, азотистих, неграничних сполук, що забруднюють навколишнє середовище ще більше, ніж самі шини.

Технологія 1. «Корал ГРУП» (м. Дніпропетровськ) дозволяє отримати саме товарні продукти, що відповідають міжнародним стандартам якості. Це горючі гази, які можуть використовуватися у когенераційних установках для виробництва теплової та електричної енергії, бензин, дизпаливо і мазут, відповідні європейським нормам, нафтові розчинники, адсорбенти, технічний вуглець і металобрухт.

Проект переробного заводу складається з п'яти частин:

1 - підготовчі цехи,

2 - реактори піролізу,

3 - установки для перегонки,

4 - обладнання для розділення та компримування газів,

5 - регенератор вуглецю.

 

            Згідно фінансово-економічних розрахунків, виконаним компанією KPMG, економічним консультантом холдингу,інноваційна технологія Корал ГРУП дає можливість отримувати продукцію на суму $ 650 і прибуток у розмірі $ 370 на кожну тонну перероблених автомобільних покришок. Завод займе 7-8 гектарів і працевлаштує 120 чоловік. Обсяг виробленої у місяць продукції: світлі нафтопродукти (гас, бензин, дизпаливо) - 3400 т, мазут - 600 т, металобрухт - 1200 т, технічний вуглець і сорбенти - 3000 т, рідкі гази - 900 т. Як підкреслив голова ради директорів холдингу Олександр Теплітський, технологія тим ефективніше, чим більше обсяг перероблюваної сировини. Будувати дрібні заводи для окремих регіонів, на його переконання, нерентабельно, краще мати 3-4 великих підприємства, що працюють на всю країну.

Технологія 2. В Україні щорічно «утворюється» близько 500 тисяч тонн відпрацьованих нафтових масел. Вчені  Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля (м. Луганськ) запатентували оригінальну схему, у якій одночасно з гумою утилізуються відпрацьовані нафтові масла. У цьому методі використовується вплив масел на гуму і ряд інших фізико-хімічних ефектів, які дозволяють підвищити економічність, продуктивність і швидкість технологічного процесу.  Також особливо варто відзначити що переробка відпрацьованих нафтових масел має не менше значення для природи ніж утилізація покришок.             На завод розрахований для переробки 140 тонн відходів на добу необхідно близько одного мільйона євро. На розробку проектної документацій та будівництво піде 9 місяців. Строк повернення інвестицій складе півтора року. Побудований завод зможе «видавати» 100 тонн палива та 7 тонн металу.

       Зараз ведуться роботи по реалізації технології у ПАР. Бразилія, Великобританія і Канада вже висловили бажання будувати заводи за українськими технологіями для утилізації шин у своїх країнах. Наразі Туреччина та Ізраїль зацікавилися новою технологією України. 

            Тож побажаємо наснаги для звершень українським науковцям!

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.