Любомир Гузар: «Відсутність любові – це і є сирітство!»

02 грудня 2012, 15:42
Власник сторінки
0
375

30 листопада 2012 року у стінах Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка відбувся круглий стіл на тему: «Соціальна відповідальність і солідарність – духовна основа незалежної України».

Форум відбувся у рамках VI суспільних днів УГКЦ  за сприяння Фундації «Суспільність» та проекту Campus 3.0.  Запрошеними гостями круглого столу були Блаженніший Любомир Гузар, Архиєпископ-емерит Української Греко-Католицької Церкви, отець Георгій – представник Української Православної Церкви Московського Патріархату, інші священнослужителі, викладачі та студенти Інституту журналістики.

Головною темою обговорення стала проблема соціального сирітства в Україні. Насправді для нашої країни, яка за 21 рік незалежності все ще знаходиться у стані не дуже активного, але все ж таки  розвитку, сирітство є актуальним питанням, яке потребує негайного вирішення. Учасники заходу дуже гостро висловлювали свої думки з цього приводу та прагнули привернути якомога більше уваги серед студентів та присутніх представників ЗМІ. «Те, що в нашій країні сьогодні є стільки дитячих будинків і стільки сиріт – ганьба. Адже в нас немає, слава Богу, ні війни, ні голоду, ні масових репресій. Це трагедія», - заявила викладач Інституту журналістики Алла Бойко і додала,  що ні в Італії, ні у Франції немає сиротинців, адже в цих та подібних країнах дитина просто не може бути одна.

Колишня випускниця Інституту журналістики, а нині активний працівник благодійного фонду «Зоряна мрія» Марія Комісарова навела зовсім невтішні статистичні дані, за якими сиріт в Україні на сьогоднішній день аж 95 тисяч і лише 70% з них виховуються у дитячих будинках сімейного типу. Пані Комісарова наголосила, що 10% сиріт не мають мрії, 32% вважають себе абсолютно нещасливими, а кожен четвертий колишній випускник дитячого будинку соромиться такого свого статусу. Оперуючись наведеною статистикою, слід відмітити, що кожна людина має бути соціально відповідальною, а особливо це стосується журналістів, які повинні відповідати за кожне написане слово та розуміти, що їхня професійна діяльність впливає та інколи навіть вирішує долі людей.

Любомир Гузар звертає увагу на те, що соціальна відповідальність та солідарність стосується кожного, а перекладання відповідальності на державу та очікування допомоги лише від заможних людей – не є вирішенням такої гострої для України проблеми. Блаженніший закликає людей, не дивлячись ані на матеріальний, ані на соціальний статуси, творити добро від чистого серця і не забувати, що усі ми є братами. «Загалом не має значення, багата людина чи бідна, важливо добра вона чи пуста. Навіть убогий завжди знайде чим поділитися – хоч би й усмішкою, побажанням доброго дня», - стверджує Архієпископ УГКЦ.

Однак не слід забувати, що сирітство – це не лише фізична відсутність батьків. Існує велика кількість сімей, в яких на дитину взагалі не звертають увагу, що призводить до її самотності, а в результаті і до певного роду сирітства.

Представник Української Православної Церкви Московського Патріархату отець Геогрій зауважив, що сьогодні створюється все більше приватних гуртків для дітей – в’язання, вишивання, танців, хоча насправді цим мають займатися діти вдома з батьками. Проте через брак часу та уваги батьків, діти змушені відвідувати подібні заклади. «Кожна дитина має право бути любленою, адже саме  відсутність любові і є сирітством!», - наголошує Блаженнішй Любомир.

Отож, даруючи своїм дітям тепло, увагу та любов – речі, які є вищими за усі матеріальні блага світу, ви граєте величезну роль у вирішенні проблеми соціального сирітства в Україні.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.