Содомська арифметика

08 листопада 2012, 14:16
Власник сторінки
Священик УГКЦ
0
1605
Содомська арифметика

Що вийде, якщо серйозно сприймати заяви деяких американських пасторів

Нещодавно одне з моїх духовних чад запитало, чи може бути, що ураган Сенді був карою Божою для США за підтримку прав геїв та лесбіянок? Так, мовляв, заявив нещодавно один із американських пасторів. Признаюся чесно, я ледве стримався, щоб відразу не бовкнути: «Так, звісно! Так воно і є!» Як виявилося пізніше, моя богословська чуйка мене не підвела: тут справді далеко не все так однозначно. Насамперед тому, що перш за все така теза багато чого розповідає не про геїв та лесбіянок Америки, а про нас самих, християн. І справа тут не тільки в тому, що надто часто пастори, яким більше нема чим притягнути вірних, використовують образ Содому для залякування своєї пастви Божою карою. Або для нацьковування своїх вірних на ту вельми специфічну групу населення, створюючи так образ зовнішнього ворога, проти якого треба боротися, і консолідуючи в такий, не зовсім позитивний спосіб, своє стадо.

            Такі заяви загалом, хоч як вони на перший погляд видаються згідними зі Святим Письмом і співзвучними з думками багатьох співхристиян, насправді більш, ніж проблематичні. І справа тут не тільки в причинно-наслідковій залежності утворення ураганів від того, хто, з ким і скільки разів займався сексом. І навіть не в дивних, як для християн, уявленнях про Бога, який, як виглядає, у своїй мстивості тільки й чекає, поки ми спіткнемося, щоб нас покарати (тут, мусимо визнати, українські християни всіх без винятку конфесій теж далеко від таких уявлень не втекли). Справа тут у зовсім іншому. А саме в тому, що ж вийде, якщо прийняти логіку того пастора і, будучи послідовними до кінця, перекласти все на цифри? Отож, історія Содому мовою статистики й чисел.

            Для того, щоб вивести якусь певну статистику, мусимо повернутися до відправної точки, тобто до історії знищення Содому, і докладно її дослідити. Перед тим, як покарати грішні міста, Бог відвідав Авраама, який, довідавшися про загрозу знищення Содому, в якому мешкав його племінник Лот, спробував стримати Божу кару. Цей дуже цікавий діалог із Богом, до речі, являє нам Бога не як кровожерного мстителя, а як готового до милосердя суддю: «Тоді приступив Авраам ще ближче й сказав: "Невже ж ти справді хочеш погубити праведного з грішним? Ануж є в цьому місті п'ятдесят праведних. Чи справді їх погубиш і не простиш місцю задля п'ятдесятьох праведних, що в ньому? Хіба ж можеш таке вчинити! Чи вб'єш праведного разом з грішним? Чи прирівняєш праведника до грішника? Невже суддя всієї землі не чинитиме по правді?" Господь же сказав: "Коли знайду в Содомі, в місті п'ятдесят праведників, помилую все місце задля них." Тобто бачимо, що перед тим, як карати, Господь готовий милувати, до того ж милувати навіть якщо кількість праведників по відношенню до загальної кількості мешканців околиць буде достатньо малою. Звернімо увагу, що мова йде про кількість праведників у Содомі, тоді як помилувати за це Бог готовий не лише Содом, але й усю околицю: "Коли знайду в Содомі, в місті п'ятдесят праведників, помилую все місце задля них" (Буття 18, 23-26). Ця обмовка важлива для нас, оскільки підкреслює, що Бог хотів знищити не лише Содом, але й сусідні з ним міста, що, зрештою, і сталося, як видно з інших місць Біблії (пор. Второзаконня 29, 20-23). Таким чином тих п*ятдесят праведників вистачило б, щоб були збереженими ще чотири міста, які знаходилися в тій долині Сіддім і були в альянсі зі Содомом: Гомора, Адма, Цевоїм і Цоар, яким теж загрожувало знищення і три перших з яких таки загинули в досліджуваній нами катастрофі. Та Авраам не зупиняється на досягнутій домовленості і починає торгуватися з Богом, довівши, врешті, умову до десяти праведників, як читаємо про це у книзі Буття 18, 32: «Нарешті Авраам промовив: "Не в гнів нехай моєму Господеві промовлю ще раз: а може їх там знайдеться хоч десять?" І відповів: "Не зруйную і заради десяти."» Отож, Господь готовий помилувати всю околицю, всі п*ять міст, навіть якщо в Содомі знайдеться лише 10 праведників.

            Тепер переведімо ці дані на відсотки і спробуймо вивести певну закономірність. Початкова проблема полягає в тому, що в нас немає ані найменшого уявлення про те, скільки ж усього мешканців було на той час у Содомі. І не допоможуть нам тут жодні біблійні атласи, жодні порівняння з іншими містами Палестини чи Близького Сходу того часу (бл. 1900 р. до н. е.), оскільки допоки не знайдено руїн знищених міст, поки вчені не знайшли і не полічили залишків фундаментів їхніх будинків, ми нічого конкретного про кількість мешканців сказати не можемо. Знаємо лише, що ці міста були достатньо великими, щоб їхні правителі називалися царями: царів Содому, Гомори, Адми, Цевоїму та Цоару поіменно названо на кілька глав раніше за розповідь про їх знищення, у главі 14 книги Буття. Знаємо теж із розмови Лота з ангелом, що Цоар був, очевидно, найменшим зі згаданих міст, бо його розмір Лот наводить у своєму проханні помилувати це поселення, щоб він міг утекти туди: «Ось близько он те місто: туди можна б утекти – та й маленьке воно! Дозволь мені туди врятуватись; чи ж воно не досить маленьке, щоб жити далі?» (Буття 19, 20). Все ж, це нічого не дає у плані конкретних даних, необхідних для виведення певної статистики, певної «арифметики Содому» – арифметики Божої кари. Та тут нам на допомогу приходить розмова Авраама з Богом, а саме – те число, з якого Авраам починає переговори про помилування міст Сіддіму: 50 осіб. Мусимо зауважити, що Авраам, очевидно, не просто взяв перше-ліпше число, яке спало йому на думку, а був чудово обізнаний з кількістю населення Содому, оскілька незадовго перед цим урятував і царя, і мешканців міста з полону, в який їх усіх, включаючи його племінника Лота, забрали після нищівної поразки Сіддімського альянсу ворогуючі з ним царі (пор. Буття 14).

Якби ці 50 осіб, з яких Авраам починає свої перемовини з Богом, були більшістю в Содомі, то, очевидно, ніякої причини для кари не було б. Відповідно, логічно прийняти, що число 50 осіб складає максимум половину мешканців міста, а, отже, Авраам просить тоді Бога не карати поселення, де праведники становлять половину мешканців. І хоча це дуже завищена пропорція праведників щодо грішників для того, щоб «скарги, що здіймаються з Содому й Гомори», були «вельми великі і гріх їхній дуже тяжкий» (Буття 18, 20), а число мешканців у 100 осіб насправді виглядає дуже заниженим, принаймні для Содому, який, як виглядає, був найбільшим із міст Сіддімської долини, давайте все-таки візьмемо ці цифри за відправну точку, оскільки це дає нам хоч якісь вихідні дані, засвідчені в джерелі, хоча б якесь конкретне число, з якого можна почати підрахунок. З іншого боку, мінімальна кількість праведників у Содомі після завершення переговорів Авраама з Богом в 10 осіб, необхідна для помилування всієї місцевости, склала б тоді максимум 10% від усього населення міста. Та, як знаємо, Господь зібрався знищити в сумі всі п*ять поселень, відтак сміливо можемо множити цих мінімальних 100 мешканців на п*ять міст і отримаємо за нашими, дуже заниженими, підрахунками число жителів долини Сіддім у 500 осіб. Мінімальна кількість праведників у тих виторгуваних Авраамом 10 осіб, необхідних для відвернення Божої кари, складе таким чином по відношенню до загальної кількості мешканців долини 2%. Про те, що цих 10 праведників треба порівнювати саме з усіма мешканцями Сіддімського П*ятимістя, говорить історія Лота: з усіх мешканців долини лише його знайдено праведним і врятовано, а, отже, більше праведників у тих містах не знайшлося, інакше б і вони врятувалися. Тим же фактом, що Цоар один-єдиний уцілів, місто завдячує не своїм праведникам, а проханню праведного Лота, як це було показано вище. Отож, пропорція праведників, необхідна для відвернення Божої кари складає мінімум 2% від числа грішників, які цю кару провокують.

А тепер звернімося до американської статистики, яка, на відміну від біблійної, нам добре відома, оскільки вся оприлюднена і кожен може її легко перевірити в інтернеті. Згідно статистичних досліджень Інституту Вільямса, кількість представників ЛГБТ-спільноти у Сполучених Штатах Америки на 2011 рік складала 3,8%. Але давайте не повіримо цій статистиці і візьмемо, що представники ЛГБТ насправді становлять аж 5% усього населення, як їх кількість максимально оцінюють науковці. Тепер дізнаємося з офіційного сайту статистики населення США[1], що на кінець жовтня – початок листопада 2012 в цій країні мешкало, якщо заокруглити до меншого, 314 725 000 осіб. Тоді 5% від них, тобто максимальна кількість представників ЛГБТ, складе 15 736 250 осіб. Відтак, перенісши модель Содому на наш випадок із ураганом Сенді, вирахуємо, що достатньо було б 2% праведників від числа цих ЛГБТ-американців, щоб Господь пощадив цілу країну від стихійного лиха, яке, згідно проповідей певних ревних пасторів, Він наслав саме через отих зловредних рожевих, голубих та інших кольору веселки громадян. Одначе, серед 314 725 000 американців на осінь 2012 не знайшлося навіть якихось жалюгідних 314 725 праведників (згаданих 2% від кількості ЛГБТ), задля яких Бог відвернув би свою кару, якою грозив через отих злощасних геїв і іже з ними. Підкреслюю: не святих, а саме праведників, тобто людей, які просто намагаються щиро жити відповідно до своєї совісті та своїх релігійних переконань.

Можливо, цифра у 314 725 праведників здається вам дуже великою? Але у відсотковому відношенні до всіх американців це складає лише 0,1% від усього населення США. Та, можливо, Бог не рахує всіх отих іновірців, типу євреїв, мусульман, адвентистів, мормонів, Свідків Єгови і т. д., а лише християн? Може, шукаючи праведників, Бог дивиться лише на них? Тоді виходить, що серед християн основних конфесій США, серед яких протестанти складають 52% від усього населення країни або 163 350 000 осіб, католики 24,5% або 76 970 000, а православні 3% або 9 425 000, у Сполучених Штатах не знайшлося якихось нещасних 314 725 осіб, які з усього серця вірять і намагаються жити згідно вчення своєї конфесії.

Задумайтеся, дорогі брати і сестри у Христі: серед усіх тих сотень мільйонів християн, а саме в сумі 249 745 000, не було якихось 314 725 праведників! Навіть якби серед усіх цих християн праведники складали хоча б 1% від їх загального числа, цього було б достатньо, щоб у сім разів перевиконати потрібну кількість праведників, бо цей 1% становив би 2 497 450 осіб. Тобто виходить, що сумарний відсоток щиро віруючих серед усіх американських християн нижчий за 0,127%, бо це становило б уже 317 176 праведників, чого із запасом вистачало б для відвернення урагану. Таким чином бачимо, що, прийнявши ураган Сенді за кару Божу, зіслану через геїв, ми мусимо спершу ствердити щось зовсім інше. Бо те, що Бог є справедливим суддею, який за добро нагороджує, а за зло карає, ми знаємо й без того. Та тут ми констатуємо таким чином насамперед те, що ті, які покликані бути праведниками, тобто американські християни, є більш ніж на 99,873% лицемірами і закінченими грішниками, бо не змогли своєю молитвою та праведністю відвернути Божу кару, тоді як один-єдиний Лот своїм проханням зберіг ціле, хай і мале, місто Цоар від тієї кари, яка спіткала інші чотири міста долини Сіддім. Про яке свідчення перед світом іще може йти мова? Як сміє дорогий пастор кивати головою в сторону якихось геїв, як винуватців лиха, коли в самих християн така невтішна картина з праведністю? Які геї?! Які лесбіянки?! В такій ситуації показувати пальцем на них, це те саме, що тикати в дірявий дах сусіда, в той час, коли наша власна хата горить, і, судячи з виведеної статистики, згоріла вже майже вщент!

Таким чином, махаючи пальцем у сторону ЛГБТ як головних винуватців стихійного лиха, шановний колега з-за океану сам потрапляє у пастку, бо автоматично показує цим абсолютну неефективність молитов, брак віри і праведності життя самих американських християн. Адже ефективність християнської віри повинна виявлятися насамперед у праведному житті, наслідком якого є те, що Бог вислуховує молитву праведників, як свідчать про це і євангелія, і послання апостолів. Тож мусимо визнати, що показник ефективності, нижчий за 0,13% (це оті заокруглені 0,127%), свідчить красномовніше за будь-які запевнення про повний крах християнства у США, де серед послідовників Христа, виявляється, більш, ніж 99,873% лицемірів та безбожників. Тут перед нами відкривається справді трагічна картина, яка гірша в сто разів від усякого урагану: якщо відсоток праведників такий низький, тоді у американських християн справді нема майбутнього. І нема його через їхню власну гріховність.

А відтак, час висловити зауваження всім християнським проповідникам США, які наставляють таку велику паству, чисельність якої перевершує 249 745 000 осіб: якщо ефективність ваших проповідей і душпастирства така низька, що ви не можете навіть 0,13% з них надихнути до щирої віри та до праведного життя, то гріш вам ціна і як проповідникам, і як пастирям. Дорогі колеги, пакуйте валізи та шукайте іншу роботу, де коефіцієнт ефективності вашої праці буде більшим за 0,13%.

Ось така невтішна картина життя-буття заокеанських християн відкриється нашим очам, якщо повірити словам деяких американських проповідників, що приписують стихійні лиха новітній могутній зброї масового знищення: геям та лесбіянкам, які, мовляв, провокують Божу кару. А тому перед тим, як підсовувати грішним содомітам вину за стихійні лиха, давайте спершу замислимося, що скаже ця теза про нас самих, благовірних християн? Може, йдучи за тією ж історією знищення Содому, слід шукати причину лих насамперед не у зовнішніх ворогах, не у грішниках зовні, а в браку праведників усередині Церкви? Може, варто перед цим поглянути у дзеркало і пильніше придивитися до нас самих, коханих?

Після цих підрахунків, дійшовши до таких невтішних висновків, я подумав, що навряд чи той американський проповідник мав рацію. Не можу і не хочу вірити, що серед 249 мільйонів американських братів і сестер у Христі, праведників менше, ніж 0,13%. Напевно, ураган Сенді був усе-таки результатом переміщення повітряних мас над тропіками, а не карою за підтримку США прав ЛГБТ. Так я, зрештою, і відповів своєму духовному чадові на його запитання. Так говоритиму відтепер і надалі, якщо комусь із моїх знайомих раптом прийде в голову «геніальна» ідея, використовуючи приклад Содому, списувати природні катаклізми на «проклятих голубих». Обережно, дорогі брати і сестри во Христі, бо це палиця з двома кінцями: розмахуючи нею, не пораньтеся самі.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.