У Бродах потрібно 20 мільйонів гривень для передачі військових містечок

15 жовтня 2012, 12:46
Власник сторінки
0
263
У Бродах потрібно 20 мільйонів гривень для передачі військових містечок

На Львівщині відбулася відкрита зустріч керівництва військових частин та установ Бродівського гарнізону із першими особами районної державної адміністрації, районної ради та міста.

У рамках виїзної редакції Центрального друкованого органу Міністерства оборони України «Народна армія» у Бродах на Львівщині відбулася відкрита зустріч керівництва військових частин та установ Бродівського гарнізону із першими особами  районної державної адміністрації, районної ради та міста.
За останні декілька років військові та цивільні посадовці уперше зібралися разом для того, щоби спілкуючись у форматі відвертого та конструктивного діалогу, торкнутися низки актуальних питань, пов’язаних із життєдіяльністю, побутом військовослужбовців і членів їхніх сімей. Вони зауважили на аспектах бойової підготовки, розвитку інфраструктури військового містечка та етапах взаємодії між військовиками та місцевими органами влади.
Зокрема, у форматі цієї бесіди було порушено питання щодо передачі частини об’єктів МО України у комунальну власність з метою покращення умов побуту мешканців військових містечок. Зі слів керівника апарату Бродівської РДА Михайла Коб’ялковського та голови Бродівської районної ради Ольги Шайдуліної, це питання потребує порушення на вищому рівні. Два військових містечка, які зараз перебувають на балансі оборонного відомства не можуть бути передані під опіку місцевої влади, поки усі об’єкти не будуть відремонтовані та приведені до нормального стану. Це стосується не лише будинків, але й під’їзних доріг, прибудинкових ділянок, зовнішнього освітлення тощо. За даними, які оприлюднив начальник тернопільського КЕВ підполковник Олег Добровінський, на виконання цих робіт необхідно близько 22 мільйонів гривень. Такої кількості коштів у бюджеті КЕВ міста Тернопіль, що опікується будинковим та земельним фондом Бродівського гарнізону, не має.
– Можливо, частину коштів на упорядкування військових містечок могли б вкласти й самі військові, – висловив припущення керівник апарату Бродівської РДА Михайло Коб’ялковський. – Адже, наскільки мені відомо, військові вертолітники нашого полку армійської авіації щорічно беруть участь у миротворчих місіях за кордоном. Й лише одна ротація вертолітного загону приносить у казну держави близько 10 мільйонів. Якби 20% цієї суми перераховувалось у місцевий бюджет на потреби упорядкування та будівництва військового житла, ми б давно позитивно розв’язали усі гострі проблеми.
Ще одним принциповим питанням, яке прозвучало у форматі «круглого столу», було питання грошового утримання військовослужбовців. Точніше, питання грошового «дисонансу», яке виникло зараз у військовому відомстві. Зі слів, командира однієї з військових частин гарнізону полковника Георгія Вакуліча, військові частини  та установи залишаються одним з містоутворюючих чинників. Відповідно до розміру грошового утримання саме військовослужбовців у місті формуються ціни на продукти харчування та піднайом житла. У Бродах ця цінова «планка» не нижча за рівень обласного центру через те, що високі зарплати, відповідно до рішення вищого керівництва військового відомства та держави, отримують лише військовослужбовці-льотчики. Представникам інших військових спеціальностей доводиться «тягнутися» за своїми більш забезпеченими у фінансовому плані колегами. На думку військовослужбовців, подібна ситуація має бути проаналізована та розглянута вищим керівництвом міноборони.

підполковник
Володимир Скоростецький
Регіональний медіа-центр МО України (м. Львів)

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.