Середньоєвропейський галоп

21 серпня 2012, 14:51
Власник сторінки
Сутінковий санітар
0
753
Середньоєвропейський галоп

Львів-Прага-Дрезден-Прага-Львів

Незважаючи на несвіжість вражень, все-таки вирішив опублікувати дещо зі своїх мандрів на улюбленому майданчику--як-не-як обіцяв таки деяким людям.Отже.
 Перш за все пам'ятаю дивне почуття, спровоковане тим, що у той час, коли тисячі туристів з Європи їдуть в Україну на футбольний форум, я відправляюсь у зворотньому напрямку.Але наша збірна на той час вже завершила виступи (достойно!), тому особливих докорів сумління я не відчував.
 Я точно знав, що ніколи не пожалкую про те, що поїхав у такі прекрасні місця, тому що на моє тверде переконання пізнавальний туризм ні в яке порівняння не може йти з пляжно-курортним, І ,навіть перебуваючи минулого року в Криму, я більше часу проводив соваючись по музеям, гуляючи містами і відвідуючи ринки задля сувенірного шопінгу.Це і є одна з переваг вільного автотуризму--ніяких прив'язок до затоптаних туристичних стежок і готельно-упорядкованого всьо-включєно-режиму.Але є суттєвий мінус--нема кому розповісти про історію відвіданих місць та споруд і навіть назву та призначення тих чи інших об'єктів доводиться виясняти у місцевих з трудом.Але чотири ночівлі у непоганих, як на наш невибагливий смак, готелів чудових європейських міст і одного мотелю передмістя цього варті. Нам нічого не заважало заглянути в усі закутки європейської цивілізації.
Чомусь я вважав, що Прага місто набагато більше, але воно виявилось по населенню, як третина Києва і приблизно дорівнює Львову.Центр Праги, як і Львова, занесено до світової спадщини ЮНЕСКО, що ще раз підтверджує тотожність культур.І взагалі, прогулюючись вуличками міста, заглядуючи в дворики, не полишало відчуття незримої присутності Львова, або, наприклад, Чернівців в обрисах готичних храмів та модернових спорудах.Судіть самі.
Собор Святого Віта.Майже Собор Святого Юра )))
Годинник має тільки годинникову стрілку, механіка 16 ст. не була настільки досконалою



Празький конвой.
У Львові такого немає,це мабуть пов'язано зі столичним статусом Праги.
Хоча в Києві також немає )))

Карлів Міст.
90% присутніх--такі, як і ми бродяги.Міст вже давно втратив своє практичне призначення і зараз слугує тільки туристичним цілям

Пісаючий не-знати-хто.
Я б обов'язково довідався, але почувся вєлікій єзик--дамочка на задньому плані голосно та сміхотливо висловлювала своє задоволення.Ми кваліфіковано врубали лебедя і поморозились,тому що вона цілком могла бути нашою співвітчизницею

Не відмовили собі у задоволенні у водній прогулянці по річці Влтава.
Міст, який збудував король Карл був першим, який не руйнував весінній льодохід.Мабуть тому і захисні дерев'яні конструкції споруджують до сих пір.А. можливо, і через історичну достовірність



















Доставка піци.
Мабуть, тяжко на брукованих вулицях Праги користуватися велосипедом. але інші види транспорту для таких справ--не в стилі цього міста.




Слово "позор" чеською не означає ганьба, а означає "увага".
Це щодо мовного питання,яке підняв один з дописувачів коментів і яке приховує багато небезпек між слов'янськими народами



Я і не очікував, що Прага з води виглядатиме краще на моїх дилетантських знімках (привіт Пису).Але справа не тільки в цьому.
Справа в тому, що знімки з землі наскрізь перемішані з нашими паскудними пиками,але все-таки від одного знімку не стримаюсь, зрештою, чого боятися законослухняному порядному громадянину?
Дужу вузький прохід між будинками, настільки вузький, що тут не можуть розійтись дві людини і владі нічого не залишалось, як установити світлофор з кнопкою.
Відразу згадалося, як жителі нашого району вже кілька років безрезультатно просять владу обладнати пішохідний перехід перед школою, саме в тому місці, де діти найчастіше перетинають вулицю, а не там, де зараз є цей перехід. Іноді не так просто пояснити дітям небезпечність коротшого шляху, тому недолугість законів провокує їх невиконання. Одна із вічних наших бід.

 Попереду Дрезден, про нього пізніше як-небуть, додам лише, що Злата Прага настільки нам сподобалась, що ми проігнорували Карлові Вари і після Дрездену все-таки вирішили зворотній шлях прокласти саме через Прагу.Тим більше, що Шенген ми отримували в чеському консульстві, тому повертатися в тимчасово відрізану від Європи Україну все-таки краще з Чехії транзитом через Словаччину--в усякому разі так мені порекомендували бувалі євробродяги.
Я не передав навіть сотої долі вражень, які були виключно позитивними, що дуже рідко буває в малозапланованих вояжах.Тому всім рекомендую у відпустку, час яких уже настав, не гріти пузо на піску, а, взявши фотік і заплічник, побродити середньоєвропейськими вузькими вуличками, де не можуть розійтися два чоловіка середньої вгодованості.Не забудьте натиснути кнопку і дочекатись зеленого світла.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.