«Сонце правди» зійшло над Білою Церквою

18 серпня 2012, 13:45
Власник сторінки
0
620
«Сонце правди» зійшло над Білою Церквою

Оновлено!

3 липня 2012 року, Верховна Рада України приймає у другому читанні законопроект «Про засади мовної політики», яким підписує вирок українській мові й починає лінгвоцид. По всій Україні проходять масові акції протесту, в тому числі й в Білій Церкві 6 липня. Міська Рада задовольнила вимоги протестувальників й прийняли рішення «Про звернення до Верховної Ради України щодо негайного зняття з розгляду онопроекту «Про засади державної мовної політики». Проте ВРУ проігнорувала це звернення а президент України Віктор Янукович 8 серпня все ж підписав це знущання, тому, було вирішено зібратися 16 серпня о 9 годині ранку на тому ж місці й вимагати від місцевих депутатів: 1) не впроваджувати закон «Про засади мовної політики в Україні» на території Білоцерківщини; 2) Направити ноту протесту Верховній Раді України; 3) В разі впровадження закону про мови в життя, депутатам від Партії Регіонів, здати свої партійні білети й вийти з партії.

Не зважаючи на дощову погоду, сьогодні, 16 серпня, за годину до засідання Міської Ради, зібралася молодь, громадські активісти, молодіжні осередки «Народного Руху України» та «Молодої Просвіти», політичні партії ВО «Свобода» й УДАР. Пікет розпочався з виконання державного гімну України.

Всього зібралося близько сотні людей, котрі тримали державні прапори, плакати та розтяжки з написами: «стаття 10 Конституції України. Державною мовою в Україні є українська», ««Нації вмирають не від інфаркту, спочатку в них відбирають мову», «Наша мова не ваша політика», «язиків мільйони, а мова одна» та інші. На площі перед Міськрадою було розгорнуте величезне «Сонце правди» - символ пробудження української нації. Символічно, що в таку негоду, саме воно дарувало нам тепло.

Пікет супроводжувався численними промовами громадських активістів, письменників , депутатів та звичайних громадян. Лунали заклики не голосувати за провладні партії й обирати молодих, досвідчених лідерів нашої країни.  На захист української мови став й соліст гурту «За край» Руслан Соловйов, котрий підбадьорював присутніх авторськими піснями. 

Виступ білоцерківського письменника Володимира Панасовича Іванців запам’ятався віршами про рідну мову. Після митця, один з організаторів повідомив, що сьогоднішню резолюцію зачитають під час сесії Міськради. Декілька людей зайшло в середину приміщення, а інші – чекали знадвору. Після В. Іванціва був «вільний мікрофон» - кожен бажаючий мав змогу висловити свої думки. Виступи стосувались багатьох сфер життя – соціальна, політична, утиски української мови в друкованих засобах масової інформації, телеефірі, на радіо. Також, зачитувались вірші та байки на злободенні проблеми. «Наша мова, як і наше світило,  сьогодні перебувало за хмарами. З часом хмари зникнуть, а Сонечко знову подарує нам своє проміння. Так само і теперішня влада зникне, тому що, немає нічого вічного, крім мови та України» - заявив громадський активіст Роман в своєму виступі.

Після закінчення сесії Міськради, опустивши додолу очі, виходили депутати. Констянтин Климчук, незалежний журналіст, повідомив, що народні обранці заслухали резолюцію пікету на захист української мови. Мітинг закінчився виконанням державного гімну України.

По закінченню пікету, небайдужі громадяни, мали змогу приєднатися до Комітету захисту української мови.

Нагадаю, що станом на 16 серпня,  російська мова отримала статус регіональної в Одесі, Запоріжжі, Севастополі, на Донеччині та Луганщині.

Дякую "Молодій Просвіті Білоцерківщини" за надані фотоматеріали:


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.