Про "Право" особливого проїзду дорогами.

06 серпня 2012, 16:10
Власник сторінки
юрист
0
566
Про  Право  особливого проїзду дорогами.

Крапку щодо обов’язку дотримання вимог ПДР так званими «кортежами» може поставити Конституційний Суд України.

Крапку щодо обов’язку дотримання вимог ПДР так званими «кортежами» може  поставити Конституційний Суд України.

  Голова Червоноградського УДАРу бачить вирішення проблеми  з нечіткістю законодавства щодо порушення вимог Правил дорожнього руху «кортежами» -  шляхом звернення до Конституційного Суду та отримання відповідних висновків які є о обов’язковими до виконання.     

  Відповідно до ч.2 ст. 19 Конституції України, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Згідно ст.26 – 1 Закону України «Про дорожній рух», тимчасово обмежувати або забороняти рух транспортних засобів, пішоходів  на  окремих  ділянках   вулиць,   автомобільних   доріг дозволяється  під час проїзду автомобільним транспортом Президента України,  Голови Верховної Ради України, Прем'єр-міністра України, а  також глав іноземних держав,  парламентів і урядів,  керівників міжнародних міжурядових організацій та  іноземних  делегацій,  які перебувають   в   Україні   з   офіційним  візитом

Безпечний  та  безперешкодний  проїзд  транспортних засобів з особами,  зазначеними в частині першій цієї статті, забезпечується підрозділами   Державтоінспекції   Міністерства  внутрішніх  справ України, Управління державної охорони України шляхом запровадження  тимчасових обмежень, заборони руху інших учасників дорожнього руху або його регулювання підрозділами  Державтоінспекції  Міністерства внутрішніх справ України. Супроводження таких транспортних засобів здійснюється    спеціальними    підрозділами     Державтоінспекції Міністерства  внутрішніх справ України з використанням спеціальних автомобілів  або  мотоциклів  з  розпізнавальним  пофарбуванням  і написами   відповідно   до   вимог   стандартів   та   увімкненими спеціальними світловими та в разі  потреби  звуковими  сигнальними пристроями.

Далі Законом України «Про дорожній рух», чітко встановлено,  що тимчасово обмежувати або забороняти рух транспортних засобів, пішоходів на окремих ділянках вулиць,  автомобільних доріг під час проїзду автомобільним транспортом інших осіб,  крім  зазначених  вище забороняється.

    З цього вбачається, що в Україні «швидка», «пожежна», машини МНС та міліції, які не супроводжують «Особливих» відповідно не мають жодних привілегій в дорожньому русі.

  Дійсно, згідно п. 3.1. Правил дорожнього руху, затв.   Постановою  Кабінету Міністрів України від 10 жовтня 2001 р. N 1306, водії  оперативних   транспортних   засобіввиконуючи невідкладне   службове   завдання,  можуть  відступати  від  вимог розділів 8 (крім сигналів регулювальника), 10-18, 26, 27 та пункту 28.1  цих  Правил за умови увімкнення проблискового маячка синього або  червоного  кольору  і  спеціального  звукового   сигналу   та забезпечення безпеки дорожнього руху. 

 Оскільки, будь-яке роз’яснення понять «оперативного транспортного засобу» та «невідкладного   службового   завдання» в Правилах дорожнього руху відсутнє це, дає можливість прирівняти автівку ДАІ, яка супроводжує «кортеж» по Правилах Дорожнього руху до «тих», перед «якими» водії зобов'язані дати  дорогу  і  забезпечити безперешкодний   проїзд.

   До тих – перед якими водії «зобов’язані тремтіти».

  Так по Правилах і я можу собі поставити «мигалку», та сказати що у мене «спецзавдання». 

 Отже по Закону, «право безперешкодного руху» дозволяється  Президенту України,  Голові Верховної Ради України, Прем'єр-міністру України та «vip гостям», а по Правилах дорожнього руху  - «оперативним   транспортним   засобам», які виконують «невідкладне   службове   завдання» плюс супроводжуваним ними транспортним засобам.

   Однак, Закон України «Про дорожній рух», має вищу юридичну силу від  Постанови КМУ, якою затверджені Правила дорожнього руху,  а тому саме Закон в цьому аспекті і повинен виконуватись.  Тобто, «посадові особи» не перелічені в ч.1 ст.26 – 1 Закону України «Про дорожній рух», не мають жодних переваг в дорожньому русі та зобов'язані дотримуватись Правил дорожнього руху в загальному порядку.

   І це крапка – ніяких Вам інших «кортежів»!

  Це крапка –  «Колесніченки - Ківалови», «Черновецькі», а з ними й  «швидка», «пожежна», машини МНС та міліції які їдуть самі по собі повинні стояти в «корках».

   А може я не правий!?

   В решті решт, мають право такі мої висновки на існування!?

   Принагідно, Закон України «Про міліцію», не містить навіть натяку на те що органи міліції, їздять в «оперативних   транспортних   засобах», які виконують «невідкладне   службове   завдання».

   Відповідно до п. п. 4,1 ч.1 ст.13 Закону України «Про Конституційний Суд України», офіційне тлумачення Конституції та законів України, належить до повноважень Конституційного Суду України.

   Мабуть, на жаль, чи то до добра, але, Прем'єр - Міністр України М. Азаров, який підтверджує,що тільки три особи в державі – президент, прем'єр і спікер – мають право особливого проїзду дорогами -  не наділений повноваженнями щодо офіційного тлумачення Конституції та законів України 

  Тому, Панове, мабуть цю полеміку щодо необхідності дотримання Правил дорожнього руху нашими можновладцями слід припинити – бо поки ми говоримо вони собі їздять в кортежах з мигалками, а керівники ДАІ дозволяють собі зазначати, що мають право – бо таке у нас законодавство.     

Отже, з метою, вирішити питання про те, а хто ще у нас має переваги в русі; чи мають переваги в русі бригади  швидкої, працівники міліції, пожежники та надзвичайними; для того щоб все таки можливо наблизитись до  визначення понять  «оперативного транспортного засобу», «невідкладного   службового   завдання»     пропоную спільно звернутись до Конституційного суду України з Конституційним зверненням щодо тлумачення ч.3 ст.26 – 1 Закону України «Про дорожній рух».

 Голова Червоноградської МО «УДАР Віталія Кличка»

Острик С.О

 
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.