Аграрії попереджають: весною на ринках Львова побільшає «імпортного» м’яса

11 липня 2012, 13:41
Власник сторінки
ГО "Ринкові ініціативи"
0
384
Аграрії попереджають: весною на ринках Львова побільшає «імпортного» м’яса

Полиці ринків заповнять товари з Польщі, Угорщини та Бразилії, натомість вітчизняного виробника на полицях базарів можна буде зустріти рідше.

Прогнози експертів аграрного ринку на цей рік невтішні: кількість великої рогатої худоби порівняно з минулим роком на Львівщині зменшилась на 5,7%, – звітують у головному управлінні статистки у Львівській області. Наймовірніше, нестачу будуть заповнювати імпортним товаром. А за січень-лютий цього року на Львівщину завезли удвічі більше м’яса з-за кордону, ніж за аналогічний період минулого року. Тож вітчизняний виробник на полицях ринків стає майже рідкістю.

 

Головна небезпека імпортного м’яса – тварин переважно відгодовують за допомогою преміксів. Це харчові добавки, які сприяють затриманню в тілі тварини рідини. І хоча такі добавки не заборонені – вони мають суттєвий недолік. Таке м’ясо буквально стікає водою на пательні. А з кілограма такого сала (переважно його завозять із Польщі) можна засмажити заледве половину.

 

«Наше» сало і привезене з Польщі – це небо і земля, – розводить руками торговець м’ясом ринку «Привокзальний» Василь Корпан. – От ви спробуйте кинути обидва шматки на пательню: «польське» сало одразу починає «підстрибувати», запаху – ніякого, згодом взагалі – засмажується до маленького шматочка. А кидаєш кусень «нашого» сала – із нього і жиру вдосталь, і аромат такий, який пам’ятаєш із дитинства: сало з цибулькою».

 

Чим «вітчизняне» м’ясо краще від привізного, – ЗІК запитав в експертів. «Воно м’яке, ароматне, смачне – таке, як у дитинстві, – каже завідувач лабораторії ветсанекспертизи №2 ринку «Привокзальний» Любов Бойко. – «Домашнє» м’ясо видно одразу: воно блідо-рожевого кольору, сало – біле із зернистою будовою. Звісно – худобу тут годували «своїми» харчами, без домішок: кропивою, картоплею, залишками їжі… Коли натискаєш пальцем на такий шматок м’яса – воно одразу стає пружним. Розрізаєш – немає крові. Отже, свіже».

 

Якщо сумніваєтеся в якості придбаного товару – краще довірити його перевірку професіоналам. За законом, на кожному м’ясному ринку та павільйоні має бути лабораторія, де можна провести експертизу м’яса, яке ви придбали.

 

«Ця процедура – безкоштовна, перевірити якість м’яса чи сала може кожен покупець – запевняє Любов Бойко. – Лабораторія ветсанекспертизи на нашому ринку працює із 6-ї години ранку до 6-ї вечора. За бажанням покупця, спеціаліст може надати консультацію безпосередньо біля прилавка. Окрім цього, ми щодня перевіряємо усе м’ясо та сало, яке привозять на ринок. На кожну тушу є відповідні документи про її якість».

 

Продавці зізнаються: після кризи 2008 року за кожного покупця доводиться буквально боротися. «Чим я можу зацікавити покупця? Звісно, якістю! – каже м’ясник Василь Корпан. – Якщо раніше до мене приходили сім’ями «на закупи» ледь не щотижня, то зараз – раз на місяць. Тому таким клієнтам я пропоную м’ясо лише від «нашого» виробника. Щодня на ринок привозять свіжину – заготівельники їздять селами Самбірського, Яворівського, Турківського районів тощо. Купують свіже м’ясо і того ж дня везуть сюди».

 

Що ж до цін – на ринках на час посту вони впали, кажуть торговці. Радять: найкраще купувати його в перші два тижні посту – тоді товар продають на гривень 10 дешевше. Зараз кілограм телятини коштує в середньому 50 гривень, свинина – 35-40 грн, шпондер – 28 гривень за кілограм.

 

Звісно, найкраще м’ясо можна придбати лише «з рук» у самих селян. «Усі вони приїздять продавати м’ясо власного виробництва до нас, на «Привокзальний». Розташований ринок найближче до приміського вокзалу, так вже історично склалося, – розповідає адміністратор м’ясного павільйону ринку «Привокзальний» Андрій Задорожний. – Для таких селян ми спеціально облаштували два великі сектори, вони тут торгують. Хто хоче – може одразу здати тушку до нашого заготівельного відділу. Адміністрація, разом із ветеринарною лабораторією, пильно стежить за якістю товару». До слова, зараз на ринку починають реконструкцію м’ясного павільйону. Ставлять нові сучасні холодильні вітрини: вони більші і зручніші. Щоб продавцям було приємно торгувати, а покупцям – купувати з комфортом.

 

Борис Сергієнко.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.