Прокуратура на захисті інтересів держави

26 червня 2012, 13:07
Власник сторінки
0
426

В умовах сьогодення одним з пріоритетних напрямків роботи прокуратури є захист інтересів держави, а саме стягнення коштів до фондів соціальної спрямованості.

            В умовах сьогодення одним з пріоритетних напрямків роботи  прокуратури є захист інтересів держави, а саме  стягнення коштів до фондів соціальної спрямованості.                                                                                                                      Станом на 01.06.2012 заборгованість до Пенсійного фонду України м. Вінниці становить 33119,0 тис. грн.    Одним із основних завдань прокуратури є ліквідація заборгованості юридичних осіб та фізичних – осіб підприємців , які мають борг зі сплати страхових внесків , єдиного соціального внеску та інших платежів.                                                                                                                                  

          Як відомо, одним із головних важелів впливу прокуратури на боржників є подання судового позову з вимогою погасити заборгованість.              

            У поточному році прокуратурою м. Вінниці направлено 20 позовів на 2,7 млн. грн.,  в інтересах органів Пенсійного фонду України. Судами стягнуто з підприємств - неплатників 2,5 млн. грн., боржниками добровільно відшкодовано 84 тис. грн. страхових внесків, реально виконано рішення судів на суму 237 тис. грн.

       Наприклад, ДП МОУ «45 експериментальний механічний завод» зареєстроване в управлінні Пенсійного фонду України в місті Вінниці 22.02.1991 року і є платником єдиного соціального внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

            Згідно п.4 ч.2 ст.6 Закону України “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування”, за яким платник єдиного внеску зобов’язаний подавати звітність до територіального органу Пенсійного фонду у строки, в порядку та за формою, встановленими Пенсійним фондом за погодженням з відповідними фондами загальнообов'язкового державного соціального  страхування та центральним органом виконавчої влади у галузі статистики, Державне підприємство Міністерства оборони України «45 експериментальний механічний завод» створило борг зі сплати єдиного внеску.

            Згідно ч.12 ст.9 Закону єдиний внесок підлягає сплаті незалежно  від  фінансового стану платника. За наявності у платника єдиного внеску  одночасно із зобов'язаннями із сплати єдиного внеску  зобов'язань  із  сплати податків, інших обов'язкових платежів, передбачених законом, або зобов'язань перед іншими кредиторами зобов'язання із сплати єдиного  внеску  виконуються в першу чергу і мають пріоритет перед усіма іншими зобов'язаннями, крім зобов'язань з виплати заробітної плати (доходу).

               Прокуратура міста Вінниці звернулася з позовом  до Вінницького окружного адміністративного суду  в інтересах держави в особі управління пенсійного фонду України в м. Вінниці щодо стягнення єдиного соціального внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування з Державного підприємства Міністерства оборони України «45 експериментальний механічний завод» в сумі 870594,24 грн.

             Постановою Вінницького окружного адміністративного суду від 09.04.2012 позов прокуратури заявлений в інтересах держави в особі управління пенсійного фонду України в м. Вінниці щодо стягнення єдиного соціального внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування з Державного підприємства Міністерства оборони України «45 експериментальний механічний завод» в сумі 870594,24 грн. задоволено в повному обсязі.

                        Актуальність даного напряму визначається тим, що несплата внесків до відповідних фондів стримує наповнення їх бюджетів, з яких безпосередньо здійснюються виплати пенсій, страхових та інших соціальних платежів, що адресовані не захищеним верствам населення. 

                       

 

Прокурор прокуратури м. Вінниці

юрист 1 класу                                                                                         Т.Є. Трачук

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.