ШЛЯХИ ПОКРАЩЕННЯ ЕКОЛОГІЧНОГО СТАНУ МІСТ ДИМИТРІВ І КРАСНОАРМЫЙСЬК ДОНЕЦЬКОЇ ОБ

01 червня 2012, 11:03
Власник сторінки
Биолог, кандидат биологических наук, член - корреспондент Международной академии наук экологии и безопасности жизнедеятельности
0
3651

Накреслені шляхи щодо покращення стану довкілля міст Димитрів і Красноармійск Донецької області

ШЛЯХИ ПОКРАЩЕННЯ ЕКОЛОГІЧНОГО СТАНУ МІСТ
ДИМИТРІВ І КРАСНОАРМЫЙСЬК ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Кочена Анастасія, Кутня Марія студенти ВСП НАУ Слов'янський коледж Національного авіаційного університету
 

Місто Димитров і місто Красноармійськ славні шахтарські міста. Димитров – одне з типових міст Донецької області. Основу промислового комплексу складає вугільна промисловість. Площа міста Димитров – 2 275 га. В місті проживають 55,8 тисяч чоловік. Працездатне населення складає 33,7 тисяч чоловік. Місто має розвинуті транспортні зв`язки.
 Красноармійськ місто обласного значення в Донецькій області. Населення – 67,8 тисяч жителів. На території Красноармійська працюють 20 підприємств. У місті функціонують дві шахті «Краснолиманська Західна №1» - видобуток вугілля у 2005 році становив 6 241 тисяч тонн. П`ять заводів машинобудівної галузі, два підприємства з виробництва будматеріалів, швейна фабрика, хлібозавод, харчосмакова фабрика, молокозавод. Викиди шкідливих речовин у 2003 році в атмосферне повітря склало 39,3 тисяч тон. 

Для Димитрова як промислового міста поряд з іншими соціальними проблемами найбільш актуальними є поліпшення екологічної ситуації та оптимізація природних ресурсів. Екологічна ситуація міста характеризується як напружена і що вимагає реалізації комплексу заходів. У місті сконцентровано 6 промислових підприємств: 3 шахти, збагачена фабрика, РМЗ(Ремонтно механічний завод), завод «Буддеталь», 12 підприємств, які надають послуги вугільним підприємствам, 3 авто підприємства.

Найбільш болючими проблемами міста є забруднення повітряного і водного басейнів. Сьогодні в Димитрові працюють три шахти: «Центральна», «Димитрова», «Стаханова». Шахта «Центральна» в серпні 2011 року відмітила 100-річний ювілей. В атмосферне повітря стаціонарними установами забруднення в 2010 році було викинуто 38,508 тисяч тон шкідливих речовин, в тому числі твердих – 2 541 тисяч тон, газоподібних та рідких – 35 961 тисяч тонн. Викиди шкідливих речовин в 2003 році в атмосферне повітря від джерел забруднення міста – 28,1 тисяч тон.
Більша частина викидів шкідливих речовин припадає на підприємства вугільної промисловості та комунального господарства. Високі концентрації викидів спостерігається в межах санітарно-захисних зон підприємств. Стан атмосферного повітря є одним з провідних факторів, що впливають на здоров`я населення. Спостерігається динаміка зростання захворювань органів дихання, та злоякісні новоутворення дитячого населення.
У1966 році відбулась катастрофа на шахті ім. Димитрова, недалеко від українського міста Красноармійськ. Як завжди, навколо терикона з`явилося селище. Навесні почались ливневі дощі, і на териконі відбувся зсув – частина схилу просто з`їхала вниз. Відбулась різка зміна температури і води що потрапила в гарячі надра привела до вибуху. Селище було знищено повністю, загинуло більше 60 осіб цифра не точна —це оцінка по знайденим останкам людей, які згоріли заживо.
 Після цього випадку териконами зайнялися серйозно – по-перше, була прийнята програма виділення нового житла для відселення від териконів, по-друге, взялися за самі відвали… териконам зносили вершини, перетворюючи їх на плоскі височини; гарячі відвали намагалися гасити, старі «горельники» і невеликі гірки намагалися рекультивувати - озеленити деревами і чагарниками. Але на кожному етапі цієї боротьби люди стикалися з великими проблемами.
В углемістких породах Донбассу завжди присутній мінерал піріт —поєднання заліза та сірки. Скоплення частин піріта образуються на поверхні мікротріщін та пор, і служать «їжею» для особливого виду бактерій — тіонових. В результаті їх діяльності відбуваються особливі біохімічні процесси, за яких виділяється велика кількість тепла. В порах утворюється чиста сірка, сірчана кислота і різні сполуки заліза. Виникає своєрідний хімічний реактор; процеси які в ньому відбуваються починають інтенсивно розігрівати породу. Температура всередині терикона може досягати 1200°С; на поверхні з`являються димлячи виходи газів – фумароли, як на вулканах. І також, як на вулканах , поряд починають відкладатись сконденсовані сірка і нашатир.
У 2009 році в місті Димитрові на хвилі загального невдоволення жителі санітарним станом вулиць і мікрорайонів нинішнім міським головою Русланом Требушкіним, в той час представляв інтереси громади Димитрова в Донецькій обласній раді, була ініційована акція з благоустрою «Чисте місто». В супереч розхожому переконанню про те, що люди в більшості своїй пасивні, коли мова йде про прояви громадської активності, сотні димитровчан протягом півроку кожного тижня виходили на суботник.
На даний момент в місті Димитров і Красноармійськ знаходиться близько 20 териконів. Світова практика пропонує 3 надійних вирішення проблем териконів. Перший і самий екологічний – засипати породу з відвалів назад у шахти. Однак спосіб трудомісткий і його ціна перевищує вартість видобутку вугілля. Третій спосіб – вивозити терикони за межі міста, на жаль, в Донецькій області кожен метр землі на рахунку. Третій спосіб – озеленити поверхню териконів, тим самим скоротити санітарну зону навколо териконів і відвоювати у рукотворних гір зайві метри. Озеленіння териконів трудомісткий процес та займає значну кількість часу, але в місті склалась важка ситуація зі сторони забруднення атмосфери, тому озеленіння териконів є найбільш вірогідним способом поліпшення екологічного стану міста.



Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.